Kerékpáros útvonaltervező app – komoot #blog #hegyi kerékpározás

Kerékpáros útvonalak „újratervezve” – komoot

Az utóbbi években töviről-hegyire megismertük a Budai-hegység MTB-os ösvényeit. Mégis, sokszor felmerült az igény, hogy milyen jó lenne még ismeretlen helyeket felfedezni. Így ismertük meg a komoot kerékpáros útvonaltervező app-ot… Ez a bejegyzésünk most elsősorban ennek a remek biciklis alkalmazásnak a használatát kívánja bemutatni Nektek. Illetve egy folyamatosan frissülő gyűjteményt is létrehozunk itt, ahová a kedvenc túráink útvonalát, szintrajzát és a hozzá tartozó GPX fájlokat is feltöltjük majd.

Egy kerékpáros útvonaltervező – túrázáshoz is

A komoot egy olyan biciklis útvonaltervező alkalmazás, ami nemcsak a főbb útvonalakat, hanem a kisebb, alig ismert erdei ösvényeket is figyelembe veszi a túránk megtervezéséhez. Mi ugyan csak kerékpárral használtuk – és hamar meg is kedveltük – a program alkalmas terepfutáshoz, túrázáshoz is.

Az applikáción belül különféle térképrétegek közül választhatunk:

 • Open Cycle Map (ingyenesen használható és a Wikipedia-hoz hasonlóan a közösségen belül bárki által szabadon szerkeszthető, karbantartható térkép)
 • Open Street Map
 • Google Roads (beta)
 • Google Satellite (beta)

Ennek mindössze annyi a gyakorlati jelentősége, hogy az Open Street Map gazdagabb az erdei ösvényekben és a helyi közösség által felfedezett és feltöltött útvonalakban.

Infó a szintkülönbségről – hogy a túra család-kompatibilis legyen

Az Open Street Map és a szintvonalak segítéségével egy fontos információhoz is juthatunk az alkalmazáson belül, ez pedig a szintkülönbség. Haladó bringások olykor legyinthetnek, erre, de amikor az egész család csatlakozik a tekeréshez, jól jöhet a túra szintrajzának ismerete…

Szintkülönbségek a komoot kerékpáros útvonaltervező applikáció képernyőjén

Szintkülönbség, túrahossz és időtartam a komoot kerékpáros útvonaltervező applikáció képernyőjén

A komoot útvonaltervező alkalmazás részletei mind megtalálhatók a komoot weboldalán, a google play, APP Store, áruházakból pedig díjmentesen elérhető a biciklis alkalmazás.

Egy ingyenes régió

A letöltés vagy böngészőből való futtatás után első lépésként hozz létre egy felhasználói fiókot. A bejelentkezés után érdemes végiggondolni, hogy melyik régióban használnánk legtöbbet a kerékpáros térképeket, az app ugyanis összesen 1 darab régiót enged ingyenesen aktiválni. Ez azért fontos, mert egy útvonal megtervezése után azt hihetjük, hogy kész is van az útiterv. Csakhogy a Komoot a tervezett utak közül csak olyanokat enged szinkronizálni a GPS készülékeddel vagy iPhone-oddal, amikhez aktivált régióval rendelkezel. Tehát hiába tervezel egy balatoni túrát, ha Neked csak a Pest megye van aktiválva. Ilyenkor nem lesz jogosultságod továbbküldeni a GPX fájlt a kerékpáros computerre. Ha számodra kevésnek bizonyul az ingyenesen elérhető régió, akkor azt javasoljuk, hogy az égész világra szóló hozzáférést válaszd, melynek árazása szerintünk teljesen emberi. Erről még írunk lejjebb.

Útvonal létrehozása

Egy új útvonal létrehozását a Route Planner fül alatt kezdjük. Az “enter starting point” alatt adhatjuk meg az indulási pontot, majd szép sorban felfűzhetjük az érinteni kívánt helyszíneket, látnivalókat. Természetesen nem szükséges több helyszínt felvennünk, egy kezdő és befejező koordináta kijelölése után is elmenthetjük a túrát. Továbbá van lehetőségünk egy kerékpáros körút (roundtrip) létrehozására is.

A komoot útvonaltervezőn belül nyolcféle túratípus választható.

 • túrázás
 • hegymászás
 • túrabringázás
 • gravel kerékpározás (murvás utak, országútival)
 • hegyi kerékpározás (mountainike)
 • alpin mountainbike (technikásabb ösvények, tapasztaltabb bringásoknak)
 • országúti biciklizés
 • futás

Fő a biztonság

Ezek közül mi elsősorban a kétkerékre fókuszáltunk, hiszen személyes kedvenceink a “gravel” és az “alpine mountain bike”. Ha a “bike touring” alatt a gravel módot választod, akkor a komoot úgy próbálja tervezni a túrát, hogy az minél nagyobb részben tartalmazzon ballonos kerékkel felszerelt országúti kerékpárral is járható murvás mellékutakat. Ez a biztonság miatt is egyre kedveltebb alfaja az országútizásnak, hiszen elkerülhetők a forgalmas útszakaszok. Látjuk ugyan, hogy egyre jobban figyel egymásra az autós és a biciklis társadalom, mégis, az előzés során nem mindenki tartja be a 1,5 métert. (Egy barátom például éppen ezért az alkalmazás segítségével úgy tervezett útvonalat, hogy elkerülhesse a kamionok által is uralt forgalmas útszakaszokat. Gazdagrétről egészen Velencéig úgy jutott le gravel bringájával, hogy összesen 3-5 km-en kellett csak autóúton manőverreznie.)

A túratervezés lezárása után a komoot adatokkal szolgál az úttípusokról, azoknak a burkolatáról, illetve arról is, hogy hány kilométert fogunk megtenni az adott útfelületen. Emellett áttekinthető szintrajzot is kapunk, ahol az egeret ide-oda húzogatva egyértelműen látható, hogy pontosan hányadik kilométernél járunk az adott szintvonalon. Ha befejeztük a túra beállításait, akkor a jobb felső sarokban tudjuk elmenteni azt. Mentett túráink a profilunk alatt a “tours” menüpont alatt érhetők el. Ha módosítani szeretnénk a már korábban megtervezett túránkat, akkor azt is itt tehetjük meg.

kerékpáros útvonal burkolattípusai, útvonal burkolat kerékpáros navigáción – komoot kerékpáros útvonaltervező app

Baloldalt, lejjebbgörgetve látszódnak az utak és ezek burkolatainak típusai

iPhone vagy GPS?

Amennyiben nem rendelkezel dedikált kerékpáros GPS készülékkel, abban az esetben is megoldható a navigáció a komoot segítéségével. Elegendő hozzá egy olyan okostelefon ami rendelkezik beépített GPS-szel és képes futtatni a komoot app-ot. A túra megtervezése után a “planned” opcióban válaszd ki az útvonalat, amit be szeretnél járni, majd a kijelző jobb alsó sarkában található “Start Navigation” gomb lenyomása után kezdődhet a kaland. Azonban vigyázz, mert ez a kerékpáros útvonaltervező alkalmazás is erősen igénybe veszi a telefonod akkumulátorát. Hamar le fog merülni, ezért hosszabb túrákra érdemes lehet powerbankkal felszerelkezve elindulni. Korábban már mi is használtuk iPhone készülékeinket navigálásra és erre a legjobb megoldásnak nekünk a kormányra rögzíthető quad lock tartókonzol bizonyult. Az okostelefonnal történő navigálás tehát működőképes, de közel sem tökéletes megoldás. Az iPhone ugyanis nem ütés-és vízálló, illetve az akkumulátor gyors merülése miatt tapasztalataink alapján csupán pár órát tudtunk navigálni vele.

Szóval mi tovább kutattunk valami erősen iPhone-ra optimalizált megoldás után. Egy olyan kerékpáros GPS-t kerestünk, ami a navigálás terén is előremutató. Így ismertük meg a wahoo-t. Az amerikai cég tavaly év vége óta képviseli magát hivatalosan Magyarországon, így fel is vettük velük a kapcsolatot. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem a a Garmin Edge család tagjait használtuk a túrákhoz. A Garmin okosórákat, GPS-eket nagyon kedveljük, de például az általunk is aktívan használt Edge 520 készülékünk véleményünk szerint inkább a napi edzések követésére és aktivitásaink elemzésére alkalmas. A GPX fájlok feltöltése nekünk bonyolultabb volt a Garmin készülékein.

Útvonal áttöltése Wahoo Elemnt GPS-re

Mint minden Wahoo-hoz kötődő szoftveres megoldás, az útvonalak feltöltése nagyon egyszerűen, akár teljesen automatikusan is működhet. Ez utóbbihoz csupán a Wahoo Companion applikáción keresztül engedélyeznünk kell a Wahoo-nak a komoot felhasználói fiókunkhoz való hozzáférést. Ezt követően a megtervezett útvonalak közvetlenül a web-es komoot felületen törénő mentés után, majd a Companion applikációt megnyitva felkerülnek a wahoo útvonalaink közé. A másik lehetőség az, hogy exportáljuk a GPX fájlt, elküldjük magunknak üzenetben vagy email-ben, és ezt követően az okostelefonunkon megnyitjuk a GPX-et a Companion-nal.

A komoot ára

Árazás tekintetében fairnek tartjuk a komoot-ot, hiszen 29,99 euró-ért örök hozzéférést kapunk a komplett világtérképhez. Ebben a konstrukcióban offline is le tudjuk tölteni – régiónként – a komplett világtérképet. De az all-in ár ajánlat mellett elérhetők még régiós, vagy több régiót is magába foglaló csomagajánlatok is. Egy régió ára 3,99 Euró, csomagban pedig 8,99 Euróba kerülnek a területi térképek. Ahogy azt már fentebb is írtam, az alkalmazás megismeréséhez, teszteléséhez tökéletes, hogyha aktiváljuk az 1 db ingyenes régiónkat. Ezt lehetőség szerint úgy válaszd meg, hogy az az általad is leginkább használt terület legyen.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük