webshop menü
#Egyéb kategória

Wahoo ELEMNT ROAM teszt

Az APPSolute-nál kezdetektől fogva olyan márkák és termékek forgalmazását preferáljuk, amelyeket csapatunk tagjai is szívesen, nagy megelégedéssel használnak. A Wahoo ELEMNT család átgondolt szoftvere és egyszerű menürendszere felkeltette az érdeklődésünket, ezért elkezdtük a termékek tesztelését, és mivel az ELEMNT BOLT nagyon bevált számukra, 4-5 hónapja elkezdtük megszervezni a termékek forgalmazását. A magyarországi disztribútorral több megbeszélést követően, a németországi Wahoo csapat június végén úgy döntött, hogy felvehetjük a kínálatunkba a cég termékeit. Ennek örömére pedig egy Wahoo ELEMNT ROAM teszttel indítottunk, amit most meg is osztunk.

Véleményünk szerint és használati tapasztalataink alapján hatalmas potenciál van az ELEMNT készülékekben, mivel a Wahoo az Apple-höz hasonló, nagyon jól átgondolt plug-and-play felhasználói felületet biztosít. Egy 10-15 perces ismerkedés után, gyakorlatilag percek alatt összeállítható a túra vagy az edzés útvonala! A virtuális térképet iPhone készülékünkről vezeték nélkül, másodpercek alatt varázsolhatjuk az ELEMNT család bármelyik tagjára (kivéve a MINI-t), – mely így egy turn-by-turn navigációs eszközként képes üzemelni.

Újabb tesztalanyunk: a Wahoo ELEMNT ROAM

A Wahoo 2019-ben egy új kerékpáros GPS készülékkel bővítette az ELEMNT családot. Az eddigi 3 modell az ELEMNT, ELEMNT BOLT, és ELEMNT MINI mellé érkezett az új ELEMNT ROAM. A termék külső megjelenésében a ELEMNT BOLT-ra hajaz. Ugyan a sajtófotókon nem tűnik sokkal nagyobbnak nála, viszont fizikai valójában lényeges méretbeli különbség van a két termék között. Én a jól bevált Garmin EDGE 520 mellett használom a ROAM-ot. Az Edge 520-as méretei nagyságrendileg megegyeznek a BOLT méreteivel. Mivel az első teszthétre a ROAM mellé biztosított nekünk a disztribútor egy BOLT-ot is, így erősen elgondolkodtam, hogy ez utóbbit kellene alaposan górcső alá venem, mivel az EDGE 520 méreteihez vagyok szokva és túl nagynak találtam a ROAM-ot. Azonban a konfigurálás során annyira megtetszett a matt kijelző és a színes térkép, hogy végül a Wahoo zászlóshajójára esett a választásom, amit egyáltalán nem bántam meg.

(frissítés 2019. XI. 7. – közben Bertók Jani barátunk már a BOLT-ot is tesztelte.)

#UPDATE 1

A múlt hétvégén egyik kedvenc körünket töltöttük fel a Wahoo-kra. Érdekes volt, hogy a ROAM folyamatosan csipogott, a BOLT pedig szépen csendben tette a dolgát. Azt vettük észre, hogy az erdei ösvényeken olykor-olykor a kijelölt és megtervezett út mellé tesz mintek a GPS, amit csak akkor észlelünk ha teljesen belezoomolunk a térképbe. Ez a BOLT aktív használatakor egyébként számunkra még egyszer sem jelentett problémát, mindig egyértelmű volt, hogy melyik ösvény mellé tett a GPS, illetve ennél a modellnél nincs Re-routing funkció. A ROAM viszont ilyenkor úgy érzékeli mintha leétrünk volna a választott útvonalról. Az állandó csipogással járó újratervezés zavaró, illetve erdei ösvényeken nem mondható gyorsank.

A hétvégi tekerésen az egyik haladós lejtőzés után, amikor hirtelen több ösvény is választható volt és közel nullára kellett fékeznünk a kereket, akkor döntöttem úgy, hogy a Companion appban menet közben kikapcsolom a Re-routing funkciót. Véleményünk szerint az újratervezésnek erdei ösvényeken nem sok értelme van, sőt sok esetben hátráltatja a navigálást az állandó kalkulálással.

A készülék aktiválása

Az Wahoo ELEMNT companion applikáció letöltése után – ha még nincs Wahoo fiókunk – hozzunk létre egyet (facebook fiókkal is regisztrálhatunk). Ha már aktív Wahoo felhasználók vagyunk, akkor a fiókunkba történő bejelenkezéssel kezdhetjük el a program használatát. Ezt egy nagyságrendileg 30 másodperes párosítási folyamat követ, ami pofon egyszerű és leginkább az AirPods és az iPhone összekapcsolásához hasonlít. Egész egyszerűen egy QR kód jelenik meg a Wahoo kijelzőjén, amit miután az iPhone kamerájával leolvasunk, és készen is vagyunk a párosítással. A kapcsolat mögött Bluetooth vezeték nélküli szabvány áll. A Wahoo nagyon ügyesen megoldotta ezt a folyamatot – szem előtt tartotta azt, hogy az első benyomás hatalmas jelentőséggel bír. Legalábbis nekem nagyon meghozta a kedvemet a ROAM használatához ez a gördülékeny kezdés.

GPX fájlok szinkronizálása és a navigálás

Az új Wahoo-t a 2019-es Salzkammergut Trophy-n és az előtte lévő napokban, igazi MTB-s körülmények között tesztelhettem. A verseny előtti napon az időjárás előrejelzést elemezve, felmerült a kérdés: milyen víz elleni védettséggel rendelkezik a ROAM? Gyorsan felkerestem a Wahoo weblapján a termékoldalt, ahol ellenőriztem a GPS vízvédettségi besorolását. A ROAM IPX7 védettségi kódot kapott, miszerint vízbe merülés ellen 1 méteres mélységben, akár 30 percig védett. Mivel a szakadó eső, nem említhető egy lapon a fentiekkel, így fel is töltöttem rá az E-táv GPX fájlt, aminek nagy hasznát vettem a versenyen annak ellenére, hogy nagyon precízen kijelölt pályán mentünk.

Térképek letöltése, turn-by-turn navigáció

Ha már a GPX fájloknál tartunk, akkor had mutassam meg hogyan is tölthetjük fel az útvonalakat a Wahoo készülékekre. A turn-by-turn navigáció futtatásához le kell töltenünk az ELEMNT applikáción keresztül az adott ország térképét. Én Magyarország és Ausztria térképét töltöttem le, amik összesen 381,4 MB-ot foglalnak, így 822,1 MB szabad tárhely marad a ROAM-on. Érdekes, hogy a BOLT 2,2 GB tárhellyel rendelkezik és az ehhez a készülékhez tartozó térképfájlok kisebb méretűek (a Magyarország és Ausztria kombó 117,4 MB) mint a ROAM-ra tölthetőek. (A fájlméretkülönbség a két modell között abból adódik, hogy a ROAM-hoz tartozó térképfájlok tartalmazzák az útvonal-újratervezéshez szükséges extra információkat is.)

Belső memória

Aprópó, mind a két készülék 4GB belső memóriával rendelkezik, azonban ebből egyelőre nagyságrendileg 1,2GB (ROAM) és kb. 2,2GB (BOLT) érhető el a térképfájlok tárolására. A maradék tárhelyet a készülék a előzményeink tárolására használja, ami véleményünk szerint felesleges, hiszen a Companion applikáción keresztül az edzéseink és túráink felkerülnek a Wahoo felhőszolgáltatásába, illetve a Strava-ra is, ha engedélyezzük a hozzáférést. A felhőből természetesen letölthetőek akár külső meghajtóra is.

Azt az információt kaptuk a Wahoo-tól, hogy dolgoznak a megoldáson és a következő frissítésben orvosolni fogják a tárhely megoszlásának problémáját. Emellett a nagyobb méretű térképfájlokat régiókra fogják bontani, így például egy Német Alpok túrához nem kell majd letöltenünk a komplett Németország térképet.

.gpx fájlok kezelése

    1. Az első lépés egy .gpx fájl beszerzése vagy készítése. Ezek több helyről is begyűjthetőek, például: Strava, GPSies, Komoot, vagy akár a versenyszervezők weblapja.
    2. Ezután következhet a fájl importálása a Wahoo ELEMNT applikációba. Amennyiben feljogosítjuk a különböző szolgáltatókhoz (Strava, Komoot, stb.) való hozzáféréssel a ELEMNT készüléket, úgy az ott megtervezett vagy mentett túráinkat automatikusan szinkronizálja a Wahoo. Egyéb esetben, Dropbox-ból, Email-ből, vagy akár üzenetből is megnyitható a .gpx az ELEMNT applikációval.

Tökéletesen működik a szinkronizáció mind a két alkalmazással.

  1. A harmadik lépés a kívánt túraútvonal kiválasztása, majd a készülékkel való szinkronizálása. A vezeték nélküli kommunikáció tökéletesen működik, és ha nem lenne elérhető Wi-Fi hálózat a közelben, automatikusan Bluetooth kapcsolatot létesít a ROAM a mobiltelefonunkkal, így bárhol szinkronizálható az útvonal az ELEMNT-re.

Túra indul!

Ha a korábban leírtak alapján telepítve vannak a térkép fájlok, akkor szinkronizáció után rákérdez a készülék arra, hogy szeretnénk-e indítani a túrát. Itt már a Wahoo képernyőgombjai közül a középsővel történik a Start. Egyszerre egy túrát tudunk szinkronizálni az ELEMNT készülékekre, így ha mégsem a korábban feltöltött túrához lenne kedvünk, akkor egyszerűen szinkronizáljunk egy másik .gpx fájlt és indíthatjuk is a következő track-et.

Ha letérünk az eredeti útról, a Back on Track funkciónak köszönhetően a készülék újratervez és visszairányít minket az eredeti útra. A képernyőn ilyenkor kék nyilakat láthatunk egészen addig amíg ismét elérjük az eredeti útvonalat. Ezen kívül a Get me Started-nak is nagy hasznát vehetjük, ami képes a túrát megszakítva a legrövidebb úton visszanavigálni a kiindulási pontra. Jól jöhet ez technikai probléma vagy hirtelen időjárási változás esetén is.

Egyedül, szabadon, biztonságban!

A Live Track, azaz az élő követési funkció a Wahoo ELEMNT applikációban érhető el. Ennek a segítségével Email-ben vagy SMS-ben egy vagy akár több általunk kiválasztott személynek elküldhetünk egy linket, aminek a segítségével valós időben online követhetik az aktivitásunkat. A Live Track-et többször kipróbáltuk már, használatához egy adatkapcsolattal is rendelkező okostelefonra van szükség.  Sajnos a funkciót a versenyen nem tudtuk használni, mert a Telenor külföldi partnerénél az adatkapcsolat műszaki hiba miatt éppen nem üzemelt.

Eligazodás a képernyőn

Elindulást követően a harmadik oldalon érjük el a navigációs kijelzőt. Ez az olal az ELEMNT applikációban a „Maps” („Térképek”) menüpont alatt teljesen testre szabható, a „Training” és a „Steigung” képernyőkkel együtt. Ezt szintén nagyon ügyesen megoldotta a Wahoo szoftverfejlesztő csapata. Gyakorlatilag az iOS rendszerbe tökéletesen integráltan, egymás alá és fölé tudjuk húzigálni az adatmezőket, és az eszközön valós időben frissül a kijelző egy-egy módosítás elvégzése után. (Én az Edge 520 készülékemen az adatmezők beállítására egyszer rászántam egy jó órát, és azóta nem is volt kedvem a módosításhoz, mert annyira túl volt bonyolítva.)

Persze végül is ezt egyszer kell beállítani, és a Garmin-on is hamar meg lehet tanulni a gombok logikáját, de akkor is ez egy nagy előny az Edge készülékekhez képest. A térkép feletti két adatmezőben én az aktuális pulzust és a következő kanyarig lévő távolságot állítottam be, illetve itt érhető el még egy új funkció, a szintrajz mutatása is: ezt a térkép és a kijelzőgombok között jeleníti meg a szoftver. A bal oldali kijelzőgomb a navigációs oldalon a „Route” opciót kínálja, aminek a segítségével részletes információkat kapunk a soron következő irányváltásokról, illetve megmutatja, hogy milyen távol vagyunk a céltól. Ennek is nagy hasznát vettem a SKG Trophy-n, segítségével könnyebben be tudtam osztani az erőmet.

Merre van az arra?

A navigáció teljesen egyértelműen, nyilakkal mutatja az irányt. Tesztjeink és tapasztalatunk alapján tökélesen használható erdei utakon is. Jól bizonyítja ezt, hogy egyelőre egyetlen elágazást sem hibáztam el egyik készülékkel sem. A ROAM kapcsán mindenképpen meg kell említeni, hogy a színes kijelző által még egyértelműbb lett a tájékozódás, mint az korábban a BOLT és ELEMNT modelleken volt.

Olvasható kijelző

A készülék kijelzője transzreflektív, ami a külvilág fényét használja az LCD megvilágításához. Így erős napfényben is jól leolvashatóak az adatok a kijelzőről (ez a lentebbi képen jól látszik, ahol a Shimano STEPS E8000 kijelzővel összehasonlítottuk), amit a gyártó még egy matt filmréteggel is bevont, a tükröződés csökkentése érdekében. A kijelzőmodul 2,7”-os Gorilla Glass típusú panel, amely a térképoldalon színeket is megjelenít, megkönnyítve ezzel a tájékozódást. A kijelző bal felső sarkánál található egy fényérzékelő szenzor. Ennek segítségével a ROAM dinamikusan választja meg a kijelző fényerejét a környezeti fényviszonyok függvényében.

Nyomógombok

Egyelőre az Apple készülékek érintőképernyője által nyújtott felhasználói élményt még egyik általunk kipróbált sportóra, vagy kerékpáros GPS készüléknél sem tapasztaltunk. Örülünk, hogy a Wahoo nem erőlteti a touchscreen-t és tartja magát a 100%-ban nyomógombos kezelésnél. Ezek a „butácska” érintőképernyők rengeteg bosszúságot tudnak okozni a felhasználóknak, mivel előfordul, hogy nem veszik elsőre az érintést, esőben nem működnek, hosszú ujjú kesztyűben gyakorlatilag használhatatlanok. Mindemellett pedig balesetveszélyesek is, hiszen az érintés pillanatában általában reflexből visszaellenőrizzük a kijelzőt, hogy végbement-e a kívánt művelet, és olyankor sem az útra figyelünk.

Ezt a nyomógombos készüléknél nem kell azonnal megtenni, hiszen fizikai visszajelzést kapunk a gombtól. Azoknak akik mindenképpen érintőképernyős készüléket keresnek, figyelmükbe ajánljuk a Garmin Edge 830 és az Edge 1030 modelleket.

A ROAM bal oldalán található a bekapcsoló gomb, ami a rendszer betöltése után a beállítások előhívásáért felel. Jobboldalt található véleményem szerint az egyik legzseniálisabb funkciót előhívő gombpár: a zoom in és zoom out gombok együttese. Ezeknek a segítségével tudunk navigálás közben kizoomolni a térképből, illetve az adatképernyőkön megjelenő adatmezők számát és méretét is ezzel módosíthatjuk használat közben.

A kijelző alatti három gomb (mi ezeket képernyőgomboknak neveztük el), oldalanként más és más funkció aktiválásáért felelnek. Én az alábbi adatmezőket vettem fel.

A ROAM gombjai közül a két jobb oldalinak tökéletes, egzakt nyomáspontja van. A többi gombnál azt tapasztaltam, hogy erősen, illetve különböző szögekben kell nyomnom ahhoz, hogy visszajelzést kapjak az eszköztől. A képernyőgombok nyomáspontja nekem túl mélyen van, és az ujjbegyem felfekszik a gombok közti peremekre. Figyelnem kell tehát arra, hogy az ujjam hegyével nyomjam a gombokat. Lehetséges, hogy egyedi, nem sok ujjat érintő jelenségről van szó, de nekem a fentiek miatt kissé kényelmetlen volt az irányítás az első pár használat alkalmával.

Számomra a BOLT kijelzőgombjai ergonómikusabbak, valószínűleg azért mert ott a gyártó vékonyabb gumiborítást használ a nyomógombok felett, ami puhább nyomást és pontosabb visszajelzést eredményez. Természetesen az aktív használat során adaptálódtak az ujjaim a ROAM-hoz.

Programozható LED sávok

A készülék bal oldalán valamint tetején programozható ledcsíkokat találsz. Ezek beállítástól függően, teljesítmény adatok (pl. pulzusszám) alapján vagy a navigációs szoftver értesítései szerint különböző színekben és intenzitással villognak. Amikor elkezdtem a funkcióval ismerkedni, akkor azt gondoltam, hogy a felső ledsávot beállítom a navigáláshoz, az oladlsót viszont ki fogom kapcsolni, nincs rá szükségem. Aztán végül hozzárendletem az aktuális pulzértékemet, gondoltam teszek egy próbát. Ez egyébként jó szolgálatot tett mert a saras körülmények között volt úgy, hogy nem láttam jól a kijelzőt, és így elég volt rápillantani a ledpanelre ami azonnali visszajelzsét adott a pulzusomról.

Gyors csatlakozás

A tesztkörök alkalmával sűrűn cserélgettük a készülékeket egymás között. Egyik este úgy alakult, hogy csak egy szabad órám volt, amit ki is használtam egy rövid hegyi körre. Előző edzés alkalmával még a ROAM-ot teszteltem, így gondoltam, hogy ezt a kört most nem Wahoo-val rögzítem majd, hiszen nem lesz időm a készülék párosítására. Tévedtem! Ahogy megnyitottam az ELEMNT Companion applikációt, az eszközök közül csak ki kellett választanom a BOLT-ot és indulhatott is a ride! Már útközben, de még a kör elején észrevettem, hogy nincs csatlakoztatva a Tickr pulzusmérőm. A mez hátsó zsebéből előkaptam az iPhone-t, indítottam is az alkalmazást és két kattintás után már tettem is vissza a helyére, a Tickr csatlakoztatásához még félre sem kellett állnom.

Üzemidő

Egyelőre nincsenek pontos információink a ROAM akkumulátorának valós kapacitásáról. A gyártó 17 órás üzemidőt ígér, ami tapasztalataink alapján valós adat. Az „E”-táv befejezése után, amit nagyságrendileg 3:40 perc alatt teljesítettünk és a bruttó menetidőre közel 4 órát számolt a Wahoo, az akkumulátor töltöttségi szintje 76%-os volt. Ezek alapján a specifikációban megjelölteket reálisnak tartjuk, hiszen a versenyen végig be volt kapcsolva a turn-by-turn navigáció és az adatképernyőket is sűrűn váltogattuk. A készülék micro USB csatlakozón keresztül tölthető. (Nagy könnyebbség lenne ha az USB-C csatlakozók szélesebb körben elterjednének, hogy ne kelljen mindig 2-3 típusú kábelt magunkkal vinnünk.)

Kormányra vagy stucnira?

A Wahoo két rögzítőtalppal szállítja a készüléket. Az egyik az aero tartó, amivel a stucni elé szerelhetjük fel az ELEMNT készülékeket, a másik pedig két gumigyűrűvel a kormány bármely részére felfogatható. Ha több kerékpárunk is van, akkor az aero tartót egy 3mm-es imbusz kulccsal villámgyorsan átszerelhetjük egyikről a másikra. A Wahoo kínálatában megtalálható még időfutam-könyöklőre szerelhető állvány is.

Ha egyedi megoldást keresel a Wahoo-d rögzítésére, akkor böngészd át a Thingiverse oldalon a feltöltött terveket. Ha találsz olyat ami tetszik, azt szívesen kinyomtatjuk Prusa 3D nyomtatónkkal, Wahoo vásárlás mellé díjmentesen!

És ha érintőképernyőset szeretnék?

Ebben az esetben a Wahoo kínálatában nem fogsz találni az igényeidnek megfelelő terméket, hiszen az ELEMNT család összes tagja a nyomógombokkal történő vezérlés köré lett kifejlesztve. Az ELEMNT ROAM-mal egy ligában játszó Garmin Edge 830 ideális választás lehet a Számodra. A termékről bővebb információkat itt találsz.

Elakadtál valahol, tesztelnéd vásárlás előtt?

Ígény esetén a Wahoo GPS készülékek beüzemelését, használatának első lépéseit, illetve a .GPX file-ok készítését, importálását is szíven megmutatjuk, elmagyarázzuk saját tapasztalataink alapján. Az APPSolute Sport részlegnél, előre történő bejelentkezés után, kaució fejében a ROAM és BOLT készülékek akár 2-3 napra is díjmentesen elvihetőek tesztelés céljából.

Doboz és a tartozékok?

A Wahoo egy esztétikus, mágnesesen nyitható és csukaható dobozzal szállítja a ROAM-ot. Az gyári csomagban megtalálható egy bilincses rendszerű Aero és egy gyorskötözővel felszerelhető kormánykonzol is. A dobozból természetesen a micro USB kábel sem marad ki.

A gyári csomag tartalma.

Összegzés

„Normál GPS”-ekre sok jó megoldást láttunk már – említhetjük például a Garmin kerékpáros GPS-eit – de az átgondolt felhasználói felület miatt nagyon előremutatónak gondoljuk a Wahoo eszközeit. A Wahoo ELEMNT ROAM teszt összegzéseként egyértelműen elmondható, hogy e kis „digitális térkép” hibátlanul kalauzolt az erdei utakon, egyvonalas ösvényeken. A ROAM-on túlmenően úgy érzem, hogy a wahoo ELEMNT család bármely tagja tökéletes választás országúti kerékpárosoknak és hegyikerékpárosoknak is.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük