webshop menü
Scott Spark 900 RC TEAM ISSUE AXS (2020) #bemutató #hegyi kerékpározás

Scott Scale és Spark 2020

A Scott 2020-as hegyikerékpár-kínálata sokszínű és rengeteg kíváló lehetőséget kínál, akármelyik kerékpáros szakágot is nézzük. Legyen szó profi XC össztelós versenygépről, Gravel masináról, vagy 150mm-t mozgó elektromos fully-ról, az biztos, hogy mindenki meg fogja találni az igényeinek megfelelő bringát. Ebben a bejegyzéssorozatunkban kiválasztunk egy-két jövő évi Scott kerékpárt. Ezek között lesznek gyári kiépítésű bringák, valamint olyanok is amelyek jó fejlesztési alapok lehetnek majd és profi versenygéppé alakíthatóak – mindezt persze gondosan összeválogatott alkatrészek felhasználásával. Lássuk csak, mit tud a Scott Scale 2020-ban?

Kezdjük a sorozat első részét a szívünkhöz legközelebb álló 100mm-t mozgó merev és fully MTB kerékpárokkal. Amint időnk engedi folytatjuk majd a 140-150mm-es rugóúttal rendelkező masinákkal, eBike-okkal, Gravel és CX gépekkel, valamint az országúti bringák közül is kiválasztunk majd pár modellt.

Teljes a kerékpárcsalád

A 2020-as kerékpárokat a Scott az aktuálisan piacon lévő legteljesebb MTB termékcsaládként jellemzi, amelynek a fejlesztésében hatalmas szerepet vállaltak a cég hivatásos versenyzői és a mögöttük álló csapatok. A tőlük érkező fejlesztési javaslatok és visszajelzések mindegyik modellcsaládra hatással voltak. 

A tavalyi/idei (2019-es) modellek egy jelentős árcsökkentésen mentek keresztül, volt olyan kerékpár amelynek az árán – a 2018-as modellel összehasonlítva – több mint 300 Euróval spórolhattunk. Ám a 2020-as szezonra minimálisan visszakúsztak az árak. Viszont egyre nagyobb a választék azokból a kedvezőbb áron kínált kerékpárokból, amelyek jó alapként szolgálnak majd és igény esetén akár profi szintű kerékpárrá fejleszthetőek.

A merevfarú versenygép: Scott Scale

A hegyikerékpár vonalon a Scott Scale sorozatot a MTB sportban jártasabbaknak nem kell bemutatnunk. Az aktuálisan futó Scott Spark RC vázszett előtt a Scale volt az első számú kerékpárja a nyolcszoros világbajnok Nino Schurternek. Jó választás azoknak akik a könnyű, merev és gyors merevfarú kerékpárt szeretnének, ami a világ egyik legkönnyebb karbon vázára lett építve. A Scale-nek van egy nagy előnye a vele hasonló felszereltséggel rendelkező Spark fully-val szemben. Mégpedig az, hogy egy nagyságrendileg 1 kilóval könnyebb kerékpárt kapunk körülbelül 800-1000 Euróval kedvezőbben, hátsó rugóstag nélkül. Sokan vannak úgy, hogy évi pár technikásabb terepre szervezett bringázás miatt nem cipelik egész évben, a “kisesti” edzésekkor azt a plusz súlyt és inkább a Scale irányába húznak. (Olykor egy dropper üléscsővel felszerelve azt.) A Scale sorozatból az alábbi bringákat vesszük górcső alá. 

Scott Scale RC TEAM (2020)

Ez a kerékpár véleményünk szerint az abszolút befutó a Scale-ek közül. A HMF karbonból készül vázszett 1199 grammot nyom, a SID villa jelenleg a cross country szegmens befutója. Érdemes megfigyelni a karbon hajtóművet ami egy szérián kívüli darabja a Sram-nak, de valójában egy X01-es kar (véleményem szerint szebb grafikával). És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy egy DUB-os alumínium GX Eagle karnál 150 grammal könnyebb. A Silcerton 2,5 TR kerékszett cseréjével, tubeless átalakítással és könnyebb külsők felhelyezésével elérhető a 10 kilogramm alatti versenysúly.

SCOTT SCALE RC 900 TEAM BIKE

SCOTT SCALE RC 900 TEAM BIKE

Főbb alkatrészek:

  • Scale RC HMF karbonváz
  • RockShox SID Select RL 100 mm villa
  • SRAM X01-GX Eagle 12 váltás
  • Shimano XT fékrendszer
  • Syncros Silverton 2.5 TR kerékszett
  • WTB Ranger Kevlar gumik
  • Syncros kiegészítők

Scott Scale 925 (2020)

Ha egy kerékpárt kellene választanom akkor az a Scale 925 lenne. A sötétszürke és fekete színek kombinációjával matt felületével, megjelenés tekintetében, a 2020-as merevfarú palettából ez a kedvencem. A HMF váz mind geometriában mind anyaghasználatban teljes mértékben azonos az RC TEAM vázszettel. Az alkatrészlistára rápillantva feltűnik rögtön, hogy a 925 Shimano XT-SLX mixelt 12 sebességes rendszerrel van felszerelve. Ez a Shimano M8100 és M7100 alkatrészcsaládot jelenti, ami a Sram X01 és GX Eagle rendszerekkel játszik egy ligában. Aki kíváncsi az új 12-es Shimano-ra, annak érdemes még megnéznie a 910-es Scale-t is, ami nagyságrendileg 600 grammos előnyt jelent. Egyébként a 925-ös modell egy 1800 gramm körüli kerékszettel 11 kiló alá hozható, természetesen tubeless rendszerrel. A Rhythm villa a 32 Step Cast modelleknél kb 300-350 grammal nehezebb viszont a szervizes tapasztalatok azt mutatják, hogy kevésbé hajlamos a kotyogásra, és a tesztek szerint mozgási karakterisztikában nem érezhető jelentős különbség a két villa között.

SCOTT SCALE 925

SCOTT SCALE 925

A fékeket megvizsgálva egy ujjas szérián kívüli Deore rendszert kapunk, ami egy stabil, jól eltalált darab.

Főbb alkatrészek:

  • Scale HMF karbonváz
  • FOX 32 Float Rhythm 100 mm első villa, 3 pozícióban állítható
  • Shimano XT-SLX, 12 váltás
  • Shimano fékrendszer
  • Syncros X-25 TR felnik
  • WTB Ranger Kevlar gumik
  • Syncros kiegészítők

Két érdekesség még a Scale sorozattal kapcsolatban

A 2020-as kínálatból kifuttatták a csúcsmodell Scale RC 900 SL-t, ami gyári konfigurációban 9 kilót nyomott. Valószínűleg kicsi a kereslet az ennyire magas minőségű alkatrészekkel szerelt kerékpárra. Az a kerékpáros, aki ennyire könnyű MTB-vel szeretne versenyezni, általában saját magának válogatja össze a kedvenc alkatrészeit és egy HMX SL vázszettre felépítteti azokat.

Egyedül alu vázas verzióban érhető el az XXL méret. Ez annak tudható be, hogy a karbon váz gyártásához szükséges öntőforma kidolgozása nagyon költséges. Az OPEN-nel forgatott egyik videóban az hangzik el, hogy a két keret ami a váz gyártásához szükséges, egy méretben nagyságrendileg 50.000,- euróba kerül. A Scale sorozatnál két típus van, RC és normál Scale. És mindegyik modellből 4 méretet kínál a Scott. Így már érthető, hogy miért nem készítenek az extrém magas kerékpárosoknak (200 méter feletti) XXL méretben is karbon vázat. A csúcs aluvázas modell a Scale 950 ügyesen kiválogatott alkatrészekkel 11,6 kilót nyom! 

N1N0 választása: Scott Spark és Spark RC

A Scott Spark RC évek óta az XCO szakág leggyorsabb és ebből kifolyólag legeredményesebb versenygépe, amelynek ikonikus alkatrésze a Syncros Fraser iC SL karbonból gyártott, egy egységet képző kormány és kormányszár. A vázszett a kategóriájában egyik leglaposabb fejcsőszöggel rendelkezik, amely a lejtőzéseket kedvelők számára vonzó. Hátsó láncvilláit sikerült a mérnököknek a lehető legrövidebbre tervezni, így a csiki-csuki kanyarokat is jól kezeli a Spark. Az RC verzió hátsó háromszöge (támvillák, lánvcillák és forgáspontok) is karbonból készül, míg a Spark modelleknél ezt egyedül a 9000 eurós csúcsmodellnél kínálja a Scott. A Spark széria fejcsőszöge még laposabb mint a Spark RC modelleké. Ez számszerűsítve 67,2 fok, ami nagyon jó hatással van a lejtőzési tulajdonságokra. Szóva azt mondhatjuk, hogy a Spark egy igazi elől-hátul 120 mm-t mozgó túra fully. Aki könnyű túragépet keres és megelégszik a 100 mm-es rugóúttal, annak választáskor érdemes figyelembe venni a Spark RC TEAM kerékpárokat. Ezek a szintén 4000 eurós ársávban lévő Spark modellektől több mint egy kilóval könnyebbek. Most pedig nézzük a kedvenc Spark RC és Spark gépeinket!

Scott Spark RC 900 TEAM

A Spark RC 900 TEAM kerékpár véleményünk szerint egy nagyon jó alap, aminél a  kerékszett valamint a GX hátsó kazetta fejlesztése után könnyen egy 10,8 kilogramm körüli versenyfully varázsolható. A Silverton 2.5 típusú kerékszettről bővebb súly-információt ebben a fórumban találsz. A soron következő modell a TEAM ISSUE AXS. Ezt a bringát  a Scott vezeték nélküli elektromos váltóval, XT fékekkel, könnyebb kerékszettel és karbon kormánnyal szállítja, aminek a felára 1.000 Euró.

SCOTT SPARK RC 900 TEAM BIKE RED

SCOTT SPARK RC 900 TEAM BIKE RED

Főbb alkatrészek:

  • Spark RC HMF karbonváz
  • RockShox SID Select+RL3 100 mm villa
  • FOX Nude EVOL, TwinLoc hátsó tag
  • SRAM GX Eagle 12 váltás
  • Shimano SLX fékrendszer
  • Syncros Silverton 2.5 TR kerékszett
  • Maxxis Rekon Race Kevlar gumik
  • Syncros kiegészítők

A kerékpár termékoldala itt érhető el. A Scott oldalán pedig további jellemzők is olvashatók.

 

Scott Spark RC 900 TEAM ISSUE AXS

A kaméleon fényezésű  kerékpárt lehetőségünk adódott alaposan letesztelni. Még augusztusban kaptunk egy-két katalógusfotót a bringáról, amire nyomban le is adtuk a rendelésünket. A 173-178cm-es magasságunkhoz passzoló M-es méretet fogtunk be demo bringának. Jópár kalandos túrán túl vagyunk már, és egy összefoglaló bejegyzést is írtunk a gépről. Ha gondolkodsz a SRAM EAGLE AXS vezeték nélküli rendszerében, és a stílusodhoz passzol a 100mm-es rugóút, akkor nézegesd meg alaposan ezt a Spark-ot. Ami nagyon tetszik: Shimano XT M8100 fékek, Maxxis Rekon Race abroncsok.

SCOTT SPARK RC 900 TEAM ISSUE AXS BIKE

SCOTT SPARK RC 900 TEAM ISSUE AXS BIKE

Főbb alkatrészek:

  • Spark RC HMF karbonváz
  • RockShox SID Select+RL3 100 mm villa
  • FOX Nude EVOL, 100 mm, TwinLoc hátsó tag
  • SRAM X01 AXS Eagle 12 váltás
  • Shimano XT fékrendszer
  • Syncros Silverton 2.0 kerékszett
  • Maxxis Rekon Race Kevlar gumik
  • Syncros karbon kiegészítők

A kerékpár termékoldala itt érhető el. A Scott oldalán pedig további jellemzők is olvashatók.

Zárszó

Reméljük segített ez a sok, apró, csokorba gyűjtött termékinformáció a 2020-as Scott hegyikerékpár modellek megismerésében. Neked melyik bicó áll közelebb a szívedhez? A Scott Scale-re szavazol? Vagy, ahogy N1NO-nál, nálad is a Spark lesz a befutó modell? Írd meg kommentben!

Ha bármi észrevételed vagy kérdésed van a biciklikkel kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk, igyekszünk a legjobb tudomásunk vagy saját tapasztalataink alapján válaszolni!

Üdv,

APPSolute SPORT

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük