webshop menü
Wahoo ELEMNT BOLT teszt #blog #hegyi kerékpározás #kerékpáros computer #teszt

Wahoo ELEMNT Bolt teszt by Jani

Nemrégiben egy bringás barátunk kipróbálta az egyik kerékpáros computerünket, aztán a benyomásaiból és tapasztalataiből kikerekedett ez az iromány, afféle Wahoo ELEMNT Bolt teszt. Bertók Jani egyébként csapattársunk a budaörsi biciklis klubban, a Fillari Team-ben. Lássuk a tapasztalatait!

Az ELEMNT Bolt kerékpáros GPS-ből is mindig több darabot tartunk készleten, innen rendelhető. Illetve ha csak tesztelnéd, akkor is szívesen kölcsönadjuk „egy körre”!

Wahoo ELEMNT BOLT teszt

Érdeklődéssel vettem kezembe a Wahoo jelenleg elérhető legkisebb készülékét, eddig tapasztalatom csak a két fő konkurensével, a Brytonnal és a Garminnal volt. A kanadai cég pedig nem titkoltan a két másik gyártó közé szeretné bepozícionálni magát. Minőségben az előbbinél, árban az utóbbinál kínál valós alternatívát. Ez a küldetés manifesztálódott a Wahoo ELEMNT BOLT-ban is, a Bryton Rider 320 és a Garmin EDGE 520-szal szemben. Teszteltem!

Külcsín

Kicsomagolva a BOLT-ot, az első benyomásaim felemásak voltak. Számomra az eszköz burkolata kissé nyikorgós, recsegős, túlságosan műanyag hatású, a feliratok viszont szépek, nem kopnak, a készülék a hozzá járó konzolra aerodinamikusan illeszkedik, szinte belesimul, kompakt. Színe semleges, sötétszürke, szubjektív, de én örülök neki, a tudatosan választott fekete kiegészítőim (sisak, cipő, nyeregtáska stb) mellett. 6 db fizikai gombja és felül egy ledsor található rajta.

(Való igaz, hogy a BOLT anyaghasználata még valamivel elmarad a prémium érzettől, viszont fontos megemlíteni, hogy a család többi tagja, pl. a ROAM esetében ez már nem igaz, ott már dicséretet érdemel a gyártó – az APPSolute Sport kiegészítése.)

Belbecs

A legnagyobb pozitívuma – a versenytársakhoz viszonyítva mindenképp -, hogy az okostelefonnal való együttműködése rendkívül kiforrott, gyakorlatilag telefonról minden vezérelhető rajta. Az eszköz aktiválása is appon keresztül történik, vagyis először le kell tölteni a Wahoo ELMNT Companion alkalmazást, ezt követően az app kéri az első bekapcsolásnál megjelnő QR-kódot, melynek segítségével a computer összekapcsolódik a telefonnal. Annyira gyors, hogy a fenti mondatokat tovább tartott megírni. A felhasználói fiókot természetesen létre kell hozni, ezt követően lehet kapcsolódni egyéb külsős rendszerekhez is (Strava, Trainingpeaks, etc.). Természetesen a szinkronizáció is villámgyors.

Nagyon tetszik az appban és magában a BOLT-ban is, hogy pl. az akkufeszültséget is százalékosan mutatja, illetve a „Pages” menüpontban a telefonról beállíthatom, hogy mit mutasson az eszköz. (Számtalan opcióval testreszabható, aminek többsége már alapelvárás).

Maximum 9 adat választható ki,  ha ez kevés lenne, akkor új „Page”-t kell létrehozni. Külön sportprofilok nem állíthatók be, ez hátrány ugyan, mert más fontos egy montisnak, mint egy országútisnak, de a külön oldalak létrehozásával kihúzható a probléma méregfoga.

Szenzorok

Én a Wahoo ELEMNT BOLT non-bundle készüléket kaptam, így a saját Garmin eszközeimet párosítottam, ami szintén gyorsan ment, ahol ment. A HR-szenzor tökéletesen működött, több szót nem is vesztegetnék rá, a pedálfordulatmérő is azonnal indult, a pillanatnyi fordulatot pontosan mutatta, viszont az átlagnál jóval alacsonyabb értékek jöttek ki, amit nem értek, mivel az „Include zeros in avg cadence”-t kikapcsoltam. Bekapcsolásnál pedig még alacsonyabb értékek jöttek ki. A Garmin speed szenzorát az eszköz egyáltalán nem ismerte fel, pedig a szenzor villogott, vagyis adta a jelet.

(Ezt a Wahoo – Garmin kapcsolódási problémát még mi is tesztelni fogjuk, és igyekszünk majd frissíteni a cikket a tapasztalatunkkal – APPSolute Sport.)

Navigáció

A másik nagy erőssége a BOLT-nak a navigáció. Több módszerrel lehet útvonalat feltölteni, a .gpx importtal (appon, vagy akár számítógépen keresztül, USB-n csatlakoztatva), a kedvencem mégis az appon keresztüli címkeresés. Az útvonalat kitalálja az app, majd áttölti az eszközre. Nagyon előremutató funkció ez és a legjobban példázza a telefonnal való együttműködés hatékonyságát.

A computer egyébként 3x csippan, mikor letér az egyszeri rájder az útvonalról. Én szerettem ezt a megoldást, a group ride többi résztvevőjét viszont idegesítette. 😊

A navigáció negatívuma, hogy az egyszínű kijelző miatt a mutatott nyomvonal nagyon nehezen látszik. Bizonyos fényviszonyok között a háttérvilágítást is hiába kapcsoltam be, nem látszott. Viszont az akkut lényegesen jobban merítette. Utóbbi egyébként jól teljesített, 12-14 óra használatot garantáltan kibír,  így aki egész napos túrára vállalkozik, annak nem kell aggódnia emiatt, power bank-re nem lesz szüksége.

Összegzés

Az ELEMNT Bolt teszt konklúziója nekem az, hogy ez a kis kompakt, aerodinamikus kerékpáros computer egy szerethető eszköz, tele olyan innovatív megoldásokkal, amikkel meg tudja váltani a vásárlóinak a lojalitását. Engem meglepett, mennyire interaktív módon kommunikál a telefonommal, milyen gyors és jó az eszköz navigációja.

Örömhír, hogy a nagyobb testvéreinél már a képernyő egyszínűsége miatt sem kell aggódni. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy más gyártók szenzoraival nem működik tökéletesen. Így aki úgy számol, hogy a kedvezőbb ár miatt csak a non-bundle verziót választja és használja inkább a régi szenzoraival, az véleményem szerint hibázik, jobb csomagban, egy gyártótól beszerezni minden összetevőt.

Bizonyos körülmények között hátrány lehet, hogy a készülékben nincs magyar nyelv, de minimális angol tudással minden funkció használható.

Tudásban méltó ellenfele nagyobb nevű versenytársánál a már említett innováció miatt. Hosszú távon akár le is hagyhatja a bringás szegmensben, egyelőre anyaghasználatban érzek még hátrányt, remélem, ebben is tudnak előre lépni.


felülnézeti kép, Wahoo ELEMNT BOLT teszt

Felülnézetben pózol a Wahoo ELEMNT BOLT

Aki esetleg további konkrét gyakorlati tapasztalatokra kíváncsi a kerékpáros GPS-szel kapcsolatban, az egy egészen részletes BOLT elemzést találhat itt, angolul.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük