webshop menü
Wahoo ELEMNT - KICKR görgő vezérlése, görgőzés téma #bemutató #okosgörgő

Görgőzés: téli edzés és biciklis hobbi

Mostanság a Wahoo görgőké a főszerep a blogban, hiszen most van itt a szezonja a beltéri edzéseknek. Sport részlegünk idén kezdte el beleásni magát a görgőzés (pontosabban az okosgörgőzés) világába és rengeteg újdonsággal ismerkedtünk meg, de bőven van még mit tanulnunk. Ugyan a szokatlanul enyhe decemberi időjárás lehetővé teszi még azt, hogy a szabadban bringázzunk, amit a havas erdő még izgalmasabbá varázsol, de a napokban beköszönő enyhülésnek és éjszakai esőzésnek “hála” az ösvények gyakorlatilag járhatatlanok. Ha bejönnek tartósan a fagyok és felkeményedik a talaj, lehet majd ismét használni a „játszóteret”, addig meg pörgetjük a pedált a négy fal között, ismerkedünk a Zwift-tel és a görgőinkkel.

Mi fán terem a görgőzés?

A görgőzés ötlete már több mint száz éves! „Mile-a-Minute” Murphy-t már 1901-ben lefényképezték ilyen szerkezeten. Azóta azonban számos válfaja alakult ki eme téli kerékpáros edzési lehetőségnek. A legutóbbi, XXI. századi görgős trendnek az okosgörgőzés műfaja mondható, mely minket is megérintett. Az APPSolute Sportnál mi ebbe ástuk bele magunkat és elsősorban egyelőre ebben tudunk segíteni. A cikkben viszont szeretnénk röviden bemutatni a többi görgőtípust is.

Cikkünk segítséget nyújthat, ha görgő vásárlása előtt állsz, vagy ha egyszerűen többre vagy kíváncsi a görgőzés témáját tekintve. Természetesen nemcsak mi foglalkozunk a görgőzéssel, e beltéri edzésműfaj számos kerékpáros közösségnél aktuális témává válik a téli időszakban. A Keszthely Triathlon cikkében például edzési tippeket olvashatunk a görgőzéshez. A szerző ugyan „kissé unalmas, de hasznos” tevékenységként hivatkozik erre az edzési formára – és korábbi edzőgörgős tapasztalatunkat tekintve, egyet kell hogy értsünk – azonban a Wahoo okosgörgőzés élményéről már mást gondolunk :)

Egy kis kitekintés

Beltéri kerékpározáshoz használhatunk professzionális szobabiciklit (ergométert), vagy részt vehetünk a legközelebbi spinning teremben egy tekerésen, de ha saját kerékpárral szeretnénk folytatni az edzésmunkát, akkor ezt vagy szabadgörgőn vagy fix görgőn tehetjük meg. Így nincs szükség a állandó állítgatásokra, és a kontaktpontok, mint például a markolat, ülés és pedál állandóak, ami talán az egyik legnagyobb előnye a spinning gépekhez képest. Egyre többen használják versenyek előtt is ezeket a görgőket bemelegítésre, átmozgatásra. Nemcsak profi országútis csapatoknál, hanem egyre több cyclocross és MTB versenyzőnél is láthatjuk, hogy okosgörgőkön melegítenek, de legtöbben erre a célra a szabadgörgőket részesítik előnyben.

Milyen kerékpáros görgők közül választhatok?

Szabadgörgő

Mint ahogy a nevéből is kiderül, ennél a görgőtípusnál a kerékpár nem kerül rögzítésre, nem fixáljuk a hátsó tengelyt. Három görgő segítéségével tudjuk mozgásba hozni a hajtásláncot, amelyeket egy hajtószíj köt össze. A hátsó kerékék a két hátsó görgőn fut, az első kereket pedig a szabad görgő első hengere pörgeti. Mi még sosem próbáltuk a görgőzés eme válfaját, de több véleményt is meghallgattunk és kiderült, hogy az ismerkedési időszakban elengedhetetlen a maximális koncentráció és amíg a megfelelő technikát nem sajátítottuk el, addig nem érdemes a klipszeket aktiválni. Korábban ezeknél a görgőknél nem volt lehetőség az ellenállás szabályozására, de pár éve ezek is “megokosodtak” és az Elite gyártónál elérhetőek a szabadgörgők smart-jai. Ezek bluetooth és ANT plus csatornákon is összehangolhatóak a mai menő elkalmazásokkal, mint például: Zwift, TheSufferFest, FULGAZ, sttb.

Görgőzés típusai – szabadgörgő. Elite Nero: egy szabadgörgő felokosítva.

Elite Nero: egy szabadgörgő felokosítva.

 

Előnyük, hogy könnyűek és kisebb helyet foglalnak mint a fix görgők.

Hátrányuk, hogy az egész edzés alkalmával figyelned kell az egyensúlyodra, és jóval nagyobb gyakorlatot igényelnek mint a fix társaik. Emellett hangosabbak is mint a lendkerekes verziók.

(Pontosítva, a lendkerekes verzióknál is vannak olyan típusok, ahol a hátsó kereket nem kell kiszerelnünk, hanem egy hengerrel találkozva működik a meghajtás.)

Kis helyet foglal összecsukva.

Kis helyet foglal összecsukva.

HOGYAN NE kezdj bele a szabadgörgőzésbe?

Két perces oktatóvideó.

Tanulság: ne csatolj be úgy, ha még nem érzed biztosnak az egyensúlyt!

Fix görgők

A szabad társaikhoz viszonyítva nagy előnyük, hogy itt valóban a pedálozásra kell csak koncentrálnunk, hiszen a hátsó tengellyel rögzítve van a görgő vázához a kerékpárunk, nem tudunk leesni a görgőről. Típustól függően az ellenállás a kormányról irányítható ellenállás-szabályzó mechanizmussal vagy interaktív módon, egy a programból küldött parancs alapján állítható be. Az egyszerűbb görgők mágnesfékes elven működnek, míg a modernebb társaikban a terhelést  a lendkerékbe épített generátorra kapcsolt ellenállásokkal szabályozza a gyártó.

 

A “buta görgő”

Ha nem érdekel a virtuális világ és a beltéri edzés közben kedvenc sorozataidat nézed, akkor már 25-30.000,- forintból össze tudsz állítani egy otthoni edzőszettet. Itt a görgő ellenállását nem a fent leírt módon, hanem saját magadnak fogod szabályozni.

Az “okos görgő”

Az okosgörgőkkel a virtuális térben, ismerősökkel, de akár profi versenyzőkkel is együtt tekerhetsz. Az ellenállást az általad választott program, (pl. ZWIFT) fogja szabályozni, attól függően, hogy éppen egy emelkedőn mászol-e fel, vagy éppenséggel egy lejtős szakaszhoz érkeztél a pályán. Az okos kerékpárgörgők kiegészíthetők további okoseszközökkel, így akár az emelkedőket és a menetszelet is szimulálhatod.

Hogy mindez, hogyan működik élesben, arról görgő tesztjeinkből kaphatsz jó kis ízelítőt (például ebből vagy ebből a blogposztunkból). De el is jöhetsz hozzánk, és az okosgörgőzésben szívesen segítünk saját tapasztalatainkkal is, illetve ki is próbálhatod a Wahoo KICKR CORE görgőnket!

Összegzés

Mi egyelőre az okosgörgőzést próbáltuk és ebbe ástuk bele magunkat, jóllehet, vannak olyanok akikhez a görgőzés „kötetlen” módja (szabadgörgőzés) állhat közelebb. Egy görgő vásárlása előtt – lévén, hogy nem kis összegekről van szó – érdemes mindenkinek körültekintően tájékozódni és minél több lehetőséget megismerni. Mi itt a blogunkon – és személyesen is –  elsősorban a Wahoo görgőkkel kapcsolatban tudunk segíteni, tapasztalatainkat megosztani, de természetesen nem zárjuk ki, hogy a görgőzés, téli edzés másfajta görgőkön is élvezetes lehet.

Wahoo görgőkkel kapcsolatban több kérdés is érkezett be hozzánk, amiknek a jó részében vásárlási tanácsokkal kerestek meg bennünket a sporttársak. Többen például azt kérdeztétek, hogy melyik Wahoo görgőt válasszátok. Illetve, hogy mivel tud többet a Wahoo KICKR CORE -nál a KICKR 2018 biciklis görgő? Éppen ezért, ezekről egy külön bejegyzést is írtunk, mely itt olvasható.

Mindenkinek hasznos kültéri és beltéri edzést kívánunk az Ünnepek alatt is és ne feledjétek, a mákos bejglinek mennie kell!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük