webshop menü
A három Wahoo KICKR biciklis görgő #Egyéb kategória

Három biciklis görgő párharca

Mióta beleugrottunk az okosgörgőzés világába, Ügyfeleink közül sokan megkérdezték már, hogy melyik okosgörgőt ajánljuk igazán. A Wahoo zászlóshajóját, a negyedik generációs Wahoo KICKR 2018-at? Vagy a kedvezőbb árfekvésű Wahoo KICKR Core-t? Esetleg a Wahoo belépő okosgörgőjét a KICKR SNAP-et? Mielőtt a kérdésre választ adnánk, nézzük át gyorsan, melyik biciklis görgő milyen lehetőségekkel kecsegtet!

"A

Villám összehasonlítás: Wahoo KICKR 2018 vs. KICKR Core vs. KICKR SNAP

Wahoo KICKR 2018

  • ez a Wahoo csúcsgörgője
  • a biciklis görgő típusa: virtuális görgő / „okos” görgő
  • lendkerék súlya: 7,25 kg
  • hajtás típusa: szíjas direct drive (erről lejjebb még írunk)
  • ellenállás típusa: elektromágneses
  • maximális ellenállás: 2000 watt
  • az ára: 398.990 Ft (az árat mindig ellenőrizd a termékoldalon!)

Wahoo KICKR Core

  • véleményünk szerint a legjobb ár-érték arányú Wahoo görgő
  • a biciklis görgő típusa: virtuális görgő / „okos” görgő
  • lendkerék súlya: 5,44 kg
  • hajtás típusa: szíjas direct drive (erről lejjebb még írunk)
  • ellenállás típusa: elektromágneses
  • maximális ellenállás: 1800 watt
  • az ára: 258.990 Ft (az árat mindig ellenőrizd a termékoldalon!)
  • műhelyünkben tesztelhető, részletek itt

Wahoo KICKR SNAP

  • kedvező árú edzőgörgő, a görgőzéssel ismerkedőknek
  • a biciklis görgő típusa: virtuális görgő / „okos” görgő
  • lendkerék súlya: 4,75 kg
  • hajtás típusa: úgynevezett „wheel on” görgő (fent marad a hátsó kerék és ez hajtja a lendkereket)
  • ellenállás típusa: elektromágneses
  • maximális ellenállás: 1500 watt
  • az ára: 158.990 Ft (az árat mindig ellenőrizd a termékoldalon!)

A „direct drive” rendszer

A három biciklis görgő közül a KICKR 2018 és a KICKR Core rendelkezik szíjhajtással, melyet a szakma a direct drive rendszerű görgők közé sorol. Először is lássuk, ez mit takar, majd vizsgáljuk meg a két edzőgörgő közti különbséget!

A direct drive elnevezést a gyártók azokra a görgőkre használják, ahol a görgőre csatlakozáshoz szükséges kivenni a hátsó kereket. Tehát a mai állás szerint a Wahoo is egy direct drive rendszer annak ellenére, hogy itt a lendkereket egy szíjon keresztül hajtod, míg a Tacx Neo-nál közvetlenül a lendkereket pörgeted.

Minél nagyobb a lendkerék annál drágább a görgő?

Lényegében igen. Ez az összefüggés az árazásban egyébként minden görgőgyártónál megfigyelhető: minél nehezebb a lendkerék, annál magasabb az adott görgő ára.

A Wahoo KICKR 2018 lendkerekének 7,25 kilogramm a súlya, míg a KICKR CORE-nál ugyanez az alkatrész 5,44 kilogrammot nyom. A csaknem 2 kg-mal különböző biciklis görgők árkülönbsége 140.000,-Forint, persze ez nem kizárólag a lendkerekek súlyából következik. Részben viszont ennek köszönhető.

De miért olyan fontos a lendkerék súlya?

Figyeld meg, hogy ha kültéri kerékpározásnál egy időre abbahagyod a tekerést, egy jó ideig még tovább gurul a bringa. Tehát fokozatosan veszít a lendületéből. Ezt az érzést úgy próbálják a gyártók reprodukálni, hogy nagy tömegű lendkerékkel szerelik a görgőiket. Tehát a lendkerék súlya határozza meg azt, hogy mennyire valósághű a tekerési érzés. Nagyobb tömegű lendkerékkel hosszabb ideig megtartja a lendületét a forgó tömeg. Ugyanakkor a túl nagy tömegű lendkerék nem adna valósághű indulási érzést, hiszen nehezen lehetne lendületbe hozni a “kerékpárt”, olyan lenne, mintha nagy tömegű lenne a valódi kerékpárunk kereke.

Ha a KICKR 2018-nál pár másodpercre abbahagyod a tekerést, majd visszatérsz a pedálozásra, akkor kvázi ugyanarról a sebességről fogod ismét gyorsítani a lendkereket tehát nagyon realisztikus a görgőélmény. Ne felejtsük el, hogy amíg nem volt elérhető a 7,25 kilogrammos, 6,5 cm széles lendkerék (KICKR 2018), addig a Wahoo-nál a KICKR 2017 volt az etalon – a maga 5,7 kilogrammos kerekével. Ezzel közel azonos a most futó KICKR CORE, 5,25 kilogramm súlyú, 4,45 cm széles lendkereke, tehát a CORE mondhatjuk, hogy a KICKR 2017 idei megfelelője.

A Wahoo KICKR generációk

A Wahoo KICKR generációk

Kiegészítők

A közel 140.000,- forintos árkülönbség másik magyarázata pedig a szállítási csomag. A csúcsmodellt a gyártó egy 11-es fogaskoszorúval szállítja, ami nagyságrendileg egy 15-18.000,- forintos tétel. Emellett egy Wahoo RPM pedálfordulatszám mérő is a csomag része a KICKR 2018-nál, ami 12.990,- Forintba kerül. Ennek ismeretében az árkülönbség kb. 110.000,- Forintra csökken.

KICKR SNAP – meghívó a görgőzés világába

A Wahoo KICKR biciklis görgő család belépő modellje a SNAP görgő, ahol a nagy testvérekhez hasonlóan szintén a hátsó tengely kerül rögzítésre, de itt a kerékpárt hátsó kerékkel együtt helyezed be a vázszerkezetbe. Itt egy fémhengerrel érintkezik a hátsó kerék gumiköpenye, ami a folyamatos súrlódás miatt sajnos gyorsabban is kopik mint aszfalton. Emellett ez a görgő nem használható bütykös, (cyclocross, gravel, MTB) gumiköpennyel és a gyártó javasolja egy kifejezetten beltéri edzésekre kifejlesztett, kopás-és csúszásálló görgő gumiköpeny beszerzését.

A görgőt Zoli cimboránk tesztelte nemrég, írása itt olvasható.

Wahoo KICKR 2018 vagy KICKR Core?

Ha az „okos” görgők valamivel komolyabb változatain gondolkozol, akkor előbb utóbb a fenti kérdés fog megfogalmazódni benned. Miből adódik a közel 150.000 Ft-nyi különbség? Mennyivel tud többet a KICKR 2018?

A felépítésbeli különbségek

Kicsomagolást követően a negyedik generációs KICKR 2018 modellnél elegendő a lábakat kihajtanunk, nincs szükség szerelgetésre. A KICKR CORE ezzel ellentétben darabokban érkezik, amihez a gyártó egy dugókulcsot illetve egy összeszerelési segédletet mellékel.

Emellett a KICKR 2018 komplexebb felépítésének köszönhetően összecsukva is kevesebb helyet foglal és szállítás terén is „könnyebb” dolgunk van (amennyire egy 21,5 kilogrammos görgő könnyűnek nevezhető).

Leginkább egy táskához hasonlítható, aminek ha a fülét fogjuk, egyszerűen ide-oda tudjuk pakolni azt. Stabilitásban is egy hangyányival megelőzi a KICKR CORE-t a csúcsmodell, aminek a lábai oldalra hajthatóak, és a rájuk integrált állítócsavarokkal a vízszint is könnyen beállítható. A tengely magasságának állítását is megoldotta a Wahoo a KICKR 2018-nál. Itt előre definiálható kerékméretek közül választva, a hátsó tengely magasságát tudjuk igazítani ez elsőéhez. Szerintem ez akkor lenne a legmenőbb, ha akár milliméter pontossággal lenne skálázva az állító mechanizmus, hiszen a középrészünk magassága nem csak a kerékmérettől, hanem a gumiköpeny magasságágtól is függ.

Felületkezelés

Felületkezelés terén is felfedezhető némi különbség a két modell között, a KICKR 2018-nál simább felületeket kapunk, míg a CORE szíjának vezetőtárcsája göcsörtösebb felületet kapott. Ez természetesen a tekerési élményt nem befolyásolja. Nem egy lényeges infó, de a KICKR 2018 2000 watt míg a KICKR CORE „csupán” 1800 watt maximális ellenállást tud biztosítani.

Ha időjárástól függetlenül, rendszeresen szeretnéd a téli időszakban is folytatni az edzésmunkát, akkor érdemes kipróbálnod műhelyünkben a Wahoo KICKR CORE görgőnket.

A Wahoo biciklis görgő körkép összegzése

A cikkből kiderült, hogy az „okos” biciklis görgők piacán a Wahoo márka három görgővel képviselteti magát. A görgő árakat tekintve a legkedvezőbb a KICKR SNAP, ám ez nem tekinthető direct drive rendszerű görgőnek, ezen a hátsó kerék gumiköpenyével hajtjuk a görgőt. Emiatt erős kopásnak is ki van téve a gumiköpeny, ami egyrészt gyakoribb gumivásárlást tesz szükségessé, másrészt környezetbarát megoldásnak se nagyon mondható. Ezt esetleg külön erre a célra vásárolt görgős gumival lehet orvosolni.

Ennél valamivel komolyabbnak tekinthető a két nagytestvér, a KICKR 2018 és a KICKR Core. Ezek már szíjhajtásos görgők révén pontosabbak, nem kell annyit vesződni a guminyomás beállításával.

Véleményünk szerint ár-érték arányban a direct drive görgők közül a KICKR CORE egy igazán jó választás, hiszen gyakorlatilag – mint ahogy már fent is írtuk – a 2017-es csúcsmodellt kapjuk egy jóval halkabb kivitelben. Aki szívesen rászánná az extra 140.000,- forintot a 2018-ra, annak inkább azt javasoljuk, hogy próbálja ki a Climb emelkedő szimulátort, vagy a Headwind okosventilátort, és ezek után mérlegeljen, hogy nem érdemes-e inkább ezek közül a kiegészítők közül választani egyet.

A három biciklis edzőgörgő tulajdonságairól érdemes lehet a Wahoo honlapjáról is tájékozódni.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük