webshop menü
Wahoo KICKR SNAP kerékpár görgő teszt – APPSolute Sport #bemutató #blog #okosgörgő #teszt

Nézzük mit tud a Wahoo KICKR SNAP virtuális görgő!

A Wahoo KICKR SNAP kerékpár görgő tesztelője és az alábbi írás szerzője Nagy Zoli, fogadjátok szeretettel saját tapasztalatait!

Bevezetés

Hobbikerékpárosként a hideg őszi idő, a hűvös szél, az egyre rövidülő nappalok és a nedves, csúszós utak miatt egyre kevesebb lehetőség nyílik a szabadban tekerés kiélvezésére. Hogy ne kelljen hónapokra lemondanom kedvenc szabadidős tevékenységemről – hosszas kutatás után – egy okosgörgő megvásárlása mellett döntöttem. A különböző márkák egyre bővülő kínálatából mindenki megtalálhatja a számára megfelelő fajtájú és árú edzőgörgőt, a belépő szintű pár tízezer forintostól a fél milliós csúcskategóriásig. Az én választásom a Wahoo KICKR SNAP-re esett. A Wahoo márka termékeivel korábban is maximálisan meg voltam elégedve minden téren, mert a könnyű kezelhetőség magas minőséggel és korrekt árral párosult. A Wahoo ELEMNT Roam kerékpáros computer – kiegészítve a márka sebesség és pedálfordulat mérőivel – hű társam a hosszú tekerések során. Hosszabb teszt itt olvasható róla.

Wahoo KICKR Snap teszt – első benyomások, specifikáció

A KICKR SNAP-et a dobozból kiemelve rögtön szembe tűnik a kinézete, a matt fekete szín eleganciát és erőt sugároz. Kompakt mérete miatt kis helyen is elfér, de a szobában felállítva is nagyon jól mutat. A kerékpár görgő teljesen összeszerelve érkezik, a védőfólia eltávolítása után nincs más dolgunk, mint kihajtani a lábait. A masszív kialakításnak és a széles kitámasztóknak köszönhetően stabilan bírja a nagyobb erőkifejtést is, és a gumírozott talpak meggátolják az elmozdulást. A maximális terhelhetősége 115 kg.

A dobozban található még 2 kisebb doboz, amik a két fajta hálózati kábelt, az első kerék kitámasztóját és a leírást rejtik.

A Wahoo SNAP támogatja az ANT+, ANT+FE-C és Bluetooth Smart eszközöket, tehát könnyedén össze lehet kapcsolni okostelefonnal (iOS, Android), kerékpár computerrel, watt mérővel és más kerékpáros kiegészítőkkel. Az eszközök közötti kapcsolat állapotáról és az adatátvitel létrejöttéről a görgőn elhelyezett két LED lámpa lesz segítségünkre.

A SNAP szinte az összes típusú biciklivel használható, kompatibilis a 130 mm és 135 mm gyorszáras, és – egy külön kapható átalakító segítségével – a 12 mm x 142 mm átütős hátsó tengelyekkel is. Kerékméretben szintén széles a választék, 650c, 700c, 26”, 27.5” és 29” méretet fogad be.

Összeszerelés és menetélmény

Amint fent már említettem, okosgörgőnk teljesen összeszerelve érkezik, csak a lábait kell kihajtani és a biciklit beilleszteni a helyére. A dobozban mellékeltek egy hátsó gyorszárat, amit érdemes kicserélni a kerékpárunkon lévővel.

A lendkerék beállítása

Ez biztos tökéletesen illeszkedik a görgőbe, és a helyén tartja biciklinket. Senki nem szeretné, ha egy nagy sprint közben kiesne a helyéről. Ha ezzel megvagyunk, akkor a lendkereket kell beállítani úgy, hogy a kart addig tekerjük, amíg a guminkkal pont érintkezik, majd csavarunk rajta még 2 teljes kört.

A helyes nyomás

Figyelni kell arra, hogy a gumiban mindig a helyes nyomás legyen, különben csúszkál a lendkeréken és pontatlan értékeket kapunk. Érdemes olyan gumit használni, amivel később már nem tervezünk országúton tekerni, esetleg keményebb, külön görgőzésre tervezett gumit venni, mert a fémen való súrlódástól gyorsan elkopik a futófelület.

A kerékpár görgő áramforrása

Végül a hálózati kábel segítségével áramforráshoz kell csatlakoztatni a SNAP-et. A kábel kialakítása rendkívül rugalmas és több helyen illeszkedik egymásba, így megakadályozza a megtörést, elszakadást, ha véletlenül elbotlanánk benne.

Az okosgörgő-élmény

Ha mindezzel megvagyunk, nincs más dolgunk, mint felpattanni a kerékpárra és elkezdeni tekerni. A görgő rendkívül csendes, még magas sebességnél is csak a lendkerék halk suhogását lehet hallani, ez fontos szempont lehet lakásban való használatnál.

A SNAP miatt biztosan nem fognak a szomszédok átkopogtatni, és minket sem kerget az őrületbe a monoton zaj, hanem nyugodtan lehet koncentrálni a virtuális tájakon megtett kilométerekre, esetleg kedvenc zenénket, sorozatunkat is tudjuk közben élvezni.

Menetkész a Wahoo KICKR SNAP kerékpár görgő!

Minden a helyére került.

A Wahoo KICKR SNAP -en egy 4,75 kilogrammos lendkerék található, aminek köszönhetően olyan érzésünk támad, mintha tényleg az országúton tekernénk. Az ellenállás szabályozásával, amit a mobilunk vagy egy kerékpáros computer segítségével tudunk megtenni, akár 12%-os emelkedőt is szimulálhatunk. A kifejtett erőnket 1500 wattig tudja mérni +/- 3% pontossággal.

Virtuális országúton, egy kerékpár görgővel

Az élethű országúti élményt a különböző applikációkkal emelhetjük a maximumra. Az appok segítségével valós útvonalak virtuális mását járhatjuk be, mérhetjük teljesítményünket, esetleg a profik által előre összeállított edzésprogramokkal fejleszthetjük állóképességünket. Mindenesetre nagyon jó módjai arra, hogy feldobják a hosszú monoton tekeréseket a négy fal között. Jelenleg több mint 100 tréning alkalmazást támogat a Wahoo KICKR SNAP, amiket a különböző platformokra (PC, iOS, Android, okos tv) tölthetünk le, így mindenki megtalálhatja számára legmegfelelőbbet. Ezek közül a Wahoo saját alkalmazása a „Wahoo Fitness” mellett a „Zwift” nevű applikációt mutatnám be részletesebben.

A Wahoo Fitness applikáció

A Wahoo Fitness app elengedhetetlen alkalmazás, mert ezen keresztül tudjuk a görgőnket más eszközökkel összekapcsolni, frissíteni és kalibrálni. Új frissítések érkezéséről értesítést kapunk, amint elérhetővé válnak. A kalibrációt viszont érdemes minden használat alkalmával elvégezni, mert a kerekünkben lévő nyomás és a lendkerék állása folyton változik, és ezáltal pontatlan watt értékeket kapunk. Ha a kerékpárunkat beillesztettük a görgőnkbe, és a lendkereket is beállítottuk, az alkalmazáson belül a szenzorok közül ki kell választani a KICKR SNAP eszközt és a „Spindown” menüpontot. Ezután követni kell az instrukciókat, miszerint gyorsítsunk fel egyenletes tempóban 36 km/óra sebességre, és ha ezt elértük, akkor fejezzük be a pedálozást. Ha mindent jól végeztünk el, akkor egy sikeres kalibrálás üzenetet kapunk és meg is vagyunk.

(Külső szenzorok és kiegészítők, mint például pulzusmérő pánt, okos ventilátor ANT+ és Bluetooth csatornákon kapcsolhatóak a KICKR SNAP-hez. A képeken látható, hogy Zoli a Polar H10 pántját csatolta minden fennakadás nélkül.)

A Zwift használata

Ha már okosgörgő, akkor a Zwift használatát tudom még ajánlani. Ezzel a programmal különböző virtuális pályákon tudunk tekerni. A szolgáltatás igénybevételéhez előfizetésre van szükségünk, ami 15 € egy hónapra, de az első hónapot ajándékba kapjuk a SNAP mellé, így mindenkinek lehetősége van ingyenesen kipróbálni. Az alkalmazás letölthető számítógépen a saját honlapjáról, mobilon az iOS / Android áruházakból.

Egy gyors regisztrációt követően, ahol meg kell adnunk az adataink, testsúlyunk, magasságunk etc., ki kell választanunk a használni kívánt eszközeinket. Ez „trénerünk” ANT+ és Bluetooth kapcsolatának köszönhetően pillanatok alatt elvégezhető. Ezután a főmenüben kiválaszthatjuk, hogy melyik útvonalon szeretnénk tekerni. Jelenleg a Watopia nevű kitalált világon kívül 5 darab térkép érhető el, ezek korábbi UCI világbajnokságok útvonalainak pontos másai, többek között megtalálható benne az idei Yorkshire-i pálya is.

Szenzorok csatlakoztatva! Jó kombó a Zwift és a Wahoo KICKR SNAP kerékpár görgő

Szenzorok csatlakoztatva!

Kezdődhet az edzés a virtuális térben – a Zwift alkalmazás használata a Wahoo KICKR SNAP okosgörgőn

Kezdődhet a tekerés a virtuális térben.

A Zwift egyik legnagyobb erőssége a közösségépítésben rejlik. Az útvonalakat bejárhatjuk egyedül, barátainkkal vagy a világ bármely részén tekerő másik kerékpárszerető személlyel. Lehetőség van az edzettségi szintünknek megfelelő közös tekeréseken vagy akár versenyeken is részt venni. Minél több kilométert teszünk meg a virtuális utakon, annál magasabb szintet érünk el, és ezáltal újabb és újabb kerékpárokat, kerekeket és kiegészítőket oldunk fel karakterünk számára.

Mászás egy havas hágón – Wahoo KICKR SNAP teszt a Zwift alkalmazással

Mászás egy havas hágón.

A virtuális szélárnyékban.

A virtuális szélárnyékban.

Végszó

A Wahoo KICKR SNAP kerékpár görgő egy kitűnő minőségű, könnyen használható, de mégis pénztárcabarát tréner. Megfelelő választás azok számára, akik most ismerkednek a görgőzéssel, és nem szeretnének fél milliót egy csúcskategóriás gépre költeni, de némi kompromisszummal egy kiváló görgőt keresnek. Negatívumként egyedül a kalibrációs folyamatot emelném ki. Ezt ha nem végezzük el minden használatkor helyesen, akkor a kapott watt értékek akár 20%-kal is eltérőek lehetnek a valós számoktól. Szerencsére a kalibráció könnyen, pár perc alatt letudható, ha figyelmesen elolvassuk és követjük a leírásban szereplő utasításokat. Ha mégis elakadnánk, a Wahoo honlapján részletes bemutató videókat találhatunk róla.

A Wahoo KICK SNAP teszt összegzéseképpen elmondhatom, hogy a görgő használata közben tényleg olyan érzésünk támad, mintha az országúton tekernénk. Remek választás minden kerékpárt szerető számára.

——————————

Tesztlehetőség

Az APPSolute Sport kerékpárműhelyben kialakítottunk egy „görgő-sarkot”, ahol díjmentesen, kötetlenül lehet tesztelni a Wahoo görgő-élményt. Látogass el hozzánk és hagyd, hogy magába szippantson kicsit a versenykerékpárosok téli edzésmódja, a virtuális kerképározás – akár csapatban is. Erről a tesztlehetőségről itt az APPSolute Sport blogban is értekeztünk, ha érdekel olvasd el az írást és jelentkezz!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük