webshop menü
Wahoo KICKR BIKE - Egyszerű beállítás az okos szobabiciklin #blog #okosgörgő

Wahoo szoftver update

A Wahoo kínálatában megtalálható görgők közül már mindegyiket kipróbáltuk, sőt a SNAP és KICKR 2018 modelleket le is teszteltük már alaposan (a KICKR 2018 teszt itt, a KICKR SNAP tesztünk pedig itt érhető el). Amikor arról döntöttünk, hogy melyik tesztgörgőt telepítsük le a műhelyünkbe, akkor az ár-érték arány és a hajtási mechanizmus alapján a KICKR CORE-ra esett a választásunk. Így aztán ezt a görgőt hajtjuk bent a munkatársakkal, s néha meglepetések is érnek minket közben. Példaául egy váratlan „fordulat” a pedálfordulatszám-mérés terén.

Az észrevételünk a KICKR CORE görgőn

Nemrég A céges görgő tekerése közben észrevettük, hogy a KICKR CORE pedálfordulatszám-mérő nélkül is számolja a pedálfordulatot.

A pedálfordulat (angolul Cadence, vagy pedalling rate) azt mutatja meg, hogy kerékpározás közben a hajtókar bizonyos időtartam alatt hányszor forog körbe. Általában 1 perc alatti hajtókarfordulatot adunk meg mérőszámkánt.

Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miként oldotta meg a Wahoo azt, hogy ennél a görgőnél nincs szükség külső szenzor csatlakoztatására e fontos adat begyűjtéséhez. Lehet, hogy ideje megismerkednünk a beépített pedálfordulatszám-mérés fogalmával?

Nyomozás

A kutatómunka úgy kezdődött, hogy felhívtam Nagy Zoli cimboránkat, aki a Snap-et hajtja, és megkérdeztem tőle, hogy Ő miként rögzíti a pedálfordulatot. Gyorsan rávágta, hogy a ROAM-hoz vásárolt Wahoo RPM szenzorral. Bertók Jani csapattársunkat már fel sem hívtam, hiszen egyértelmű volt, hogy Ő a tesztidőszak alatt a KICKR 2018 gyári tartozékai között megtalálható szintén Wahoo RPM szenzorral tekert. Mondanom sem kell, hogy teljesen megkavarodtam, és azon nyomban nekikezdtem a neten való kutatásnak, hogy miként jöhetnek nekem az adatok külső szenzor nélkül. Időközben a kérdésemre bejelentkezett a Wahoo területi képviselője is, aki ezt a linket dobta át email-ben:

Megvan – íme a lényeg

Megnéztem a videót és pár szóban összefoglalom azt a zseniális fejlesztést, amit a Wahoo mérnökei kitaláltak és egy 2019 szeptemberében megjelent frissítésben közzé is tettek.

A teljesítmény és a sebesség mérését a görgő maga elvégezte, de szükség volt egy külső pedálfordulat számlálóval (érdekes, hogy nem hajtókar fordulatként terjedt el) is felruházni a kerékpárt, ha ezt az értéket is mérni szerettük volna. A 2019 szeptember 4-én kiadott firmware-ek már támogatják a beépített pedálfordulatszám mérőt.

KICKR 2018-nál a v3.4.69-es, míg a KICKR CORE-nál pedig a v1.0.11-es firmware verzió.

Pedálfordulatszám-mérés új szintre emelve

Az adatok Buetooth Smart vagy ANT+ FE-C csatornákon keresztül érkeznek. A pedálfordulatszám számítása úgy történik, hogy a görgő szoftvere analizálja a pedálnyomást és a lánc ellenállását.

Örülhetnek az Apple TV-sek is

Egyébként ez azoknak is hatalmas előrelépés, akik Apple TV-vel használják a Zwift-et és a Wahoo görgőt, hiszen ennél az Apple terméknél összesen 3 Bluetooth eszköz párosítására van lehetőségünk, amiből egyik a TV távirányítója. Így két „hellyel” kell gazdálkodnunk, amiből egyikre a kerékpáros görgőt, másikra pedig a pulzusmérőt csatolhatjuk. Tehát a pedálfordulatszám mérőnek nem maradna szabad csatorna, ha nem lenne ez az update!

A távirányító is Bluetooth-on csatlakozik. Az Apple TV-n innentől kezdve, nem kell plusz egy csatorna a pedálfordulatszám-mérés miatt.

A távirányító is Bluetooth-on csatlakozik.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük