Wahoo ELEMNT Roam vs Garmin Edge 1030 #Egyéb kategória

Garmin Edge 1030 vs Wahoo ELEMNT Roam

Az elmúlt hónapok során leveleztünk egy kedves „ős-Garminos” ismerőssel, aki általában a Garmin Edge 1030 kerékpáros GPS-t használja kerékpártúrái során, de szívesen kipróbálta a nálunk is kapható Wahoo ELEMNT Roam-ot is. Érdekes volt látni, hogy melyik termékről mit gondol és úgy gondoltuk, hogy – noha a véleménye szubjektív  – megkönnyítheti a GPS vásárlás előtt állók dolgát: milyen célra melyik navigációs eszközt érdemes beszerezni. A termékekkel kapcsolatos véleményét módosítások nélkül közöljük, úgy, ahogy azt a leveleiben is megírta. Mint István írja: „Talán valaki hasznát veszi, aki abban a helyzetben van, mint annak idején én, döntés/vásárlás előtt.”

Következzék tehát a „Vidd el egy körre” rovatunk, mely reményeink szerint egy sorozat lesz és melynek szerzői kivétel nélkül olyan érdeklődő ismerőseink, Ügyfeleink, akik kipróbálták egy-egy termékünket.

Garmin Edge 1030 teszt / vélemény Istvántól

„A Wahoo Elemnt Roam teszt (köszi) óta gyűjtöm a tapasztalatokat a Garmin Edge 1030-cal – hóban is bicajozom… :D

Van néhány árnyoldala (nem nevezném negatívumoknak), de rengeteg jó dolog van benne – összeségében nem bántam meg a választást.

Összetettebb rendszer

„Persze, a Garmin, mivel sokat (mindent) bele akar pakolni a cuccaiba, mindig egy bonyolultabb, küzdősebb rendszer lesz.

Mindent paraméterezni lehet és van, amit kell is – ez melós néha.”

Frissítések

„Ránézésre törékenyebb konstrukciónak tűnik (mint a Wahoo-k), inkább telefonra hasonlít már maga a képernyő is, a rendszerikonok a felső sorban, stb.

Valószínűleg jól átdolgozták a szoftverét, mert sok hiba, amiről eddig olvastam megszűnt. (Sokat frissített mostanában.)”

Az Edge 1030 kijelzője

„A touch screen jól működik, még esőben is, három kesztyű közül egyel nem hajlandó együttműködni, az kevlár erősítésű.

De még a képernyő érzékenysége is állítható, most talán közepesen van.

A kijelző simán kézben tartva kicsit fura, fakó, de bicajon minden fényviszony mellett, mindenféle szemüvegben jól látható.

Az adaptív fényerő is király, azonnal alkalmazkodik a transzreflektív LCD fényereje a környezethez, alagútban, vagy árnyékos részen hasznos, de észre sem venni, észrevétlenül teszi a dolgát, ugyanolyan a kinézete tűző napon is.”

Akkumulátor kérdések

„Ami már az első használatkor feltűnt, hogy az akkumulátor technológia „nem a legújabb generációs” lehet, úgy hallottam, a Huawei gyártja most a legtutibb akksikat, ez igaz lehet, mert van egy Huawei tabletem, az szinte percek alatt töltődik fel és nagyon nehezen merül le.

Az Edge akkuja nagyon lassan töltődik, de nem rossz, egy Balaton-körön, decemberben, mínuszban félig merült le, mondjuk, a navigáció nem sokat ment, az szívta volna igazán.

Szenzorok

A szenzorokat jól kezeli, két bringám is be van szenzorozva (speed, cad), a szenzoroknak egyedi azonosítójuk van, jól felismeri őket, ami azért is fontos, mert ő számolja a kerékfordulathoz a kerületet a GPS-adatok alapján, ez tetszik.

Persze, ezt is felülbírálhatod és állíthatod kézzel milliméterre, de ez jellemző rajta sok mindenre: minden állítható, aki nem szeret bíbelődni ilyenekkel, az nem fogja szeretni, de én bírom, ha lehet finomítgatni a dolgokat.

Bootolás

Egy boot procedúra eltart 1-2 percig, ez lassú lehet, ha sürgős indulni, de lehet úgy intézni, hogy legyen ideje beboot-olni, felismerni a holdakat, szenzorokat, telefont, pulzus jeladót, stb.

Együttműködés külsős szoftverekkel

„Szóval, rengeteget szolgáltat, riasztó van benne (ha megmozdítják a bicajt sípol), de mivel majdnem telefon, appokat is lehet rá telepíteni, pl. a Komoot app használatával teljesen jól kezeli a „komótos” útvonalakat.

A Strava Live Segment is jól működik, hasonlíthatod magad bárkihez, a KOM-hoz, vagy a személyes rekordodhoz, látod, mennyi van még az emelkedőből, stb. Ebben most inkább az volt az elkeserítő, hogy télen, hidegben, beöltözve, meg sem közelíted a szokásos tempódat, szóval ezt most inkább nem erőltetem… (5 km-es mászáson 3 percet kapni a nyári önmagamtól egészen lehangoló…)”

Téves riasztás?

„Volt egy vicces dolog is, elfeküdtem az erdő közepén egy kis tükörjégen, csúsztam pár métert, amikor felálltam és leporoltam magamról a havat, akkor sípolt, megijedtem, hogy nehogy hívja a csajomat (balesetérzékelés esetén hívja a beállított számot), nem akarnám paráztatni, de amikor ránéztem a kijelzőre, láttam, hogy kiírta, hogy „Great jump! 2,5 m”. Szóval érzékeli az ugrásokat, dokumentálja a hosszukat és a levegőben töltött időt. Ez egy trail-jump pályán biztos jól jönne…”

Téli táj – a Garmin Edge teszt helyszíne

Téli táj – a Garmin Edge teszt helyszíne

Garmin Edge 1030 teszt összefoglaló + pár észrevétel

„Szóval, kicsit bonyolult, de szerethető. Az tény, hogy két különböző irányból közelít a témához a Wahoo és a Garmin, nekem az árak kicsit magasak mindkét esetben.

(Miért nincs benne kihangosító?! Már csak az kéne a boldogsághoz, 5 dollár plusz és nem kéne elővenni a hátizsákból a telót, mert egyébként minden üzenetet, e-mailt, SMS-t kirak a képernyőre.)

Mindkettőnél kb. az ár felét tartanám reálisnak, de tudjuk, hogy van marketing, image, pszichológia, stb. bonyolult a dolog, mindent annyiért adnak, amennyiért még megveszik…

Hát ezek a benyomásaim egyelőre. (Az időjárás miatt még nem használtam túl sokat, max. 2000 km lehet benne, nagyrészt ismerős terepen.)”

István benyomásai a Wahoo ELEMNT Roam-ról

Tájékozódás a Normafán a Wahoo Roam-mal (APPSolute Sport kép)

Tájékozódás a Normafán a Wahoo Roam-mal

„Szerethető kis darab, tetszik, egyszerű a konfigurálása, intuitív rajta minden. A Komoot-tal tök jól együttműködnek.”

Navigáció

„A navigáció nekem vicces picit, habár eddig csak olyan helyen mentem, amit jól ismerek, de a majdnem egyenes úton jelez, hogy X méter után jobbra és közben csak egy pici törés van az útban jobbra, elágazás nincs. Tesztelem még, ahol tudom, megpróbálom városban is.

Színek és fényerő

„A színessége nálam elhanyagolható, majdnem észre sem vettem, de amúgy tetszik ez az e-book reader (e-ink) szerű, matt, nem vakító kijelző és az is jó, hogy adaptív a fényereje.”

Kíváncsi vagyok még a fogyasztására is hosszabb úton.”

(A képernyő csak navigáció esetében színes, egyébként monokróm. A Garminban minden színes. – a szerk. )

 

„Na most jönnek a negatívumok: :D”

Útvonal

„A track-je szép, egyenletes, de most összehasonlítottam a régi Garminommal és az a tapasztalatom, hogy a Garmin kevesebb, kb. tizedannyi trackpointot tesz le, így kisebb (tizede) is a fájlméret, de jobban az úton marad, a Wahoo volt, hogy 50 m-rel arrébb halad, de részletesebb, valószínűleg időalapúan, kb. 5 mp-enként tesz le egy pontot. De volt egy eset, hogy a Garminnál is volt átmeneti elmezavar, ott a Wahoo teljesített jobban. Nem élet-halál kérdése ez a kicsi eltérés, de érdekes, hogy még nem sok eszközt láttam, ami tisztán megverte volna az ősrégi Garminomat.

Mellékeltem pár képet, amiken látszik, hogy hol itt jobb az egyik, hol ott jobb a másik, de jellemzően a Garmin jobban az úton marad.

A kék vonal a Wahoo ELEMNT Roam -é, zöld pedig a Garmin eTrex HCx Legend-é (tehát itt nem az Edge 1030 útvonalait látjuk.- a szerk)

Esetleg még azt tudnám negatívumként felhozni, hogy az előrenyúló konzolnál ha a balszélső gombot nyomogatod, akkor az erőkar miatt vészesen balra billeg az egész, féltem is, nehogy letörjön.”

Azért még kipróbálnék egy új Garmint is (520-530, 820-830, 1030), hogy megmaradt-e a jó GPS vevőjük.”

Wahoo vs Garmin, dióhéjban

„Ha a két márkát vetem össze, akkor persze a Wahoo a trendibb és a vagányabb, egyáltalán, hogy a „semmiből jőve” megszorongatja a navigáció terén sokkal nagyobb múlttal rendelkező Garmint, de ez legalább jót tesz a versenynek és végeredményben nekünk, felhasználóknak is, mert jobbak lesznek a termékek. Már talán a Garmin össze is szedte magát egy kicsit ennek hatására.

Ha sarkítani akarok, azt mondom, hogy a Wahoo ELEMNT Roam egy agyonszteroidozott (klasszikus) biciklikompjúter, a Garmin Edge 1030 pedig egy lebutított okostelefon, szenzorokkal kiegészítve. :D Ez volt a vicc/ítélet része a tesztnek.

A montimra Wahoo-t tennék, a Garmint pedig inkább országúton/túrán használnám – most valamiért ez a személyes véleményem.”

És a reklám helye

Fizikailag is létező boltunkban mind a Wahoo ELEMNT GPS-ek (Roam és Bolt), mind a Garmin kerékpáros computerei beszerezhetők. Természetesen személyesen is szívesen segítünk a vásárlás előtt állóknak, saját illetve ismerőseink tapasztalatainak átadásával.


Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük