webshop menü
Speedbox vs. VolSpeed #blog #eBike #eBike tuning #szerviz #teszt

Melyik a legjobb eBike limitmódosító box?

Ismét eBike tuningokkal kapcsolatban jelentkezünk. Egyre többen kérdezitek, hogy melyik tuningot (limitmódosító készletet) javasoljuk, melyik gyártóval van a legjobb tapasztalatunk. Amikor elkezdtünk eBike tuningolással foglalkozni, akkor előszőr a cseh SpeedBox és a német BadAss cégeknek lettünk a partnereik. Az ő termékeiket kezdtük el elsőként felvenni kínálatunkba és teszteltük is azokat saját kerékpárjainkkal. Ezek a termékek tökéletesen teszik a dolgukat, egyszerűen használhatók, de egy-két számunkra fontos funkció hiányzik belőlük. Keressünk hát tovább!

Aki ismer minket tudja, hogy nagyon utánajárunk azoknak a dolgoknak, amik érdekelnek minket és ha valamiből elérhető az aktuálisan használt és forgalmazott darabnál egy profibb megoldás akkor mi igyekszünk azonnal felvenni a gyártókkal a kapcsolatot. Ebben a rövid bejegyzésben megmutatjuk, hogy melyik a kedvenc tuningunk, és szó esik majd az új Bosch 4. generációs MY20-as motor limitmódosításáról is.

Mindegyik eBike tuningolható a BadAss külső tuning box felszerelésével?

Röviden a válasz, nem! A BadAss box-ot csak olyan kerékpárokra lehet felszerelni, amelyek rendelkeznek a hátsó alsó láncvillára szerelt, nem integrált sebességmérő szenzorral. Ezt úgy tudod a legegyszerűbben megállapítani, hogy ellenőrzöd a küllőidet, és ha találsz rajtuk egy mágnest, akkor a Te eBike-od tuningolható a BedAss eszközével.

Van úgy, hogy a gyártók integrálják a sebességmérő jeladóját szintén a hátsó alsó láncvilla, kerékagyhoz közel eső részére. Ez általában a hátsó kerék tengelye körül található, úgy, hogy a mágnest a féktárcsát rögzítő gyűrű előtt helyezik el. Ennél a láncvillába süllyesztett jeladós megoldásnál, nem tudod felszerelni a BadAss-t.

A BadAss eBike tuning előnye, hogy könnyen átszerelhető másik kerékpárra, a hátránya viszont, hogy nem kalkulálja a valós adatokat.

Shimano integrált sebességjeladó

Shimano integrált sebességjeladó

A legismertebb limitmódosító: SpeedBox!

Szinte minden olyan eBike-os sporttársnak, aki már valaha is gondolkodott a 25km/h-ás sebességhatár feloldásában, a SpeedBox az a márka ami elsőnek beugrik, ha tuningolásról van szó. Ahogy azt a bevezetőben is írtuk, partneri viszonyban vagyunk a cseh gyártóval, és a következő esetekben ajánljuk az Ő termékeiket.

  • Vannak olyan megkereséseink, amikor az a Shimano motorral felszerelet kerékpárt, nem szeretnék szoftveresen az eMAX tuninggal módosítani, így nekik a SpeedBox a befutó.
  • A Bafang motoroknál is ajánljuk ezt a tuningot.
  • Specialized és Brose tulajdnonsok is kedvelik a SpeedBox 1-et, de nekünk az a véleményünk, hogy ezeknél a motoroknál a PearTune MSO egy jobb választás, hiszen így nincs szükség a gyári speed szenzor kábelek megvágására. Ez utóbbi motorokhoz sajnos nincs annyira kulturált megoldás mint a többi meghajtáshoz, ahol javarászt a gyári csatlakozókkal tudják felszerelni a tuninggyártók a termékeiket, de a PearTune tuning box mondható a legkiforrottabb megoldásnak. 
Speedbox 3.0 eBike limitmódosító beépítése az APPSolute Sport műhelyben.

Speedbox 3.0 eBike limitmódosító beépítése az APPSolute Sport műhelyben.

Egy motor amit még kevesen ismernek!

A német Fazua gyártó leginkább országúti és gravel eBike-ok fejlesztésben vesz részt, így eBike rendszerük még nem annyira ismert mint a fentebb említett gyártók termékei. Egyelőre két gyártó fejleszt a Fazua rendszerekhez limit feloldó tuningot. Itt is elérhető egy beépíthető verió, amit az olasz SpeedFun gyárt és FURIOUS névre hallgat. Mivel a Fazua az integráció nagy mestere, és ők gyártják a kiskereskedelmi forgalomban is elérhető legkisebb méretű eBike rásegítési rendszert, így a tuning beépítése nem egyszerű, hiszen helyszűkében vagyunk. Jó példa erre, hogy a Pinarello Nitro kerékpárnál a beépítéshez szükségünk lesz egy 3D nyomtatott takaró elemre is. A FURIOUS mellett a badassbikes is készít badassBOX 4 néven egy a sebességszenzorra csúsztatható tuningot a Fazua-hoz. Mivel a beépített tuningnak a Fazua motoroknál nincs meg az az előnye a badassBOX-hoz képest, hogy utókalkulációt végezzen, így mi a badass-t szoktuk ajánlani.

A Bosch tuningok Szent Grálja!

Jól működött a SpeedBox, kalkulálta a pillanatnyi sebességet, és a megtett kilométert is, mégis hiányzott belőle valami, ami nem más mint az összes megtett kilométer helyes kalkulációja, illetve a finomhangolás. A SpeedBox 2-nél egyszerűen nem lehetett beállítani a rásegítés felső limitjét (a SpeedBox 3-nál elérhető már ez a lehetőség), tehát 99km/h-ig segítette a motor a pedálozást. Bújtuk a netet és egy német keresőkifejezésre kidobta a Google a VolSpeed (ejtsd: folszpíd)  nevű céget. Átböngésztük a funkciólistát, és az eddig hiányolt dolgokat mindegyikét tartalmazta. Megrendeltük az első próbadarabokat és annyira tetszett a precíz működés, hogy minden saját eBike-unkat átépítettük. Ettől kezdve, helyes a kerékpárral megtett össztáv számítása (odo), és 1km/h-ás ugrásokkal tudjuk finomhangolni a limitáció maximumát. Nagy előnye még a VolSpeed-nek, hogy a cég tulajdonosa aktív eBike-os és az első között szerzi be az új motorokat, például a 4. generációs Bosch motort már 2019. szeptemberében tuningolta. Yamaha motorokhoz is elsők között ajánljuk a terméket, a fent leírt előnyeinek köszönhetően.

Speedbox vs. VolSpeed eBike limitmódosító boxok

Speedbox vs. VolSpeed

Melyik tuningok kompatibilisek a 4. generációs MY20-as Bosch Performance Linem motorral?

A SpeedBox 3 és a VolSpeed V2, valamint VolSpeed V3 limitmódosító box-ok is működnek egyelőre az új Bosch motorral. A SpeedBox 2-es tuningnál voltak vészüzemi leállások, de a cseh gyártó kiadta a frissítést és az új modellnél egyelőre még nem számoltak be a felhasználók problémáról. A tuning gyártói javasolják a szoftverfrissítések kerülését az új Bosch motornál. Hivatalos Bosch szervizként mi folyamatosan frissíteni fogjuk az új Scott Genius eRIDE 910-es bringánkat, amit egy V3-as VolSpeed-del szereltünk fel.

Szóval, melyik eBike limitmódosítót válasszam?

Alapvetően a bemutatott tuningkészletekkel nem igazán lehet mellélőni, de egyik-másik tényleg előrébb tart lehetőségeiben. Nekünk most a VolSpeed a kedvencünk, de lehet, hogy idővel fejlődik a kínálat és a lehetőségek. Hogy Számodra melyik a legjobb választás, arra nehéz sablonválaszt adni. Ez mindig egyedi kérdés, például nagyban függ az eBike motorod típusától, a beépítési lehetőségektől és az igényeidtől.

Természetesen, ha bizonytalan vagy tuningválasztás terén, keress minket bátran, nagyon szívesen segítünk akár telefonon, akár email-es megkeresés esetén is. Rendelkezünk jópár tesztkerékpárral is, így a tuningok működését helyszínen meg tudjuk mutatni és igény esetén próbakört is tudsz menni valamelyik eBike-unkkal.

Olvasd el korábbi tuningos cikkeinket is!

Íme a gyűjteményünk:

eBike tuning. Pörgesd fel magad!

eBike tuning és a Bosch Anti-Tuning szoftver

eBike tuningolás otthon – így állj neki

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük