webshop menü
Bosch eBike image 2020 #eBike

Bosch eBike rendszerek – kisokos

Nem titok, hogy az APPSolute Sport hivatalosan minősített Bosch eBike szerviz, melynek fő oka, hogy a Bosch gyártja a legjobb minőségű és legfejlettebb elektromos kerékpárrendszereket az iparágban (nem mellesleg piacvezető is a szektorban).

Az alábbiakban kísérletet teszünk a Bosch elektromos rendszereinek rövid bemutatására, fókuszálva annak alkotóelemeire, mint középmotor, akkumulátor és kijelző.

Ha a Bosch rendszerek részletes vizsgálata előtt szívesen olvasnál általában az eBike-ról, annak előnyeiről, viselkedéséről, akkor egy korábbi bejegyzésünkben megteheted.

Motorok

Bosch Performance CX GEN4

Bosch Performance CX GEN4

A legnépszerűbb és leggyakrabban fejlesztett alkotóeleme az elektromos rendszernek a motor, pontosabban fogalmazva középmotor. Az elektromos rásegítésű kerékpárok 90%-át ugyanis középmotorral szerelik, amely hozzájárul ahhoz, hogy a kerékpározás élménye a rásegítés mellett is természetes maradjon. Ezt úgy éri el, hogy a rendszer közvetlenül a láncra viszi át az erőt, valamint kompakt kialakítása miatt zökkenőmentesen integrálható a vázba. Összehasonlítva például az első vagy hátsó agymotoros hajtással, a középmotoros a súlyeloszlás és a súlypont elhelyezkedése miatt is kedvezőbb.

A Bosch innovatív technológiája, a középmotor úgynevezett több szenzoros kialakítása, amely koordinálja a motoros rásegítését. Az érzékelők a forgatónyomatékot, a sebességet és a gyorsulást másodpercenként több mint ezerszer mérik, így biztosítva kerékpáros és elektromos kerékpár harmóniáját, valamint kettejük legoptimálisabb teljesítményét. A technológia természetes, ugyanakkor élvezetes kerékpározási élményt biztosít, és még azon sem kell aggódnunk, hogy kipörög alólunk: amint a kerékpár eléri a megengedett maximális sebességet, a rásegítés automatikusan lekapcsol. Termékcsaládtól függően a Bosch középmotoros hajtásrendszerek két változatban kaphatók: az egyik 25 km/h-ig biztosítja a rásegítést, míg a másik (Speed Peledelec kerékpárok esetében) egészen 45 km/h-ig enged száguldani.

A motorok és a nekik köszönhető rásegítési módok a mindenkori, kerékpározási szokásoknak megfelelően lettek kialakítva, mint:

Bosch modok

Városi: mindennapi utazás vagy ingázás nyugodt tempóban, föld vagy kerékpárúton.

Országúti: kényelmes utazás vagy ingázás, alapvetően aszfalton és/vagy kerékpárutakon, enyhe emelkedőkön.

Túra: sportos tempó, hosszabb távok, de alapvetően aszfalton és földúton, ösvényeken.

Hegyek-völgyek: a legsportosabb igénybevételekhez, nehéz terepen és földutakon.

Melyek a választható módok?

  • Eco: a leggazdaságosabb mód, ami pont annyira segít rá, hogy ne érezzük az elektromos rendszer súlyát a kerékpáron. Ahhoz hasonlít, mintha egy igen könnyű, hagyományos kerékpáron tekernénk. Az akkumulátor így jó sokáig bírja!
  • Tour: hosszabb utakra, túrákra javasolt mód, ahol már bizony érezzük a 25 km/h-ás hátszelet (vagy a 45 km/h-ásat!). Az akkumulátor emelkedőktől, teljesítménytől függően kihúzhatja egy töltéssel viszonylag sokáig.
  • Sport: a teljesítményt tartja szem előtt, gyorsan segít rá és támogatja a nevéből is adódó sportos tekerést.
  • Turbo: a leggyorsabb mód, ami pillanatok alatt 25 km/h vagy 45 km/h-ig repíti a kerékpárost, viszont ennek az akkumulátor töltése látja kárát. Két esetben ajánlatos: az egyik, ha szeretnénk gyorsan menni, mert egyszerűen arra vágyunk; a másik, hogy rövid időn belül oda is akarunk érni valahová.
  • eMTB: kimondottan elektromos MTB-re fejlesztett mód, ami Bosch Performance és Performance CX motorral rendelkező MTB-kre van programozva. A Tour és Turbo mód között helyezkedik el és nagyobb kontrollt enged a kerékpárosnak a nehezebb terepeken, alkalmazkodva a bringás teljesítményéhez és pedálra kifejtett erejéhez.

Az alábbi videó a 4. generáció Performance CX motort mutatja be, de szó esik benne az eMTB módról is olyan képekkel alátámasztva, ami méltán indokolja ennek a módnak a létét:

Active Line motor

Egy igazi városi társ, ami hatékony, könnyű (csupán 2,9 kg) és csendes. 25km/h feletti sebességnél, illetve a rásegítés kikapcsolásakor a pedálozás alig észrevehetően nehezedik, nem ránt vissza. Tökéletesen illeszkedik a vázba, és kis súlya miatt egyszerűen kezelhető, megkönnyítve a kerékpáros mindennapi útját.

Bosch Active Line motor

Active Line Plus motor

Az Active Line motor kapott egy Plus-t, ami a városi közlekedés mellé plusz kirándulást is támogat. Ugyanúgy kompakt, kisméretű, csendes, mint az Active Line, viszont erősebb a hajtásrendszere (minimálisan súlyosabb: 3,2 kg), könnyebb kezelhetőséget biztosít, valamint a pedál ellenállása 25 km/h felett elenyésző, ami nagyban hozzájárul a kényelmes, hosszabb távú tekeréshez.

Bosch Active Line Plus motor

Performance Line motor

A legsokoldalúbb középmotor, mert egyben sportos és kényelmes. Sportos, mert a trekking és mtb támasztotta kemény igénybevételt is bírja; kényelmes, mert könnyű (2,9 kg) és városi, rövid távú, aszfaltúton is biztosítja a komfortot. Két típusban kapható: a csendes, könnyű Drive Unit Performance Line Cruise 25 km/h sebességig biztosít rásegítést és a 65 Nm-es nyomaték révén hegyes terepen is komoly, segítő társ. A Performance Line Speed pedig nevéből adódóan is felgyorsítja a hétköznapokat, egészen 45 km/h! sebességig adja a rásegítést, emellett mindössze 2,9 kg. Utóbbival azért óvatosan kell bánni és csak jogosítvánnyal, valamint kötelező biztosítással lehet nyeregbe pattanni.

Bosch Performance Line motor

Performance Line CX motor

Egyértelműen kijelenthető, hogy a Performance CX az elektromos MTB kerékpározás motorja, hiszen erre lett fejlesztve. A 70 Nm-es nyomatéknak és az akár 340%-os rásegítésnek köszönhetően nincs olyan, hogy „túl meredek” -ha meg tolni kell, akkor arra ott a „Walk assist” vagyis sétafunkció. Masszív, könnyű és kompakt, a pedál ellenállása szinte elenyésző. Mindenki a maga tapasztalata szerint választja ki az adott módot, hogy miként is akar tekerni, de az eMTB funkcióban pontosan a szükséges rásegítést kapjuk és pont akkor, amikor kell. A Performance Line CX a nyomaték miatt erőteljesen gyorsul, azonnal reagál és mindemellett könnyű kezelhetőséget enged a kerékpár felett. Nem titok, hogy az APPSolute Sport-nál is ez a favorit, főleg, mivel a 2020-as Scott e-MTB-ok is mind ezzel vannak szerelve.

Bosch Performance CX motor

A Performance motoroknál kiemelendő az előbb már emíltett eMTB mód, amely egy hegyi kerékpározásra fejlesztett aranyközépút a Tour és Turbo fokozatok között. A pedálra leadott nyomástól függően a rendszer automatikusan alkalmazkodik a saját bringázásod stílusához, 120% és 300% közti dinamikus rásegítést biztosítva.

Az alábbi videó egyszerre szemlélteti viccesen és meggyőzően, hogy miért érdemes Performance CX motorral szerelt elektromos MTB-re váltani:

Kijelzők

A Bosch 5 féle, egyedi tulajdonságokkal rendelkező kijelzőt, illetve komputert kínál a Purion, Intuvia, Kiox, Nyon és SmartphoneHub formájában. Van köztük olyan, ahonnan csak a legszükségesebb információkat olvashatjuk le, de általában számos funkcióval szolgálnak, amelyek segítik, sőt motiválják a kerékpárost a minél nagyobb teljesítmény és táv elérésben.

Röviden összefoglalva a Purion kijelzőn csak a legszükségesebb adatok jelennek meg. Az Intuvia már több információt jelenít meg, majd ugrunk egy nagyot a digitális világgal is kapcsolatba kerülő SmartphoneHub-ra, amely egy beépített kijelzővel és okostelefon fogadására alkalmas konzollal „köt hálózatra”. Következő lépcsőfok a Kiox, ami minden funkciót biztosít, egy teljesítményt szem előtt tartó kerékpáros számára. A Nyon pedig egy fedélzeti számítógép, amely egyben navigációs berendezés, motorvezérlő eszköz és személyi edző.

Purion

Bosch Purion Display

Kompakt forma és gyakorlati megoldások egy minimalista kialakítású fedélzeti számítógépben egyesülve. Csak a legfontosabb információkat mutatja, így nincs zűrzavar a kijelzőn, mikor tekerés közben rápillantunk a hüvelykujjunk egyetlen mozdulatával irányítva.

Megjelenített adatok: töltöttség, sebesség, üzemmód, hatótávolság, megtett út, összes megtett távolság.
Karbantartás: a kijelzőn megjelenik, mikor esedékes az elektromos kerékpár következő karbantartása.
Világítás: ha a kerékpár világítása a rendszer kikapcsolásakor fel volt kapcsolva, a legközelebbi bekapcsoláskor a világítás automatikusan működésbe lép.
Diagnosztika: a hivatalos Bosch eBike szervizek, mint például az APPSolute Sport, mikro-USB-n keresztül  ellenőrizhetik a kerékpár állapotát.

Intuvia

Bosch Intuvia Display

Nevéből adódóan egy intuitív irányító központ a homlokcsőre helyezve és a markolat mellől irányítva. Egyszerűen kezelhető, átlátható és ami a lényeg, hogy mindent megtalálhatunk rajta, ami fontos.

Utazáskor előnyös: a kijelző akkor is mutatja a kívánt adatok, így pl. az összes megtett távolság, amikor levesszük az eBike-ról.
Megbízhatóság: az ergonomikus kialakításnak köszönhetően a kijelző bármilyen fényviszony között leolvasható.
Diagnosztika: a hivatalos szervizek, mint például az APPSolute Sport is, leolvashatjuk a szoftver verziószámát, a típust és az alkatrészek azonosító számát, így a szervizelés során specifikus rendeléseket tudunk leadni.
Töltés: mikro USB-n keresztül különböző eszközök, így pl. az okostelefonok is tölthetők kerékpározás közben.
Karbantartás: a kijelzőn megjelenik, mikor esedékes az elektromos kerékpár következő karbantartása.
Séta funkció: két beállításban aktiválható és rásegítést biztosít, mikor a kerékpárt toljuk magunk mellett.
Világítás: ha a kerékpár világítása a rendszer kikapcsolásakor fel volt kapcsolva, a legközelebbi bekapcsoláskor a világítás automatikusan működésbe lép.

Kiox

Bosch Kiox kijelző

Az APPSolute Sport, ha elektromos bringákról van szó, úgy eMTB kerékpárokkal foglalkozik, melyeket gyakran szerelnek Kiox kijelzővel. Nálunk külön is megvásárolható, sőt a beszerelést is megcsináljuk, ha kéred. És hogy miért is az eMTB-k kedvence? Mert kompakt, masszív, és összeköt a digitális világgal egy telefonos alkalmazás segítségével. Nem csak esztétikai oldalról, hanem olvashatóság szempontjából is nagy előny a színes kijelző, illetve a különálló kezelőegységnek köszönhetően bringázás közben is irányíthatjuk.

Távvezérlés: a gombok segítségével biztonságosan és kényelmesen kezelhető a hüvelykujjunk segítségével. A gombok lenyomáskor jól érzékelhető visszajelzést biztosítanak a kerékpáros számára.

Törhetetlen üveg: nem kell aggódnunk a föld vagy a kőszilánkok miatt: a karcolásmentes üveg kijelző nem sérül sem a városban, sem pedig terepen.

Mágneses tartó: a tartónak köszönhetően a Kiox könnyen levehető és felhelyezhető. Bírni fogja a keményebb terepeket is.

Vezeték nélküli szoftverfrissítés: a Kiox szoftvert Bluetooth segítségével, vezeték nélkül frissítheted.

Nyon

Bosch Nyon Display

A Nyon több, mint egy kerékpáros komputer: okostelefonos alkalmazás segítségével köt össze a digitális világgal. Elsősorban hosszabb túrák során lehet az előnyeit élvezni, mert legyen szó navigációról, aktuális időjárási adatokról, stb. mindig naprakész és vezet az úton.

Navigáció: a kijelző irányít, amerre szeretnél menni és több opció közül is választhatsz.

Fontos adatok: megnézheted a tekerési adataidat, hogy milyen gyorsan, mennyit tettél meg összegzésekkel, részletes információkkal.

Fitness funkció: motivál, figyeli a teljesítményedet és akár egy személyi edző mindig a legjobbat hozza ki belőled.

SmartphoneHub

Bosch SmartphoneHub lifestyle

A Bosch SmartphoneHub egy eBike-okra fejlesztett kijelző, amely az elektromos rendszer részeként, okostelefonos applikáció segítségével köti hálózatra az eBike-ot. Aktuális információt kaphatunk így időjárásról, teljesítményről, de még a navigációval sem kell bajlódjunk. Nem csak egy konzol! Okostelefon nélkül is integrált kijelzőről olvashatjuk le a legszükségesebb adatokat. Nálunk külön is megvásárolható, sőt a beszerelést is megcsináljuk, ha kéred.

Navigáció: 2D és 3D térkép áll rendelkezésre, valamint hanggal is támogathatjuk az irányítást, ha úgy egyszerűbb.

Időjárás: pillanatnyi adatokat hívhatunk le, így könnyebben tudjuk tervezni az utat és biztosra mehetünk.

Edzésterv: akár egy személyi edző, méri a teljesítményünket, sőt, még az egészségünkre is figyel a pulzusszám, elégetett kalória, stb. állandó visszacsatolásával, hasonlóan az Apple Health, Google Fit vagy Strava alkalmazásokhoz.

Gyors útvonaltervezés: el tudjuk menteni a kedvenc útvonalainkat, így az alkalmazás mindig a leggyorsabb útvonalat kínálja majd fel.

Akkumulátorok

Bosch Powertube Akkumulátor

PowerTube akkumulátor kivétel

Másnéven az elektromos kerékpárok erőforrásai. Természetesen bringázási szokásoktól függően, de nagy hatótávot biztosítanak és hosszú élettartammal is számolhatunk. Mindegyikük kiváló minőségű, lítium-ion akkumulátor saját akkumulátor-kezelő rendszerrel, amely azonosítja a lehetséges hibaforrásokat, és megvédi az újratölthető cellákat a túlterheléstől. Egyre népszerűbb a „bővítés”, vagyis a kétakkumulátoros, ún. DualBattery rendszer. Ha folyamatosan nagyobb távokat megyünk, ez lehet a megoldás, mert egészen 1250Wh-ig fel tudjuk tornázni az energiát.

Megkülönböztethetünk PowerPack, külső és PowerTube, integrált akkumulátorokat. Mivel minden gyártó az integrációt tartja szem előtt, ami 2020-ban már egyértelmű, így most mi is az integráltakról szólnánk pár szót.

PowerTube akkumulátorok

A vázba épített  akkumulátorok, melyek eggyé válnak a kerékpárral. Az akkumulátor vízszintesen és függőlegesen egyaránt felszerelhető. 2020-ban két új modell, a PowerTube 400 és a PowerTube 625 is megjelenik. A súlyon és aerodinamikán felül a biztonsági megoldásokat is szem előtt tartott a Bosch, így az akkumulátor a legnehezebb terepen sem esik le, miközben egyetlen mozdulattal ki és levehető.

PowerTube 400

Bosch PowerTube 400

Elsősorban elektromos Urban és Trekking kerékpárokra szerelik.

Feszültség: 36 V
Kapacitás: 11 Ah
Hatásfok: kb. 400 Wh
Súly: kb. 2,9 kg
Méret: 349 x 84 x 65 mm (vízszintesen), 349 x 65 x 84 mm (függőlegesen)
* Töltési idő 6A Fast Charger gyorstöltővel.

PowerTube 500

Bosch PowerTube 500

Az elektromos Trekking bringák mellett már az elektromos MTB is bekerül a képbe, mert az 500Wh-as akkumulátorral a nagyobb távolságok is legyőzhetők.

Feszültség: 36 V
Kapacitás: 13,4 Ah
Hatásfok: kb. 500 Wh
Súly: kb. 2,9 kg
Méret: 349 x 84 x 65 mm (vízszintesen), 349 x 65 x 84 mm (függőlegesen)
Töltési idő*: feltöltés félig: 1,2 óra, teljes töltés: kb. 3 óra
* Töltési idő 6A Fast Charger gyorstöltővel.

PowerTube 625

Bosch PowerTube 625

Egyre feljebb megyünk a Wh-ák számában, mert a 625-ös PowerTube akkumulátorral már jóval hosszabb utakra mehetünk akár túráról, akár montizásról van szó.

Feszültség: 36 V
Kapacitás: 16,7 Ah
Hatásfok: kb. 625 Wh
Súly: kb. 2,9 kg
Méret: 349 x 84 x 65 mm (vízszintesen), 349 x 65 x 84 mm (függőlegesen)
Töltési idő*: feltöltés félig: 1,4 óra, teljes töltés: kb. 3,7 óra
* Töltési idő 6A Fast Charger gyorstöltővel.

DualBattery

Bosch Dual Battery

Két akkumulátor, dupla dinamit egy kerékpáron. Megoldást jelenthet trekking bringásoknak, ingázóknak, sőt, teherkerékpárokra is alkalmazzák. Az energia akár az 1250Wh-t is elérheti, és a kombináció szinte minden Bosch akkumulátorból összerakható*. A rendszer a töltés és a kisütés közben intelligensen vált egyik akkumulátorról a másikra.

⦁ a két akkumulátor megfelelő töltéséről energiakezelő szoftver gondoskodik
⦁ kombinációk: két PowerTube akkumulátor, két PowerPack akkumulátor vagy egy PowerTube és egy PowerPack akkumulátor
⦁ az akkumulátorok kezelését biztosító Battery Management System hatékonyan megvédi a DualBattery rendszert a túltöltéstől, az alacsony feszültségtől, a túlhevüléstől és a rövidzárlattól, valamint meghosszabbítja az akkumulátorok hasznos élettartamát.

*egyedül a PowerPack 300 és a PowerTube 400 nem alkalmasak arra, hogy a DualBattery rendszerben más akkumulátorokkal kombináljuk őket.

A folyamatos innovációnak és újításoknak hála a Bosch nem áll meg 2020-ban sem és gőzerővel készül a 2021-es év újdonságaira, mely egyre könnyebb akkumulátorokat, erősebb motorokat és hosszabb hatótávokat rejt magában. Kívülről lassan már elmosódik a határ elektromos és hagyományos kerékpár között, csupán az alsó vázcső és a hajtókar mögött megbújó egység rejti a titkot, minek a nyergében is tekerünk.

A Bosch eBike rendszerek legfontosabb tényezője azonban maga az élmény. Aki egyszer megérzi a rásegítés adta hátszél erejét és szabadságát, biztosan hosszan tekeri majd a kilométereket.

Ha érdekelnek a 2020-as Bosch rendszerek képben és hangban, akkor az alábbi videóban „élő” körülmények között is ránézhetsz a fent írtakra.

Forrás: Bosch eBike  és Bosch eBike Systems Youtube csatorna

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük