Giant eBike Yamaha alapokon

Giant_Syncdrive

Az APPSolute Sportnál elsősorban Bosch elektromos rendszerrel szerelt bringákkal foglalkozunk, aminek több oka van: például, hogy hivatalos Bosch eBike szerviz vagyunk. Illetve az általunk kínált Scott elektromos kerékpárok is ezzel vannak felvértezve. DE! mindig érdemes odafigyelni a piac újításaira, főleg ha a világ kerékpárgyártásában első Giant teszi mindezt. Az alapot pedig nem más adja hozzá, mint az egyik első, elektromos kerékpárrendszer-gyártó Yamaha.

Szóval hatványozott az érdeklődésünk, nem is beszélve arról, hogy a Giant idén indítja próbaüzemét a 15 milliárd forintból épített összeszerelő üzemében, Gyöngyösön, vagyis a tajvani óriás valószínűleg a jövőben (még)nagyobb hatást gyakorol kis hazánk kerékpáros kultúrája.

Mi az a SyncDrive és mi a szerepe ebben a Yamahának? Milyen élményeket és lehetőségeket nyújt? Ha érdekel, olvasd tovább…

SyncDrive

A lényegre térve a rendszert SyncDrive-nak nevezték el (powered by Yamaha), amely három motort kínál különböző e-Bike típusokhoz a napi, városi használattól a rekreáción* át a nagyobb teljesítményű országúti és off-road bringázásig. Mindegyik alapja egy 6 érzékelőn alapuló, úgynevezett “Smart Assist” technológia, ami a gyártó megfogalmazásában természetesebbé és energia-hatékonnyá teszi az elektromos kerékpározást.

*itt jegyezném meg, hogy nincs még egy olyan gyártó, aki külön kiemelné az elektromos kerékpározás rekreációs előnyeit, sőt, a Giant még a fejlesztésen is hangolt kicsit, hogy ezt megtehesse. Sérüléseket követően csakúgy ajánlott, mint idősebb korban, amikor az ízületek már nem úgy működnek, ahogy korábban.

SyncDrive motorok

Sorban haladva: az első a SyncDrive Life, amely ideális city e-Bike motorjaként, de ugyanúgy alkalmazható rekreációra is. A fentebb írt “Smart Assist” technológián alapul, ami 6 érzékelővel, köztük egy emelkedő-szenzorral és pillanatnyi gyorsulásmérővel támogatja az optimális rásegítést. Természetes hátszélként éljük meg az elektromos rendszer működését, így igazi társ lehet a mindennapokra.

A SyncDrive Sport a következő lépcsőfok, amely kompaktabb és csendesebb, mint a “Life”, viszont ugyanúgy 6 érzékelővel rendelkezik és a “Smart Assist” technológia adja az alapját. A gyártó elsősorban olyan e-Bikeokra, illetve olyan felhasználóknak ajánlja, akik szeretik sokoldalúan használni a kerékpárjukat, vagyis trekking és cross-trekking kerékpárokhoz fejlesztették. A rásegítés mértéke itt már 350%.

És akkor a jöjjön a csúcs, ami a SyncDrive Pro motor egy 2020-ra teljesen újragondolt “Smart Assist” technológiával. Erősebb, nyomatékosabb és teljesítmény-orientáltabb, mint a másik két motor, elsősorban e-MTB-ra fejlesztve 360%-os rásegítéssel.

Kis kedvcsináló, gyártói videó:

2019 SyncDrive Technology

A SyncDrive rendszerek számokban:

SyncDrive Life SyncDrive Sport SyncDrive Pro
Motor típusa Középmotor Középmotor Középmotor
Teljesítmény 250W 250W 250W
Maximum nyomaték 60Nm 70Nm 80Nm
Motor súlya 3.4kg 3.4kg 3.1kg
Sensor Technology 6-Sensor Technology 6-Sensor Technology 6-Sensor Technology
Rásegítés mértéke 50 – 300% 50 – 350% 50 – 360%
Rásegítés módja és
mértéke
Sport+ (300% default)
Sport (200% default)
Normal (150% default)
Eco+ (100% default)
Eco (75%)
Sport+ (350% default)
Sport (300% default)
Normal (250% default)
Eco+ (175% default)
Eco (100% default)
Power (360% default)
Sport (300% default)
Active (250% default)
Basic (175% default)
Eco (100% default)

SyncDrive akkumulátorok

Mint minden gyártó, a Giant is az integrációra törekszik legyen szó motorról vagy akkumulátorról. Pontosan ezért a legújabb energiaforrások már mind az alsó vázcsőbe illeszthetők. Nem titkolt cél, hogy az egyre kisebb és könnyebb elektromos alkatrészek elmossák a határvonalat hagyományos és elektromos kerékpár között, ami a technológia előrehaladtával valószínűleg sikerülni is fog (külsőleg biztosan, kilókban már nem valószínű). De visszatérve az akkumulátorokhoz a Giant elektromos kerékpárjain kettőt különböztethetünk meg: EnergyPak és EnergyPak Smart néven, illetve adtak egy külön nevet a “plusz egy” erőforrásnak, amely az EnergyPak Plus.

Az alábbi videóban ügyesen emelték ki, hogy miért is érdemes figyelmet szentelni az akkumulátornak:

2019 EnergyPak Technology

EnergyPak

Az elsősorban e-City kerékpárokon található akkumulátor a csomagtartóra szerelhető, de van vázra illeszthető verziója is. 4A-es töltővel gyorsan maximumra lehet tornászni a BMS-nek (Battery Management System) köszönhetően.

EnergyPak Smart

A gyártó által “prémium akkumulátor technilógiával” fémjelzett erőforrás teljesen integrálva van a vázba. A BMS-nek (Battery Management System) köszönhetően itt is optimalizálva van a fogyasztás és töltés, hogy a legtöbbet lehessen kihozni az akksiból a legrövidebb idő alatt. 1 és 3/4 óra alatt 80%-ra fel lehet tölteni az 500Wh-ás kivitelt, valamint kompatibilis az energia kibővítésére fejlesztett EnergyPak Plus-al.

EnergyPak Plus

A rendkívül könnyű és kompakt EnergyPak Plus 240Wh-val növeli meg az akkumulátorkapacitást, így messzebb és többet tudsz tekerni a használatával. Fontos, hogy nem minden alapakkumulátorral kompatibilis, így utána kell nézni, mielőtt alkalmaznád.

“Ridecontrol” kijelzők

A gyártó csak úgy nevezi, hogy “kormányra szerelt irányítóközpont”, amely ergonomikusan tervezett és mutatja a legfontosabb információkat, mint a rásegítés módja, sebesség, távolság és akkumulátor töltöttség. Az alábbi videóban kaphattok belőle egy kis ízelítőt, hogy mit is takar a “RideControl”:

2019 RideControl Technology

RideControl e-Bike applikáció

Egyik a másik nélkül nem értelmezhető, mármint a RideControl kijelző és irányítóközpont az applikáció nélkül, így erről is érdemes pár szót szólnunk. Az app összeköti az elektromos kerékpárodat az okostelefonnal, így teszi lehetővé több adat megjelenítését, mint edzés-infók, navigáció és egyedüliként a gyártók között, a motor teljesítményébe is belenyúlhatunk a segítségével. 2019-től az összes Giant elektromos kerékpárral kompatibilis.

Giant RideControl e-Bike applikáció

Giant RideControl e-Bike applikáció

Giant RideControl e-Bike applikáció

Giant RideControl e-Bike applikáció

Tuning

A tuning itt nem azt jelenti, hogy a 25 km/h-ás rásegítést megküldhetjük és 45 km/h-át is ki lehet hozni belőle, hanem azt, hogy finomhangolhatjuk a rásegítés módján belül annak mértékét. Az alábbi táblázat mutatja talán legjobban, hogy mi az alapértelmezett rásegítés (százalékban megadva) és mi miként állíthatunk rajta.

SyncDrive Pro
SyncDrive Sport
SyncDrive Life
Power 360% – Default
350%
300%
Sport+ 350% – Default
300%
250%
Sport+ 300% – Default
250%
200%
Sport 300% – Default
250%
200%
Sport 250% – Default
200%
175%
Sport 200% – Default
175%
150%
Active 250 % – Default
200%
175%
Normal 175% – Default
150%
125%
Normal 150% – Default
125%
100%
Basic 175% – Default
150%
125%
Eco+ 125% – Default
100%
75%
Eco+ 100% – Default
75%
Eco 100% – Default
75%
50%
Eco 75%
50% – Default
Eco 75%
50% – Default

Ha nem is “csak” a SyncDrive és a Giant elektromos kerékpárok előnyeit, inkább magát az e-Bike adta rengeteg élményt és felfedezést hivatott reprezentálni az alábbi videó, amivel zárnánk ezt a bejegyzést:

Power Your Journey 2020 60 ENG

Forrás (szöveg, kép, videó), illetve a hivatalos gyártói oldal itt érhető el.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük