webshop menü
Giant_Syncdrive #blog #eBike

Giant eBike Yamaha alapokon

Az APPSolute Sportnál elsősorban Bosch elektromos rendszerrel szerelt bringákkal foglalkozunk, aminek több oka van: például, hogy hivatalos Bosch eBike szerviz vagyunk. Illetve az általunk kínált Scott elektromos kerékpárok is ezzel vannak felvértezve. DE! mindig érdemes odafigyelni a piac újításaira, főleg ha a világ kerékpárgyártásában első Giant teszi mindezt. Az alapot pedig nem más adja hozzá, mint az egyik első, elektromos kerékpárrendszer-gyártó Yamaha.

Szóval hatványozott az érdeklődésünk, nem is beszélve arról, hogy a Giant idén indítja próbaüzemét a 15 milliárd forintból épített összeszerelő üzemében, Gyöngyösön, vagyis a tajvani óriás valószínűleg a jövőben (még)nagyobb hatást gyakorol kis hazánk kerékpáros kultúrája.

Mi az a SyncDrive és mi a szerepe ebben a Yamahának? Milyen élményeket és lehetőségeket nyújt? Ha érdekel, olvasd tovább…

SyncDrive

A lényegre térve a rendszert SyncDrive-nak nevezték el (powered by Yamaha), amely három motort kínál különböző e-Bike típusokhoz a napi, városi használattól a rekreáción* át a nagyobb teljesítményű országúti és off-road bringázásig. Mindegyik alapja egy 6 érzékelőn alapuló, úgynevezett „Smart Assist” technológia, ami a gyártó megfogalmazásában természetesebbé és energia-hatékonnyá teszi az elektromos kerékpározást.

*itt jegyezném meg, hogy nincs még egy olyan gyártó, aki külön kiemelné az elektromos kerékpározás rekreációs előnyeit, sőt, a Giant még a fejlesztésen is hangolt kicsit, hogy ezt megtehesse. Sérüléseket követően csakúgy ajánlott, mint idősebb korban, amikor az ízületek már nem úgy működnek, ahogy korábban.

SyncDrive motorok

Sorban haladva: az első a SyncDrive Life, amely ideális city e-Bike motorjaként, de ugyanúgy alkalmazható rekreációra is. A fentebb írt „Smart Assist” technológián alapul, ami 6 érzékelővel, köztük egy emelkedő-szenzorral és pillanatnyi gyorsulásmérővel támogatja az optimális rásegítést. Természetes hátszélként éljük meg az elektromos rendszer működését, így igazi társ lehet a mindennapokra.

A SyncDrive Sport a következő lépcsőfok, amely kompaktabb és csendesebb, mint a „Life”, viszont ugyanúgy 6 érzékelővel rendelkezik és a „Smart Assist” technológia adja az alapját. A gyártó elsősorban olyan e-Bikeokra, illetve olyan felhasználóknak ajánlja, akik szeretik sokoldalúan használni a kerékpárjukat, vagyis trekking és cross-trekking kerékpárokhoz fejlesztették. A rásegítés mértéke itt már 350%.

És akkor a jöjjön a csúcs, ami a SyncDrive Pro motor egy 2020-ra teljesen újragondolt „Smart Assist” technológiával. Erősebb, nyomatékosabb és teljesítmény-orientáltabb, mint a másik két motor, elsősorban e-MTB-ra fejlesztve 360%-os rásegítéssel.

Kis kedvcsináló, gyártói videó:

2019 SyncDrive Technology

A SyncDrive rendszerek számokban:

SyncDrive LifeSyncDrive SportSyncDrive Pro
Motor típusaKözépmotorKözépmotorKözépmotor
Teljesítmény250W250W250W
Maximum nyomaték60Nm70Nm80Nm
Motor súlya3.4kg3.4kg3.1kg
Sensor Technology6-Sensor Technology6-Sensor Technology6-Sensor Technology
Rásegítés mértéke50 – 300%50 – 350%50 – 360%
Rásegítés módja és
mértéke
Sport+ (300% default)
Sport (200% default)
Normal (150% default)
Eco+ (100% default)
Eco (75%)
Sport+ (350% default)
Sport (300% default)
Normal (250% default)
Eco+ (175% default)
Eco (100% default)
Power (360% default)
Sport (300% default)
Active (250% default)
Basic (175% default)
Eco (100% default)

SyncDrive akkumulátorok

Mint minden gyártó, a Giant is az integrációra törekszik legyen szó motorról vagy akkumulátorról. Pontosan ezért a legújabb energiaforrások már mind az alsó vázcsőbe illeszthetők. Nem titkolt cél, hogy az egyre kisebb és könnyebb elektromos alkatrészek elmossák a határvonalat hagyományos és elektromos kerékpár között, ami a technológia előrehaladtával valószínűleg sikerülni is fog (külsőleg biztosan, kilókban már nem valószínű). De visszatérve az akkumulátorokhoz a Giant elektromos kerékpárjain kettőt különböztethetünk meg: EnergyPak és EnergyPak Smart néven, illetve adtak egy külön nevet a „plusz egy” erőforrásnak, amely az EnergyPak Plus.

Az alábbi videóban ügyesen emelték ki, hogy miért is érdemes figyelmet szentelni az akkumulátornak:

2019 EnergyPak Technology

EnergyPak

Az elsősorban e-City kerékpárokon található akkumulátor a csomagtartóra szerelhető, de van vázra illeszthető verziója is. 4A-es töltővel gyorsan maximumra lehet tornászni a BMS-nek (Battery Management System) köszönhetően.

EnergyPak Smart

A gyártó által „prémium akkumulátor technilógiával” fémjelzett erőforrás teljesen integrálva van a vázba. A BMS-nek (Battery Management System) köszönhetően itt is optimalizálva van a fogyasztás és töltés, hogy a legtöbbet lehessen kihozni az akksiból a legrövidebb idő alatt. 1 és 3/4 óra alatt 80%-ra fel lehet tölteni az 500Wh-ás kivitelt, valamint kompatibilis az energia kibővítésére fejlesztett EnergyPak Plus-al.

EnergyPak Plus

A rendkívül könnyű és kompakt EnergyPak Plus 240Wh-val növeli meg az akkumulátorkapacitást, így messzebb és többet tudsz tekerni a használatával. Fontos, hogy nem minden alapakkumulátorral kompatibilis, így utána kell nézni, mielőtt alkalmaznád.

„Ridecontrol” kijelzők

A gyártó csak úgy nevezi, hogy „kormányra szerelt irányítóközpont”, amely ergonomikusan tervezett és mutatja a legfontosabb információkat, mint a rásegítés módja, sebesség, távolság és akkumulátor töltöttség. Az alábbi videóban kaphattok belőle egy kis ízelítőt, hogy mit is takar a „RideControl”:

2019 RideControl Technology

RideControl e-Bike applikáció

Egyik a másik nélkül nem értelmezhető, mármint a RideControl kijelző és irányítóközpont az applikáció nélkül, így erről is érdemes pár szót szólnunk. Az app összeköti az elektromos kerékpárodat az okostelefonnal, így teszi lehetővé több adat megjelenítését, mint edzés-infók, navigáció és egyedüliként a gyártók között, a motor teljesítményébe is belenyúlhatunk a segítségével. 2019-től az összes Giant elektromos kerékpárral kompatibilis.

Giant RideControl e-Bike applikáció

Giant RideControl e-Bike applikáció

Giant RideControl e-Bike applikáció

Giant RideControl e-Bike applikáció

Tuning

A tuning itt nem azt jelenti, hogy a 25 km/h-ás rásegítést megküldhetjük és 45 km/h-át is ki lehet hozni belőle, hanem azt, hogy finomhangolhatjuk a rásegítés módján belül annak mértékét. Az alábbi táblázat mutatja talán legjobban, hogy mi az alapértelmezett rásegítés (százalékban megadva) és mi miként állíthatunk rajta.

SyncDrive Pro
SyncDrive Sport
SyncDrive Life
Power360% – Default
350%
300%
Sport+350% – Default
300%
250%
Sport+300% – Default
250%
200%
Sport300% – Default
250%
200%
Sport250% – Default
200%
175%
Sport200% – Default
175%
150%
Active250 % – Default
200%
175%
Normal175% – Default
150%
125%
Normal150% – Default
125%
100%
Basic175% – Default
150%
125%
Eco+125% – Default
100%
75%
Eco+100% – Default
75%
Eco100% – Default
75%
50%
Eco75%
50% – Default
Eco75%
50% – Default

Ha nem is „csak” a SyncDrive és a Giant elektromos kerékpárok előnyeit, inkább magát az e-Bike adta rengeteg élményt és felfedezést hivatott reprezentálni az alábbi videó, amivel zárnánk ezt a bejegyzést:

Power Your Journey 2020 60 ENG

Forrás (szöveg, kép, videó), illetve a hivatalos gyártói oldal itt érhető el.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük