webshop menü
Shimano tuning #blog #eBike tuning #szerviz

Shimano eBike-ok tuningolása

Annak ellenére, hogy a Bosch eBike rendszerekhez hasonlóan a Shimano-nál használt gyári csatlakozók könnyen beszerezhetőek, a Shimano eBike rendszerek profi tuningolása közel sem olyan egyszerű mint a Bosch motoroké. Ebben a bejegyzésben alaposan górcső alá vesszük a Shimano motorokat, és megosztjuk eddigi tapasztalatainkat a limitmódosításaikkal kapcsolatban. Olvashattok majd a szoftveres, hardveresen beépíthető, és a hardveres külső jeladóra szerelhető tuningokról és a felső sebességhatárokról. És természetesen megmutatjuk azt is, hogy melyik Shimano rendszert lehet általunk profinak nevezett módszerrel, azaz a valós értékek kijelzésével, megtett távolság utókalkulálásával tuningolni.

Ha Shimano motorral szerelt eBike vásárlás előtt állsz és tuningolni is szeretnéd idővel a masinádat, akkor érdemes átpörgetned a cikket! A Shimano eBike tuning kicsit nehezebb művelet, nem két gombnyomás, de megijedni sem kell a kihívástól. Sokan vagyunk, akik szeretjük a Shimano motorok karakterisztikáját, többek között ezért is hű társa műhelyünknek (a Bosch rendszerű gépeink mellett) 2018 óta a Scott E-Spark 720 fully is. :-)

A Shimano eBike tuning útvesztőjében

Eddig az alábbi Shimano STEPS (Shimano Total Electric Power System) rendszereket sikerült tuningolnunk:

  • SHIMANO STEPS E8000 – szoftveres tuning
  • SHIMANO STEPS E6002 – hardveres külső jeladóra szerelt tuning
  • SHIMANO STEPS E6100 – hardveres motortérbe épített tuning

Az alábbi listában részletesen jelöljük a tuningolt motor és kijelző kombinációkat, amiket folyamatosan frissítünk.

Motor és kijelző típusok a STEPS E8000 szériánál

Motorok:

  • DU-E8000 – eMax
  • DU-E8080

Kijelzők:

  • SC-E8000 – szoftveres tuning (eMax)
  • SC-E6010 – szoftveres tuning (eMax)
  • SC-E6100 – motortérbe építhető tuning (Pear Tune, SpeedFUN)
  • SC-E7000 – motortérbe építhető tuning (Pear Tune, SpeedFUN)
  • EW-EN100

Motor és kijelző típusok a STEPS E7000/E6100/E5000 szériáknál

Motorok:

  • DU-E5000
  • DU-E5080
  • DU-E6100 – motortérbe építhető tuning (Pear Tune, SpeedFUN)
  • DU-E6110
  • DU-E6180
  • DU-E7000

Kijelzők:

  • SC-E6100 – motortérbe építhető tuning (Pear Tune, SpeedFUN)
  • SC-E7000
  • EW-EN100

Motor és kijelző típusok a STEPS E6000 sorozatnál

Motorok:

  • DU-E6000
  • DU-E6001
  • DU-E6002 – badassBOX
  • DU-E6010
  • DU-E6012
  • DU-E6050

Kijelzők:

  • SW-S705 – badassBOX

Ahhoz, hogy kiismerjük magunkat és tapasztalatokat gyűjtsünk a tuningolás lehetőségeivel kapcsolatban, hosszú éjszakákon át kutattunk a neten, leveleztünk tuning gyártó cégekkel, valamint kétszer is belefutottunk olyan szituációba, ahol vagy a mi figyelmetlenségünk, vagy a gyártó által hiányosan közzétett dokumentáció miatt nem a megfelelő tuningot szállítottuk. Ezekből sokat tanultunk és innen is köszönjük a türelmet minden Shimano eBike-os Sporttársnak, aki türelmesen megvárta, hogy a lehető legtökéletesebb megoldást tudjuk kínálni az adott motorhoz.

Szoftveres E8000 tuning: eMax

A tuningok nagy részét igyekszünk saját kerékpárjainkon tesztelni előszőr. Nem történt ez máshogy az eMax szoftveres limitmódosító programmal sem. Felvettük a kapcsolatot a fejlesztővel, akivel hosszas levelezésbe kezdtünk. Megbeszéltük, hogy szeretnénk a szoftver magyarországi forgalmazását elkezdeni és lehetőség szerint az E8000 motorral szerelt kerékpárokon ezzel végezni a limit módosítást. (Kicsit később majd kitérünk arra is, hogy mik az alapfeltételei az eMax szoftver futtatásának.) Az első liszensz-szel, a bevezetőben is említett Scott E-Spark 720 kerékpárunkat pöcköltük fel.

Az eMax alkalmazás felhasználói felülete

Az eMax alkalmazás felhasználói felülete

Hogyan működik az eMax?

A szoftver futtatásához szükségünk van Windows rendszerre. Az eMax szoftvert letöltés után telepítjük majd a Shimano PCE-02 segítéségével tudunk kommunikálni a kerékpárral. A PCE-02-re mindenképpen szükségünk lesz, ha az eMax asztali verzióját választjuk.

A gyártó kínálatában 4 verzió közül választhatunk:

  • eMaxMobileApp – limit teljes feloldása, de nem minden esetben helyes értékek
  • eMax – limit teljes feloldása, helyes értékek
  • miniMax – 32km/h (USA) mód aktiválása, helyes értékek
  • freeMax – limit módosításra nem alkalmas, a rásegítés mértéke állítható vele

Sok mindentől függ az, hogy a fenti eMax tuningok közül melyik használható az E8000 rendszerrel. Megpróbálom érthetően összefoglalni. Ha valami mégsem egyértelmű, írj egy email-t és megpróbálok segíteni.

Talán a legfontosabb, hogy 4.5.1 és 4.7.1 közötti verzióval rendelkezzen a kerékpár.

Első lehetőség – ha elég az USA mód

A miniMax és az eMaxMobileApp is használható a 4.5.1 – 4.7.1 verziókkal, ha elegendő a motor rásegítés limit 32km/h-ig történő kitolása, azaz az USA mód átállítása. Ebben az esetben nincs szükség a PCE-1 vagy a PCE-02 interfészre sem, tehát otthon is könnyedén elvégezhető a tuning a liszensz megvásárlása után. A kerékpár kijelzőjén a valós értékeke fogjuk látni.

Második lehetőség – „hamis kijelzőadatok”

A 4.5.1 – 4.7.1 verzióknál a miniMax és a bluetooth csatornán kapcsolódó eMaxMobileApp segítéségével otthon is tuningolhatod a kerékpárodat a kerék kerületének módosításával. Ebben az esetben a minimális 1300mm-es értékre kell állítani a szoftver segítéségével az értéket, aminek köszönhetően az eBike nagyságrendileg 60km/h-ás végsebességet fog tudni elérni (ez természetesen függ a Te erőnlétedtől, súlyodtól és a kerékpárod súlyától is). Az kijelzőn megjelenő adatok ebben ez esetben hamisak lesznek, nagyságrendileg a valós érték felét fogod látni.

Harmadik lehetőség – a legprofibb tuningolás

UPDATE 2021.03.02

Ha a DUE 8000 motor egy SC-E8000 vagy egy „ősrégi” SC-E6010 kijelzővel van szerelve és nem új InTube (vázakkumulátoros) darab, tehát nem BT-E8016/BT-E8035(-L)/BT-E8036, akkor megoldható a downgrade, akár a 4.9.0-ás firmware verzióról is.

Ha elegendő az USA mód, tehát a 32km/h-ás limit módosítás, vagy esetleg a kerékméret állítás (itt helytelen adatokat kapunk a kijelzőn), akkor ezeket a tuningolási metódusok bármilyen kijelzővel és akkumulátorral kivitelezhetőek, de szükség van a 4.9.0-ról 4.8.0-ra downgradelni.

Amennyiben a limit teljes feloldása és a korrekt értékek megjelenítése, tehát a legprofibb tuningolás a cél, abban az esetben válaszd ezt a módszert. Itt szükséged lesz egy már korábban is említett interfészre (Shimano PCE-1 vagy Shimano PCE-02). Ezzel tud kommunikálni a kerékpárral a Shimano eTube Projekt szoftver, amivel vissza tudod állítani a kerékpárt a 4.3.2-es firmware verzóra. Ez a verzió csak az SC-E6010 és SC-E8000 kijelzőkkel kompatibilis, az SC-E6100, SC-E7000, EW-EN100 kijelzők csak a 4.5.1 vagy későbbi verziókat támogatják.

Az eTube gyári applikációt a Shimano oldaláról le tudod tölteni. Ha nem kompatibilis a kijelződ, akkor sincs semmi vész, a cseréjében tudunk segíteni. Ha elkészültél a verzió visszaállításával, akkor a legfrissebb eMax 3.9N szoftver vagy az eMaxMobileApp 1.06. verzióval a liszensz megvásárlása után fel tudod oldani a limitet.

Sebesség jeladóra szerelt E6002 tuning: badassBOX

A legegyszerűbb módja az eBike tuningolásnak a hátsó, alsó láncvillára szerelt külső sebesség jeladónak az „átverése” egy direkt a szenzor formájára gyártott badassBOX limit módosítóval. A piacon elérhető olcsóbb, utángyártott badassBOX-okat érdemes kerülni, mert ezek meg tudják zavarni a motor elektronikát, ami hibakódot fog beírni, valamint legtöbbjük egy sablon alapján készül, így nem illeszkedik tökéletesen a speed szenzorra. Nagy előnye a badassBOX Shimano tuningnak, hogy könnyen le-felszerelhető így több kerékpár esetén, egyikről a másikra pillanatok alatt átpattintható.

Ezek alapján felmerülhet a kérdés, hogy miért nem a badassBOX tuninggal módosítjuk a limiteket a kerékpárokon. Nos, véleményünk szerint ez a termék egy „buta” tuning, ami a jeladó által küldött értékeket csupán felezi, utókalkulációt nem végez. Így a kijelzőn megjelenő értékek hamisak, általában a valós érték felét láthatjuk, ami azt jelenti, hogy a megtett távolság is körülbelül a fele a valósnak, így a motor futásteljesítménye nem a valóságot tükrözi. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez sokakat nem zavar, mi azonban arra törekszünk, hogy a lehető legkiforrottabb megoldással szolgáljunk, így csak legvégső esetben, ha nincs más megoldás, csak akkor ajánljuk a badassBox tuningot.

Az általunk tuningolt E6002-es motornál, a PearTune MSO Light On verziót szerettük volna beszerelni, de csak szétszerelés után vettük észre, hogy a motorról hiányzik a pozitív saru, ahová a tuning tápkábelét kellene csatlakoztatni, így nem maradt más mint a badassBOX.

Egy másik „csaló tuning”: E6100 PearTune

Az eMax tuningon kívül a Shimano kerékpárokhoz egyelőre nincs a piacon olyan fejlesztés, amely valós értékeket adna vissza a kijelzőnknek. Ezért a legegyszerűbb megoldás a badassBOX-szal történő tuningolás lenne, vannak azonban olyan megrendeléseink is, ahol az Ügyfelek ragaszkodnak ahhoz, hogy láthatatlan tuning kerüljön beszerelésre. Illetve gyakran azt is igénylik, hogy kikapcsolható legyen a termék. Nekik szívesen ajánljuk a PearTune vagy a SpeedFUN termékeit. Ezen gyártók termékei rendelkeznek a gyári Di2 csatlakozókkal, így nincs szükség forrasztásra, mókolásra.

Kínálatunkban megtalálható, az always ON illetve a Light ON modell is, utóbbit a lámpa kapcsolóval lehet ki-bekapcsolni, előbbi pedig a motor bekapcsolásával aktiválódik, menet közben azonban nem kikapcsolható.

Melyik terméket válasszam?

Nem egyszerű a kérdés. Azt szoktuk javasolni, hogy készülj fel a kijelző- és motortípusod számával, majd keress meg minket email-ben vagy telefonon. Lehetséges, hogy nem fogunk azonnal egy terméket ajánlani a kínálatunkból, mert szeretünk nagyon alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Egy biztos, a Shimano eBike motorok tuningolhatóak, és ha türelmes vagy, biztosan találunk a motorodhoz és igényeidhez passzoló megoldást a 25km/h-ás sebességlimit módosítására.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük