webshop menü
Wahoo Elemnt Bolt Stealth #blog #kerékpáros computer

Újdonság! Wahoo Stealth-Black BOLT kerékpáros komputer

A kerékpáros komputereiről méltán híres és az APPSolute Sportnál is igen kedvelt Wahoo márciusban dobta piacra egyik kiemelkedő termékének, a BOLT-nak „Stealth” eBike kompatibilis változatát.

A letisztult fekete vonalat képviselő Stealth-nek tulajdonképpen adhatnánk a „BOLT Black Edition” nevet is, mert kis túlzással, csupán színében különbözik a korábbi szürke színű BOLT-tól.

Viccet félretéve, ha jobban megnézzük a gyártói specifikációt azért van különbség a 2020-as, fekete színű Wahoo Elemnt Bolt komputer belsejében is. Ha érdekel, hogy milyen extra funkciókkal ruházta fel a gyártó legkisebb GPS készülékét, olvasd tovább a bejegyzésünket!

A leginkább kiemelendő változás az ANT+ LEV támogatás, amely elektromos kerékpárok rendszerével kompatibilis. A LEV a „Light Electric Vehicle” rövidítése, az ANT+ pedig az a technológia, mely lehetővé teszi az adatátvitelt, legyen szó bármilyen elektromos készülékről. Egyelőre a Giant és Specialized gyártók támogatják az ANT+ LEV technológiát. Sőt, az imént említett Specialized mostanság jelentett be egy ezzel kapcsolatos újdonságot, mégpedig azt, hogy az okostelefonokon futó Mission Control applikációból a GPS adatok is rátölthetők a BOLT-ra. Így nem a telefonunk futtatja a navigációt,  amivel akkumulátor-időt takaríthatunk meg, valamint nincs szükség a kormányon tartanunk okostelefonunkat, ami így védettebb helyre kerülhet a kerékpározás során.

Egy Turbo Levo esetén így néznek ki a fent írt funkciók:

Specialized Turbo Levo ANT+ LEV adatkijelzők

Specialized Turbo Levo ANT+ LEV adatkijelzők

Itt pedig a Giant adatkijelzőjét láthatjátok:

Giant ANT+ LEV adatkijelzők

Giant ANT+ LEV adatkijelzők

Wahoo BOLT Stealth és az e-Bike kompatibilitás

Korábban említésre került az ANT+ LEV technológia, amelyet ez elektromos kerékpárrendszereket gyártók, mint a Specialized és Giant használnak adatátvitelre.

Amit az ANT+ LEV kompatibilis kijelzőn látunk, ennek a technológiának a segítségével jut el oda, egyenesen a motorból. Az alábbi információkat képes kommunikálni a rendszer: beállított mód (eco, sport, eMTB, turbo, stb.) vagy a maradék töltés, megtett út. A Wahoo BOLT Stealth mindezt tudja, így egyszerre jeleníti meg az elektromos kerékpár adatait az általunk kívánt információkkal együtt. Egyelőre a Giant és a Specialized gyártók kínálják eMTB kerékpárjaikat, kijelzők nélkül, így viszonylag szűk azon gyártók és modellek listája, amelyek kompatibilisek az iménti funkcióval.

Nézzük meg részletesen, hogy milyen funkciókat hoz ez az új technológia

Kompatibilitás terén jó hírünk van a Wahoo komputerek kedvelőinek, mert mind az ELEMNT, ELEMNT BOLT és ELEMNT ROAM komputerekkel összhangba hozható.

Említettük már az e-Bike kompatibilitást, de kicsit pontosítva, kizárólag a 2020-tól gyártott Giant eMTB-ok, valamint a 2019 és 2020-as Specialized Turbo elektromos kerékpárok alkalmasak az ANT+ LEV technológiára. Szóval, ha korábbi évjáratú Giant elektromos MTB-al, illetve a Turbo családtól eltérő Specialized elektromos kerékpárral rendelkezel, sajnos ezt a funkciót nem tudod kihasználni.

ELEMNT-BOLT-ROAM LEV integráció

Egyszerűen ellenőrizd, hogy az ELEMNT /BOLT/ROAM készüléket szoftvere naprakész-e. Ha igen, akkor párosítsd a kompatibilis eBike-odat a Wahoo-val.

Funkciók

E-Bike-tól függ, hogy milyen információkat jelenít meg a komputer, de a következőkkel alapból lehet számolni:

  • aktuális sebesség
  • megtett út
  • maradék töltés és távolság
  • rásegítés módja
  • hibajelzés

Az elektromos Specialized kerékpárok esetében még az alábbi adatok is leolvashatók:

  • teljes fogyasztás
  • rásegítési szint átlaga a tekerés során
Turbo Levo extra információk

Turbo Levo extra információk

Felmerül kérdésként, hogy ennek az újításnak mennyire van létjogosultsága, illetve miként reagál rá a piac, mert őszintén szólva eBike kijelzőből is számtalan van, főleg ha a Bosch csúcskategóriás Kiox-át vagy SmartPhone Hub-ját nézzük. Illetve ha valaki eBike-ot vásárol, nem valószínű, hogy megbolygatja a rendszert és leszereli a gyárilag beépített kijelzőjét és helyette egy Elemnt Bolt Stealth-et telepít. Mi azt látjuk, hogy a kerékpáriparban a fekete szín soha nem megy ki a divatból, sőt az utóbbi évben egyre népszerűbb a fényezések terén a full-black vonal, amihez a 2020-as Wahoo Bolt is igazodik. Az már csak hab a tortán, hogy megkapjuk az ANT+ LEV kompatibilitást.

Jókor érkezett egyébként ez az frissítés a Wahoo-tól, hiszen az utóbbi időben többen is érdeklődtek szervizünkben utólagos Giant kijelző felszerelése iránt, tudniillik a Giant egyre több eMTB-jét szállítja a Specialized Turbo Levo és Kenevo bringákhoz hasonlóan kijelző nélkül. Számukra jó választás lehet egy ANT+ LEV kompatibilis Wahoo GPS computer.

Érdekesség

A Wahoo több ponton is összevonta a Stealth funkcióit a Specialized termékeivel, ami most nem e-Bike, nem is hagyományos kerékpár, hanem egy bukósisaknál érhető tetten, az úgynevezett ANGi „őrangyal” integrációval. Az ANGi a Specialized sisak-szenzora, amely érzékeli az ütést és ezt egy pittyogó hanggal jelzi. A „piros-jelzés” azonnal megjelenik a Wahoo BOLT kijelzőjén és ha rendelkezel az ehhez fejlesztett applikációval, úgy ott is.

Wahoo BOLT Stealth Specialized_Angi update

A Wahoo BOLT Stealth kijelzője és az applikáció a Specialized ANGi által jelzett sérülést mutatva

Ha felkeltette az érdeklődésedet az új Elemnt Bolt, ugorj be a boltunkba és vidd el akár több napos tesztkörre is!

Forrás:

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük