webshop menü
Scott Strike eRide 930, eBike kijelzőcsere, Purion – SmartphoneHub #eBike #eBike kiegészítő #kerékpáros computer #szerviz

eBike kijelzőcsere: Purion-ról SmartphoneHub-ra

Örültünk a megkeresésnek, mikor is egyik Ügyfelünk a jelenlegi Scott Strike eRide 930-as bringájára a Purion helyett Bosch SmartphoneHub-ot szeretett volna felrakatni. Nemcsak azért vártuk ezt a feladatot, mert kedveljük az eBike kijelzőcseréket, hanem mert hiszünk abban, hogy mindenki a saját képére kell, hogy alakítsa a kerékpárját, amihez mi is hozzájárultunk mind a termékkel, mind a beépítéssel.

Purion vs SmartphoneHub

Látványos a különbség a Purion és SmartphoneHub között, mivel egy kis, alapadatokat megjelenítő eBike kijelzőről a saját telefonunk színes, mindenttudó képernyője tárul elénk kerékpározás közben. Igaz, meg is oszlanak a vélemények, hogy mennyire szükségeltetik ennyire okos megoldás nagyobb sebességű e-Bike-ozás során, de azt kell mondjuk, hogy felhasználástól függően indokolt lehet.

Például:

  • ha navigálni szeretnénk
  • vagy edzésadatokat lekérni,
  • pulzust mérni,
  • időjárást ellenőrizni.

Az eBike kijelzőcsere menete

Az első lépések

Az eBike 2020-as, 4. generációs Bosch Performance CX motorral szerelt, így a kompatibilitás nem lehetett kérdés. A könnyebb szerelhetőséget szem előtt tartva mindkét kereket leszedtük, ami az átütőtengelyeknek köszönhetően pikk-pakk megvolt. Ezt követte a motorburkolat leszerelése, amit 4 darab T25-ös Torx-szal rögzít a gyártó. Ekkor már a 625 Wh-ás akkumulátor sem volt a kerékpáron, szóval a vezetékek teljes valójukban, szemet gyönyörködtetően kötegelve tárultak elénk az alsó vázcsőben. A motor alatt már kicsit más volt a helyzet, mert a sok szín szerteágazóan mutatta, hogy mi, melyik és hova fut ki és be, valamint a korábban beépített Volspeed tuning is feladatot adott, hogy ismét szépen vezessük el a kábeleket a motorborítás alatt.

 

Hasznos praktikák

A szakszerű kábelfűzés miatt a motort kicsit meg kellett döntsük és egy IKEA-s kanapé lábbal ki is támasztottuk. A Scott mérnökeinek találékonyságát mutatja (vagy csak gondoltak a szervizelésre is), hogy a vázba integrált felfogatási pont is engedte a döntést -ha ez nincsen, akkor az egész motort ki kellett volna emelni, előtte pedig lehúzni az összes csatlakozási pontot. Egyébként a motort a vázhoz 6 darab T40-es Torx csavarral rögzítjük, amiket a Bosch szervizes oktatóanyaga alapján 20-22 Nm nyomatékkal kell meghúzni.

Belső kábelezés

Az eBike kijelzőcsere lényegében a kábelezésről szól. Nem volt nehéz a Purion kijelző kábelét megtalálni. A kábel kihúzása nem volt bonyolult feladat, a Scott mérnökei nagyon kulturált rögzítési pontokat terveztek az alsó vázcső belső felére. Ezekhez egyszerű vezetékkötegelővel vannak rögzítve a kábelek, amik a fejcső mellett futnak ki a szabadba. A kifutó insert-ek is egyedi fejlesztésűek, amik igény esetén több vagy kevesebb furattal rendelkező darabra cserélhetőek.

Ide fűztük be a SmartphoneHub kábelezését. Itt nagy segítségünkre volt egy bowdenház, amihez a Purion kijelzőjét hozzászalagoztuk. Így a zár kiszerelése nélkül bevezethető volt a SmartPhone Hub kábele. Kábelkötegelővel szépen visszaállítottuk a gyári állapotot. Ezután magát a konzolt is rögzítettük, majd rákerült az állítható telefontartó és következehetett az „összetanulás”. A Bosch gyári diagnosztikai szoftverét nem volt szükségünk lefuttatni, plug and play volt a telepítés, azonban a VolSpeed V3 tuningmodullal össze kellett tanítani az új kijelzőt. Ezt az alábbi videó alapján otthon is könnyen meg tudod csinálni:

Fontos: nagy kijelzővel rendelkező telefonok esetében erősen szét kell húzni a tartót, mert nagyon erős a rugó benne, ami kell is, mivel egy hegyi szakaszon, gyors ereszkedésnél, rázkódásnál is a helyén kell, hogy maradjon a készülék.

Üzemkész!

Az eBike kijelzőcsere végeztével az új kijelző azonnyomban mutatta az adatokat, sőt, a már korábban beépített tuningot is tökéletesen be lehetett állítani, aktiválni. Magát, a teljes harci felszereltséget Ügyfelünk telefonjával együtt érte el a kijelző, ennek ellenére jó volt látni az alapadatok tiszta leolvashatóságát és az állítás egyszerűségét.

ÉS ha már állítás, a Bosch Kiox és új Nyon kontrollerével kapható a SmartphoneHub is, ami az alsó-felső (rásegítés mértéke) és jobbra-balra (képernyő-nézetek, valamint adatok) nyilaknak köszönhetően könnyen és egyszerűen irányítható (nem is beszélve a középső kis „Set” gombról és a fenti „Walk assistance-ről”.

Többféle Android és iPhone csatlakozó-kábelt is találunk a Bosch által összekészített csomagban, így mindenki élvezheti a Smartphone HUB nyújtotta szabadságot.

A finomhangolást még lehet finomítani!

A Walk assistance-nél meg kell említenünk, hogy a Bosch-nak nem sikerült finomhangolással kitalálnia a dolgot, mivel a gomb megnyomását követően 3 másodpercünk van a felső + jellel adagolni a rásegítést, ami rövid idő és a kerékpár elég nagyot is ránt rajtunk. Még mindig az irányítás kapcsán fontos megjegyezni, hogy nem kell a telefon kijelzőjéhez érjünk, mivel ezt is a bal kezünknél elhelyezett kontrollerről tudjuk megtenni. Ez nemcsak kényelmes, hanem biztonságos is egyszerre, mert jobban figyelhetünk az előttünk lévő útra/terepre.

Összefoglalás

Kinek való a Bosch SmartphoneHub?

A SmartphoneHub-ot elsősorban olyanoknak való, akik szeretik maguknál tudni a telefonjukat és egyetlen eszközről vezérlenek mindent.

Akik viszont folyamatosan előre megtervezett, ismert, durva terepeken csapatják, nekik felesleges kockázatot jelent a telefon kijelzőként való használata.

Éppen ezért a SmartphoneHub-ot mi leginkább városi vagy túra eBike-hoz ajánlanánk.

Vásárlás

Hivatalos termékoldal

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük