webshop menü
Wahoo Kickr Bike – okos szobakerékpár #blog #okosgörgő

Okos szobabicikli vagy kerékpár szimulátor? Te hogy hívnád?

Meghallva azt a szót, hogy szobabicikli, vélhetően mindannyiunknak egy hasonló kép látványa tárul lelki szemei elé: a gép, mely rendszeres zsírégetésre ösztönözné gazdáját, ha az nem mondott volna le róla pár hét után és nem került volna a konyha szegletébe, pincébe, padlásra. A ruhaszárító mellé bevágott edzőgép gyakran egy „mindent is” árusító hipermarketből kerül a háztartásokba, ám a vásárlást nem biztos, hogy racionális döntés előzi meg. Természetesen a kivétel erősíti a szabályt… és minden tisztelet azoké, akik kitartanak az otthoni edzésben, szobabiciklijükön. De ne feledkezzünk meg arról, hogy egy szokás kialakítása, megerősítése nem kis feladat és nagyban múlik a jutalmazáson. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit értünk a szobabicikli fogalmán. Olvasóinknak azt ígérhetjük, hogy a cikk végére érve át fog értékelődni bennük a szobabiciklizésről alkotott korábbi képük. Írásunk témája ugyanis a Wahoo KICKR Bike okos szobabicikli („smart bike”). Ez pedig egy merőben más élményt kínál, ami a szokásformálásban is egy érezhető különbséget jelent majd.

Okos szobabicikli vagy inkább kerékpár szimulátor?

Az amerikai gyártó, Wahoo által a Kickr Bike-hoz készített videó első pár sorában elhangzik a lényeg: Built for Cyclist by Cyclist. És való igaz. Aki megszállott kerékpáros és kompromisszumok nélkül akar beltéren, a legélethűbb körülmények között, egy igazán profi gépen edzeni, annak nem lehet kérdés, hogy erre van szüksége. Minden apró részleten érződik, hogy valóban olyan, a fejlesztésben résztvevő kerékpárosok által lett tervezve, akik megszállott sportolók és ezt az elhivatottságot beltéren is kamatoztatni akarják. Egy arany középút a valóság és virtuális világ között. Egy “edzőrendszer”, ahol és amin ugyanazt élheted át, mint a kinti bringádon, a te méretedben, a te beállításaid szerint, a te kiegészítőiddel és a te hajtás-szetteddel.

Még mielőtt belemennénk a részletekbe a weboldalunkra feltöltött termékoldalon minden hasznos információ megtalálható a Wahoo Kickr Bike-ról a legnagyobb részletességgel, így ez a bejegyzés most csupán az élményt írja le a kicsomagolástól az első próbákig. Ha további adatra, specifikációra lenne szükség, csak katt a KICKR Bike termékoldalára.

Set-up, avagy miként építsük fel otthon?

A dobozból kicsomagolva minden egyes alkatrész elhelyezése adja magát. Érdemes már az elejétől kezdve a szőnyegre -vagy hivatalosan „matracra„- építeni, mert a lendkerék, illetve az egész KICKR Bike súlya nem éppen utólagos mozgatásra van kitalálva. Nem árt, ha a kerékpáros és kerékpárja egyben maradnak a végére. Egyébként -persze nézőponttól függ- ha kitaláltuk, hol szeretnénk felállítani, akár a szoba, lakás, vagy a ház dísze lehet. Esztétikus, érdekes és minden ízében hívogató műremek.

Az összeszerelésnél nagy segítség, hogy a Wahoo mindent biztosít hozzá, így imbuszt, csavarokat, valamint egy nagyon pontos leírást, hogy mit és hogyan, mekkora nyomatékkal húzzunk meg.

Minden állítható

Az összeszerelést követően, vagy akár közben is láthatjuk, hogy mechanikusan minden része állítható a KICKR Bike-nak (a digitális oldal egy külön tészta):

  • kormány-magasság
  • kormányszár-hossz
  • kormány-dőlésszög
  • nyereg-felső vázcső hossz
  • nyeregcső-magasság
  • hajtókar-hossz
  • sőt! még a váz átlépési magasságán is állíthatunk

A Waho abból indul ki, hogy pedálból mindenki sajátot használ majd, így egy sima, platformpedált biztosít -mondjuk úgy- kipróbálásra. Ezt azért is tartottam fontosnak megjegyezni, mert kipróbáláskor, ha kicsit szélesebb a cipőnk talpa és nem dedikált, kerékpáros lábbelivel ülünk rá, tekerésnél a jobb sarkam hozzáért a lendkerék borításához -ezt finom “helyezéssel” ki lehet küszöbölni, minden esetre érdemes odafigyelni, mivel nyomjuk a pedált.

Emelkedés, szintkülönbség

Az állíthatóságnál szeretnék még néhány szót szólni az emelkedésről, illetve a szintkülönbség szimulálásáról. A két kis gomb, amivel ezt előcsalogathatjuk, a kormány bal oldali szarv tetején található és amelynek értékét százalékban, a felső vázcső jobb oldalánál elhelyezett kis LED kijelző mutatja (csakúgy, mint a sebesség-fokozatot első és hátsó váltónál). Először viszonylag furcsa érzés, ahogy gombnyomásra elkezd emelkedni a kerékpár eleje, majd ugyanez lejtmenetben lefelé. Minden esetre figyelemreméltó az a fajta finomság, ahogy ezt a mozgást végrehajtja a Wahoo Bike: nem ránt, nem érezzük hirtelennek, talán még az aszfalton való mászásnál és ereszkedésnél is finomabban mozgat. Ha nem szűk értelemben vett edzésről, hanem próbáról vagy akár teljesítmény-növelésről van szó, érdemes eljátszogatni a százalékokkal és kiróbálni milyen érzés, illetve mit tudunk ilyenkor a kerékpárral kezdeni. Nekem a kedvencem lett ez a funkció!

APP-ok és a Kickr Bike

A Wahoo Fitness applikáció pillanatok alatt megtalálja a Bike-ot (Bluetooth-al használtam). A legtöbb esetben mindenki a saját kerékpárjának specifikációjára állítja be, így én is ezt tettem: elől egy 45 fogas lánckerék, a hátsó pedig 11-42 fokozat-kombináció. A váltás a kormányról történik és az előbb említett LED kijelző mutatja, hogy éppen milyen áttéttel megyünk. Számos adat rendelkezésre áll, így egyéb, kiegészítő applikáció nélkül is tökéletesen edzhetünk a Bike-on, nyers valójában.

Személy szerint nagyobb motivációt ad, illetve a teljesítményt is jobban növeli, ha másokkal együtt, virtuális térben tekerek, ezért Zwift-el hangoltam össze a Bike-ot, így is alávetve némi próbatételnek. Ahogy láttam, milyen Wattok szaladnak ide-oda a teljesítményeknél, úgy próbáltam a mezőnyhöz felzárkózni, majd néhol előzve, néhol lemaradva, de tartani a szintet. A Bike ebben tökéletes társam volt, igazából el is felejtettem, hogy egy szobában vagyok és nem a saját kerékpárom van alattam. Még az oldalirányú mozgásoknál, kiállásoknál sem éreztette a „beltéri kerékpározás merevségét”, engedett úgy menni, ahogy szerettem volna.Itt is szeretném megjegyezni, hogy zseniális, amilyen finomsággal az emelkedés és ereszkedés szintkülönbségeit megoldotta a Wahoo. Ezáltal olyan élményt nyúj, hogy ha még egy „Headwind” is előttem lett volna, túlcsordultam volna az elégedettségtől.

Összbenyomás?

Nem kevés fejlesztési idő és az okosgörgőkből merített tapasztalat vezett a Wahoo mérnökeit és profi kerékpáros asszisztenciájukat ahhoz, hogy megalkossák a beltéri kerékpározás legmagasabb fokát, a Kickr Bike-ot. Nehéz leírni az élményt, mert ezt tapasztani kell! Ahogy mozog alattunk a kerékpár akár oldalirányban, akár a vezérlésnek köszönhetően mászáshoz fel, guruláshoz le; ahogy váltunk a kormányról és azt a fokozatot érzékeljük, mint a saját kerékpárunkon, vagy fékezünk! A Kickr Bike motiváló, minőségi és ahogy az már elhangzott, kompromisszumok nélkül engedi, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Figyelem, csak megszállottaknak!

 

Gyártói oldal

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük