webshop menü
Szösszenet #blog #eBike #eBike kiegészítő #szerviz

Siga CR TEAM – kábelvezető kupakok 3D nyomtatása

A napokban megkeresett minket egyik Ügyfelünk, hogy volna neki egy Siga CR TEAM karbon váza, amiből szeretne egysebességes országúti bringát építeni. Az alkatrészeket szépen lassan összegyűjtögette az álombicóhoz, viszont egy kiegészítő beszerzésénél elakadt. Ha érdekel, hogy melyik a beszerezhetetlen alkatrész, olvasd tovább ezt a bejegyzést.

Nincs szükség ennyi szerelőnyílásra

Mivel a Siga vázra épített kerékpár nem fix hajtású lesz, így a fékek fent maradnak a bringán. A hátsó fék rejtett kábelezésű, úgy mint a váltók bowdenezése. Tehát két nyílás marad, de mi a helyzet azonban a maradék 4 nyílással, ami az első- és hátsóváltó bowdenezését hivatott fogadni? Itt került képbe műhelyünk 3D nyomtatással foglalkozó részlege, és a projektben alkatrész tervezőként és gyártóként vettünk részt.

Az alakrészek tervezése

Sajnos nem álltak rendelkezésre a gyári takaróelemek. A váz korábbi tulajdonosa nem adta a vázhoz, valahol elkavarta őket, ezért elkezdtünk méregetni és ötletelni, majd a tervező programmal rajzolgatni. A lentebbi képeken látható, hogy a nyílás nem szabályos formájú. A  menetes furat felöli oldalon szabályos rádiusszal rendelkezik, az szemben lévő oldalon azonban nem egzakt a forma. Úgy döntöttük, hogy az egyszerűségre és az esztétikára törekszünk, és egy mind a két oldalon azonos sugárral rendelkező alkatrészt gyártunk. Íme pár kép a tervezőasztal mögül.

A végeredmény

Az első prototípust még átlátszó anyagból nyomtattuk, a végleges termék fekete PETG-ből készült, amit P240-es csiszolópapírral mattítottunk és egy belső kulcsnyílású M3x6mm-es imbuszfejű csavarral rögzítettünk. Elégedettek vagyunk a végeredménnyel, nem szakavatott szemek meg sem mondják, hogy nem a gyári szett része ez a kis takarófedél.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük