webshop menü
Headwind okosventilátor teszt borítókép #okosgörgő kiegészítő #teszt

Wahooligánok luxusventilátora – Headwind teszt

A Wahoo Headwind-ről korábban már Nagy Zoli írt egy tesztet a blogunkba. Most Maczkó Bandi is nekiveselkedett és tesztelte a görgős tásadalom már-már nélkülözhetetlen okoskiegészítőjét. Olvassátok őszinte véleményét!

Ha valaki esetleg lemaradt Maczkó legutóbbi írásáról, itt olvashatja a KickR V5 görgőről írt, irodalmi magasságokba emelő, olvasmányos okosgörgő tesztjét.

Headwind: wahooligánok luxusventilátora

Amikor megvásároltam az első görgőmet, nemigen gondoltam végig, mivel is fog majd járni, ha bent a lakásban, a nappali közepén tekerek 1-2 órát. Az első 10 percet követően aztán a ventilátorhiány miatt – amikor észleltem, hogy nem dőlni, vagy szakadni kezdett rólam a víz, hanem mintha a városi víztározó készlete tervezné átáramlását a testemen – tudtam, hogy hűtés nélkül érdemben görgőzni nem lehet.

 

A sokak által átélt élmény után kezdődik a tanakodás, hogy mi is legyen a megoldás? Vannak, akik magukra nyitják az ablakot, tüdőgyulladást kockáztatva, a többség a már esetleg a sarokban, garázsban porosodó hagyományos álló ventilátorra teszi le a voksát, megint mások azért beszereznek egy komolyabb földön álló darabot. De mit tegyenek azok, akik – a Wahoo görgőinek színvonalához mérten – ezt is a legmagasabb szintre kívánják emelni? A gyártó nekik készítette el Headwind nevű okosventilátorát.

Okosabb mint egy ötödikes?

A Headwind egy ANT+ és Bluetooth kapcsolattal felszerelt, földön álló, lapátkerekes ventilátor, amelyet egyértelműen a görgőzéshez fejlesztettek ki. A karcsú, trapéz alakú hasábforma az oldalain nyitott. Itt történik a levegő beszívása és a beépített, vízimalmok kerekére hasonlító légkavaró az eszköz elején egy álló téglalapra hajazó résen fújja azt ki – a kiválasztott üzemmódnak megfelelően.

A Headwindet használhatjuk hagyományos ventiként, amikor magán az eszközön a funkcióválasztó nyilak segítségével 25-50-75 vagy 100%-os teljesítményt állítunk be. Emellett Bluetooth-on keresztül a Wahoo appban könnyedén, akár tetszőleges százalékot is beállíthatunk.

Amennyiben nem akarunk bajlódni az erősségállítással, de nem is szeretnénk kizárólag egy fix erősségű légárammal hűteni magunkat választhatjuk a HR és SPD funkciókat is.

HR mód

A HR a pulzusunkhoz lövi be a ventilátor működését. Nincs más teendőnk, mint egy ANT+ képes pulzusmérő öv felvétele és a Headwind HR állásba való tétele. Néhány (tíz) másodperc után a HR jel alatt felvillan a kék led és a Wahoo appban már be is állíthatjuk, hogy a minimális és maximális teljesítményt milyen pulzusértékek mellett adja le az eszköz. Értelemszerűen a minimum szint alatt nem lép működésbe, míg a maximumot elérve, már magasabb pulzus esetén sem tud több levegőt szállítani.

Headwind smart ventilator for Wahoo KickR smart trainers

Művészi kompozíció a Headwindről

SPD mód

Az SPD módban például a KickR által szolgáltatott sebességadatok mentén történik a teljesítményállítás, amely sokkal inkább becsapós, mint egyelőre ajánlott funkció. Egy virtuális lejtőn lefelé tekerve érhető el így leggyorsabban a maximum, de akkor meg a teljesítményszint fenntartása nehézkes, a testünkön lévő izzadtság „ránk hűlését” veszélyeztethetjük ezzel. Itt talán az volt a cél, hogy a sebesség növekedésével érezhető szembeszelet szimulálják, ugyanakkor a HR mód mellett csak síkon lehet és érdemes a bekapcsolása, illetve a fix, vagy appal vezérelt százalékos üzemmódot alkalmazzuk inkább. Hegyeken felfelé kapaszkodva 10-15 kilométeres sebességnél bizony elkél a hűtés, amit az SPD módtól szintén nem várhatunk.

A Wahoo appon keresztül tudjuk frissíteni az egység firmware-jét, amely a KickR-nél már alkalmazott full zavaró környezetben megröccenthető, tehát 1-1 pillanatra a letöltési és áttöltési folyamat is megakasztható, ugyanakkor az update nem szakad meg, nem kell attól tartani, hogy a frissítéssel kárt teszünk az eszközt vezérlő szoftverben.

Felállítás, tapasztalatok

A Headwindet alapvetően arra fejlesztették, hogy szemből működtetve hűtsön minket, erre utal a kimeneti nyílás formája is. Tekintettel arra, hogy egy speciális alakú nyíláson keresztül kapjuk a levegőt, fontos, hogy a megfelelő helyre tegyük le okosventinket.

A kerékpárunk és testmagasságunk kombinációjától függően legalább 40-60 centiméternyi térrel érdemes rendelkeznünk a kerékpár kereke előtt.

Wahoo KICKR Headwind fekete fehér

Wahoo KICKR Headwind fekete-fehérben

A pontos beállítás villámgyorsan megtehető egy segítővel és a fix üzemmódok közül a 100%-os kiválasztásával. Teljesen mindegy, hogy távolról közelítjük, vagy közelről távolítjuk a Headwindet a padlón, lényeg, hogy a megfelelő kormányfogásban a felsőtestünk és amennyiben igényeljük, a fejünk búbja is részesüljön a hűtésből. Próbálgassuk a dropokon, a fékváltókarokon és a kormány felső fogásában is. A kormányunk formája, az esetleges izzadtságfelfogó, amelyet a nyeregcső és a stucni között feszítünk ki beleavatkozhat a levegő szabad mozgásába. Így ne teljesen magunk elé helyezzük, hanem a kerekünk széléhez állítva, egy azzal párhuzamos vonalon mozgassuk, természetesen a kimeneti nyílást felénk fordítva.

A levegő áramlása más lesz a propelleres ventikhez képest. Ha megfigyeljük a Headwind kereke jóval egyenletesebben áramoltatja a levegőt, így azonos hanghatás mellett nagyobb sebességgel és nagyobb hűtőteljesítménnyel ér majd minket a légáram. Ha jól állítottuk fel az egységet 1-1-ben az alsó kategóriás ventiket többszörösen lekörözi, és koncentrált légáramával „a középkategóriás megoldások előtt dobja be magát a célba”. A hangja nagyon csendes, egy mélyfrekvenciás alaptaktusként száll be a KickR és hajtásunk mellé harmadiknak.

Headwind okosventilátor teszt – a ventilátor felépítése

Headwind okosventilátor felépítése

Verdikt

A Wahoo Headwind egy méretét meghazudtoló teljesítményű, kecses, könnyű, távirányítási lehetőséggel és hasznos okosfunkciókkal felszerelt ventilátor, amely a márka elhivatott rajongói számára biztos előkelő helyen áll majd a kívánságlistán.

Egyelőre egy vetélytárs nélküli prémium szegmensbe pozícionált eszköz. Én elsősorban azoknak ajánlom, akik számára fontos a HR alapú „okoshűtés”, a távvezérlés a telefonon keresztül, örülnének, ha könnyen elpakolható és elővehető, kis helyet foglaló ventilátoruk lenne. Bárki is választja, vagy próbálja majd ki, a teljesítményében egy tetszőleges ventilátorral összehasonlítva nem fog csalódni.

Szerző: Maczkó Bandi, kerékpáros blogger

–––––––––––––––

A Wahoo Headwind okosventilátor az APPSolute Sport-ban is megtekinthető, az okosgörgő tesztelés keretében kipróbálható és természetesen meg is vásárolható.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük