Ride the revolution. #Egyéb kategória

Görgővezérlés gyorsan és egyszerűen

Maczkó Bandi újra jelentkezik. Ezúttal a Wahoo gyári görgős app-ot mutatja be!

Amennyiben Wahoo görgőt, kiegészítőt, vagy HRM-et vásárolunk, a csomagoláson, illetve a kézikönyvben találkozhatunk egy QR-kóddal, amely a cég azonos nevű appjára mutat az Androidos, vagy iOS webáruházban. A gyártók általában a kötelezőt szeretnék letudni a saját app kapcsán, netán szétszedik a firmware frissítő és edző részt, a Wahoo egyben kezeli a kérdéskört és egy külsőre is tetszetős, könnyen használható programot kapunk, amely a benti görgőzés mellett futáshoz, futópados edzéshez és kinti tekeréshez is megfelelő.

Ingyenes alternatíva

Magát az appot akkor ismertem meg, amikor a régi GPS-emet eladtam és az új érkezésére várva szükségem volt egy, a Strava-nál informatívabb megoldásra, amely a többi, általam használt applikáció irányába is rendelkezik feltöltési lehetőséggel (RideWithGPS, Google Fit, Dropbox). Amennyiben volt már Wahoo GPS-ünk, úgy nem fogunk meglepődni, hogy az app trackeres kezelőfelülete és a GPS-é lényegében azonos, azzal a kivétellel, hogy az applikáció rögzített képernyőin az egyes adatmezőket a fejegységet vezérlő ELEMNT appal ellentétben itt nem módosíthatjuk. Ugyanezek érvényesek a futós és futópados módokra is.

Gőrgős mód

Az igazán nagy durranás azonban a görgős mód, az Indoor cycling használata a szememben. Amennyiben csak egy gyors tekerésre vágyok, vagy az alapozó fázisban vagyok, hosszú, egyenletes, kevés különálló elemből összerakott edzést végzek, szeretnék megnézni közben egy filmet, netán olvasni és vagyok annyira tudatos, hogy magam állítom az ellenállást, nem fizetek egy szoftver használatáért sem, hiszen ingyenesen és kényelmesen elérem ezt a Wahoo appból.

ERG mód

Görgő vezérléséhez 5 üzemmód közül választhatunk. Az app nagyon helyesen egyből az ERG képernyőre dob be minket (majd ezután a legutóbb használtra), ha az adatmegjelenítő mezőkről jobbra legalább négyszer lapozva elérünk a görgő irányítópultjáig. Az egyes, tízes és százas helyiértékek használatával könnyedén beállíthatjuk a számunkra szükséges watt értéket és ha eddig nem tettük meg, a start gomb lenyomásával indíthatjuk is a tekerést.

SIM mód

Érdekes a SIM mód is, amikor a meredekség és talán egyedülálló módon néhány profil segítségével a gördülési és légellenállás beállításával kipróbálhatjuk magunkat különféle meredekségű emelkedőkön, többféle szélsebesség mellett. Jómagam a hungaroringi 24 órás versenyre való felkészülés jegyében, a célegyenes szimulálására, csak a miheztartás végett rendszeresen beteszek néhány 0.5%-os, de 25-30 kilométeres szembeszéllel bíró szakaszt.

Passzív mód

A passzív módban a telefonunkat külső kijelzőként használhatjuk, a GPS-es fejegységek elterjedtsége okán talán kisebb a hasznossága, mint gondolnánk. Az LVL és RES módok esetében előbbinél egy tízes skálán állíthatjuk az ellenállást, mint a régi mágnesfékes görgőkön, míg a RES esetében ezt százalékos arányban tehetjük meg. A wattmérők és a kidekázott, a teljesen kezdő kerekesek számára is elérhető edzésprogramok korában ez utóbbiak inkább a hőskorra való visszautalást jelentik, semmint hasznos, napi szinten alkalmazott módokat, a lehetőség a kipróbálásukra viszont adott.

Mire figyeljünk?

Sajnos előre beállított edzések végzésére nincs lehetőségünk, ahhoz mindenképp egy harmadik féltől származó megoldásra lesz szükségünk. És egyelőre a dark mode sem elérhető. Ugyanakkor a képernyőnket nemcsak a kijelző kímélése miatt, hanem energiatakarékosságból is kikapcsolhatjuk, a vezérlés nem szűnik meg. (Néhány kínai telefon agresszív energiagazdálkodása azért ebbe beleszólhat. Samsung Galaxy A és Note sorozat esetén az általam teszteltek alapján a működés teljesen zökkenőmentes) A képernyő kikapcsolásánál az app által felajánlott lakat ikont csak óvatosan használjuk, a feloldás néha rapszódikus, emellett a görgővezérlő képernyőről óvatosan swipe-oljunk tovább, mert amennyiben a nyilak felől tesszük ezt meg az app ezt az ellenállás változtatásaként is érzékeli és legtöbbször +100 watt leküzdésének szükségességével jutalmazza figyelmetlenségünket.

Wahoo Headwind vezérlés

Extraként érdemes megemlíteni azt is, hogy a Headwind okosventillátort is tudjuk az appból vezérelni. A képernyő tetején lévő propeller ikonra kattintva, amennyiben nem az automata módok (Pulzus, sebesség) egyikével használjuk a ventit, a csúszka állításával szabályozhatjuk a levegőfúvás erősségét. A hangjeggyel pedig a Spotifyt és a zenehallgatási lehetőségek széles tárházát érhetjük el.

Végszó és egy tesztvideó

Összességében elmondható, hogy a teljesen alap funkciók és néhány érdekesség, mint az app sajátos SIM módja egy könnyen kezelhető, áttekinthető megoldást ad görgőnk mellé, amelyet vészhelyzetben, vagy kinti tekeréskor biztonsági mentésként trackerként is könnyedén használhatunk. A kezelőfelület apróbb bizonytalanságai könnyen felismerhetőek és remélhető, hogy a lakat ikont és a swipe-ok érzékelését is mielőbb javítják majd. Az app azok számára a leghasznosabb, akik a csillogó görgős szoftverek funkciókavalkádját inkább teherként élik meg, de az átlagfelhasználók számára is ajánlott ingyenes alternatíva az alapozó időszakban.

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük