webshop menü
X-ray, egy HRM szenzorról. #blog #Egyéb kategória

Wahoo TICKR 2 teszt

Maczkó Bandi kerékpáros blogger ismét tesztel!

A pulzusmérőkről újabban méltatlanul kevés szó esik, pedig a wattmérők elérhető árszintre csökkenése előtt a bringázást és a kerékpáros edzést egy kicsit is komolyan vevő rájderek kötelező és egyetlen segédeszköze volt. A szigorúan a pulzust figyelő edzéstervezést az idő ugyan már jó néhány éve meghaladta, de a szívizom összehúzódását és elernyedését jelző elektromos impulzusok mérésén (ECG), avagy a véráram optikai szenzorokkal történő figyelésén (PPG) alapuló eszközök továbbra is hű társaink lehetnek tekeréseink során.

Minimális stackre tervezve

Mint minden termékkategóriánál, itt is olcsó, közepes és drága eszközök közül választhatunk. Kizárólag kerékpározás, illetve futás esetén ár-értékben az ECG alapú egyszerűbb felépítésű eszközök között érdemes válogatnunk. Én korábban hosszú évekig egy távol-keleti márka csak ANT+ képes szenzorát használtam, amely alapvetően tette a dolgát. Működési mechanizmusát tekintve két hiányossággal bírt, miszerint recovery intervallumoknál a mért pulzus értéke rendszeresen lassabban csökkent le a valós értékre, továbbá használt, só marta övek esetén az egy pulzusértékre való hosszabb-rövidebb idejű beragadás, valamint néha jelvesztés is tapasztalható volt. Ezek mellett a görgős szoftverek és telefonos applikációk megjelenésével, a Bluetooth kapcsolódási lehetőségek előtérbe kerülésével az ANT+ only mérő szűkösnek bizonyult.

A piacon szétnézve az olcsóbb kategóriában akár készülékházra megegyezően is az általam már korábban használthoz hasonlító, de gyaníthatóan beltartalmában a BT rádiót leszámítva jelentősen el nem térő egységek foglalnak helyet, így úgy döntöttem egy kategóriával feljebb próbálkozom és megnézem a Wahoo TickR 2 névre hallgató egysége hogyan teljesít. TLDR: nálam tökéletes.

A TickR mini T vagy gomba alakú, pántjával együtt minimális stackre tervezett eszköz, de hagyományos, Ebay-ről rendelt pántokkal is könnyedén használhatjuk. Pillekönnyű, mint az összes többi HRM, így a grammhuszárkodást sem érdemes túlzásba vinni a patikamérleggel. Ha tekerés közben a kulacsból fogyasztva félrenyelünk, több mint egy egész HRM tömegét köhögjük ki pillanatok alatt, így ez a méricskélés számomra értelmetlen.

Stressz teszt: 2,4 GHz

Ami sokkal fontosabb, hogy hogyan működik, mennyire stabil, mit kezd egy régebbi övvel, tehát fit and forget, vagy törődést igényel, esetleg mindig cidrizhetünk, hogy elveszíti a kapcsolatot a telefonnal, számítógéppel, GPS fejegységgel?

Egy jó másfél hónapos tesztidőszak és kb. másfél tucat legalább egy órás, valamint számos kisebb tekerés, videózás közben rögzített track alapján megnyugtató, hogy jelvesztést sem ANT+, sem BT kapcsolat esetén nem tapasztaltam. Kipróbáltam a tőlem telhető mértékig a 2,4 GHz-es sáv megterhelése mellett, „véletlenül eldugott” ANT+ stickkel és BT-ből ANT+-ra váltó kapcsolat esetén is. A fit fájlok HRM oszlopa végig folytonos, még a protokollváltás sem okozott gondot sem az RGT szoftvernek sem a TickR-nek, így beírhatunk egy nagy pirospontot.

Csak a saját pánttal kompatibilis?

Két körülmény viszont idekívánkozik, ahol a pirospontot piros csillaggá fejleszthetjük. Az első a TickR érzékenysége. A szenzor már pusztán a kezünkön mérhető elektromos impulzusokra is beindul és bizony pontos értéket ad, így biztosak lehetünk benne, hogy a pánttal a mellkasunkon sem fog minket cserben hagyni. A másik nekem különösen tetsző tulajdonsága, hogy ez az érzékenység lehetővé teszi, hogy olyan viharvert, sómart övvel, amellyel az általam korábban birtokolt alacsonyabb presztízsű eszköz már feladta a mérést és rendszeresen kapcsolódási, működési problémákba ütközött a TickR még tökéletesen mér. Az 500 órás ígért működési idő nekem, mint átlagos, de lelkes hobbistának kb. 2 évnyi használatot tesz lehetővé ugyanazon elemmel. A Wahoo által biztosított öv nagyon dizájnos, segítségével kihasználhatjuk az alacsony stack adta előnyöket, amennyiben nagyon feszes a mezünk, de nyugodtan maradhatunk majd később a sima, hagyományos és árban a magyar pénztárcához barátibban álló, de minőségben már sokat fejlődött távol-keleti megoldások mellett.

Egy pontos HRM megfizethető áron!

Z5-ös pulzusnak lefáradás a vége, így én azzal zárom a TickR beszámolót, hogy amennyiben egy minden szempontból elfogadható, de mégsem drága, a lehasznált övekkel is elboldoguló, az általam tapasztaltak alapján problémamentes HRM-re vágyunk, de a Deák Ferenc arcképével fémjelzett bankjegy pultra helyezése után még egy mozijegyre, vagy fagylaltra valót, netalán a következő falutáblás sprint utáni megérdemelt, egy környi sör ellenértékét vissza szeretnénk kapni apróban, bátran választhatjuk a Wahoo TickR 2-t.

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük