webshop menü
Wahoo-Elemnt-Rival image #Egyéb kategória #kerékpáros computer #teszt

Wahoo RIVAL sportóra villámteszt

Nagy Zoli ismét Wahoo-t tesztelt, ezennel a cég első Rival okosórájával kapcsolatos tapasztalatait osztja meg.

Bevezetés

Az elmúlt pár hétben a Wahoo első sportóráját a RIVAL-t teszteltem. Hogy mennyire lesz ez az óra riválisa a különböző gyártók (Garmin, Polar, Suunto, Coros) hasonló kategóriájú termékeinek, az kiderül az alábbi írásomból. Először is szeretném leszögezni, hogy ez kifejezetten sportoláshoz tervezett óra, tehát hiányoznak belőle az okos- és fitneszórákban megszokott funkciók, mint például az előre elkészített edzéstervek, alvás figyelése, zeneszámok kezelése vagy az órával való fizetés lehetősége. A Wahoo órája elsősorban a triatlon kedvelőire fókuszál, és a leginnovatívabb funkciója a ’Touchless transition’ is az ő számukra hasznos, ami annyit jelent, hogy az óra automatikusan érzékeli, hogy éppen úszunk, kerékpározunk vagy futunk, és a sportágak közötti váltásnál egy gombot sem kell megnyomjunk, hogy átváltson.

Doboz tartalma

A RIVAL doboza a Wahoo többi termékeinél is megszokott színvilágot és dizájnt tükrözi. Az elején az óra képe található, a hátulján a legfőbb tulajdonságokat listázza. A doboz kihajtogatható részén pedig egy triatlonista látható úszás, kerékpározás és futás közben, amit a ’Soha ne veszítsd szem elől a célt’ szlogen nyomatékosít.

A dobozban az óra mellett a megszokott dolgokat találjuk, egy rövid leírást az üzembe helyezéshez, egy füzetecskét a jótállási információkról és a hálózati töltőt.

A töltő korong alakú, amire az óránk hátlapját egy műanyag füllel tudjuk rápattintani, így töltés közben végig biztonságosan a helyén marad. Egy töltéssel körülbelül 2 hetet bír a RIVAL ’okosóra’ üzemmódban pulzusméréssel, és 24 órát, ha be van kapcsolva végig a GPS helymeghatározás.

Az alapok

A RIVALT a Wahoo kerékpáros komputereihez hasonlóan az ELEMNT applikáción keresztül tudjuk összekapcsolni telefonunkkal. Első alkalommal az óra kijelzőjén megjelenő QR kóddal tudjuk a két eszközt összepárosítani. Az applikáción belül érhetjük el a fontosabb beállításokat, testre szabhatjuk a különböző sportokhoz tartozó profilokat. Az óra az ELEMNT Roam-nál is használat 64 színű LCD kijelzővel van ellátva, amit Gorilla Glass számlap véd a karcolásoktól. Az applikációban jelenleg 4 fajta számlap és 7 féle színből tudjuk összekombinálni a számunkra legideálisabbat. A kijelzőn az idő mellett a dátum, a napi megtett lépésszám, a pulzus és az akkumulátor töltöttségi szintje jelenik meg. Az óra 24/7 figyeli a pulzusunkat és a megtett lépéseket, az adatokat rendszeresen továbbítja telefonunkra, amiket Apple Health vagy Google Fit alkalmazásban tudunk nyomon követni. Ezzel nekem többször is gondom akadt, volt olyan, hogy órák vagy akár egy egész nap adatai is hiányoztak, amiket többszöri frissítéssel és újra párosítással se tudtam elérni. Remélhetőleg ezt a szoftveres hibát a Wahoo a későbbiekben orvosolni fogja.

Az órán 5 db gomb található, bal oldalt kettő és három a jobb oldalon, amivel a különböző funkciókat tudjuk irányítani. A jobb felső gombbal tudjuk előhívni a hívás és értesítéseket, ezeket csak olvasni tudjuk, nincsenek előre beállított gyorsválaszok. A jobb középső gomb megnyomásával megjelenik az előre telepített sportok listája, amik az alábbiak: futás, futópad, úszás medencében, nyílt vizű úszás, kerékpározás, KICKR, erőnléti edzés, jóga, triatlon, valamint az applikáción belül létrehozhatunk saját profilt is. A bal és jobboldali alsó gombokkal tudunk lapozni a kiválasztott sport adatlapjai között. A bal alsó gombot hosszan nyomva érhetjük el a beállításokat, a stoppert, az elmúlt edzéseink listáját, valamint itt tudjuk kikapcsolni óránkat is. Végezetül a bal felső gombbal tudjuk bekapcsolni a háttérvilágítást, ezt manuálisan kell megtennünk, mert nem kapcsol be automatikusan, ha magunk felé fordítjuk az órát.

Sportolás közben

Amint a bevezetőmben is említettem a RIVAL kifejezetten sportoláshoz, különösen triatlonhoz tervezték. Futás, kerékpározás közben, valamint görgőn használtam az órát. A jobb középső gomb megnyomásával tudjuk kiválasztani a megfelelő sportágat, kültéri aktivitásnál pár másodperc, amíg megtalálja a GPS jelet, és a kijelzőn már meg is jelennek az adatok. Egyszerre maximálisan 6 féle információ tud megjelenni a kijelzőn, ezek sorrendjét az applikáción belül tudjuk beállítani. A Wahoo komputereknél megszokott „PerfectView” zoomhoz hasonlóan a jobb és bal alsó gomb együttes megnyomásával tudjuk változtatni, hogy 1, 2, 3, 4 vagy 6 féle adat jelenjen meg az órán. A RIVAL képes ANT+ és bluetooth smart pulzusmérő övek, watt-, sebesség- és pedálfordulat mérők, valamint görgők kezelésére, így sportolás közben még pontosabb adatokat kapunk teljesítményünkről. KICKR görgővel való használatkor az óra méri az adatokat, és módosíthatunk az ellenálláson, bár ez elég körülményes, mert a kívánt watt számjegyeit egyesével kell beállítani a fel és le gombokkal. Zwifttel vagy másik programmal használva az edzés adatait látjuk a kijelzőn.

Triatlon módban futottam egy kört a környéken, majd a kiindulópontra visszatérve kerékpározni kezdtem az óra pár másodpercen belül ezt automatikusan érzékelte és átváltott kerékpár módba. Ha az órát ROAM-mal együtt használjuk, akkor a komputer menüjéből a „Multisport” opciót kiválasztva tükrözhetjük óránkat a kijelzőre, ezáltal a ROAM nem rögzít adatokat, csak kijelzőként működik. Az edzés befejeztével az órán megjelenik az összefoglaló teljesítményünkről, amit utána az ELEMNT applikáción belül tudunk ellenőrizni és módosítani mielőtt feltöltenénk őket Stravára vagy más oldalakra.

A járványügyi korlátozások miatt úszást sajnos nem tudtam kipróbálni, de az óra 50 méterig vízálló és úszás közben méri a megtett távolságot, sebességet, elégetett kalóriát, karcsapások számát és hosszúságát.

Összegzés

Már régóta vártam, hogy a Wahoo kijöjjön a saját sportórájával, mert eddig nagyon meg voltam elégedve az összes termékükkel, de jelen esetben messze vannak még a riválisoktól. A RIVAL tudásban és ár-érték arányban elmarad a Garmin, Suunto, Polar óráktól. Van pár hasznos funkciója, mint az automatikus váltás a sportágak között, a kijelző gyors és egyértelmű testre szabhatósága az appon belül, stb. Ez a Wahoo első próbálkozása ebben a szegmensben, és ahogy a görgőinél és kerékpáros komputereinél is láthattuk, inkább az egyszerűségre és az innovatív megoldásokra törekednek a rengeteg funkció helyett. Biztos vagyok benne, hogy a későbbi szoftverfrissítésekkel orvosolnak pár hibát, és bővítik az okosfunkciókkal az órát, így ahogy a Wahoo többi terméke, a Rival is kinövi majd magát és felveheti a versenyt a konkurenciával.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük