webshop menü
#bemutató #blog #sportóra

Májusi COROS Event

Néhány napja érkezett egy értesítés a leveleim közé, hogy május 18-án a COROS online eseményt tart. Kíváncsian vártam hogy miről fog szólni, így 19:00-kor izgatottam ültem le a számítógépem elé. Az esemény nem tartott tovább fél óránál, de semmit nem vett el az élvezeti értékéből. Lewis Wu, a COROS vezérigazgatója és társalapítója köszönt be a videó elején és kellemes, családias hangulatban mutatta be az újdonságokat. Először a Pace 2 Speed Series különböző színű változataival, a kulcsartóként használható töltőkábellel majd az új EvoLab szoftverrel ismertetett meg minket. Ha téged is érdekelnek az újdonságok akkor kattints tovább.

Pace 2 Speed Series

Élő YouTube-esemény során a COROS bejelentette a Pace 2 Speed Series-t. Ez a COROS Pace 2 limitált, szezonális kiadása, 3 új színben. A COROS költőien írja le az új színeket: vörös, mint egy futópálya, zöld, mint az örökzöld fenyők lombjai és arany, mint az érem. A COROS oldalán mindhárom színvariációhoz olvashatunk egy rövid leírást, hogy miért pont arra esett a választás.

A vörös színű Pace 2 Speed

 

A vöröset a futópályák jellegzetes színe inspirálta. Nem mondunk újat, hogy a COROS elsődleges célközönsége mindig is futókból állt. Viccesen fogalmazva az arcunk, az óránk és a pálya is vörösbe borul, ebből is látszik, hogy a lehető legkeményebben és minden erőnket beleadva haladunk a cél felé. 

 

 

 

 

 

 

A zöld színű Pace 2 Speed

 

A Csendes-óceán északnyugati régiója ad otthon a legdurvább terepeknek és legtöbb terepfutónak a gyönyörű örökzöld fenyők ölelésében. A természet egyik legszebb színe ötvöződik a világ egyik legkönnyebb és legtöbbet bíró órájával. 

 

 

 

 

 

 

Az arany színű Pace 2 Speed

 

Futásban és az életben is a konzisztencia a kulcs. Ha konzisztenciáról van szó akkor Emma Coburn a mi emberünk. 3000 méteres akadályfutásban a USATF által rendezett nemzeti bajnokságon 8-szor diadalmaskodott és 2017-ben világbajnoki címet is ünnepelhetett. Az arany színű óra a csuklón, mint egy arany színű medál a nyakban, szimbolizálja a kemény munkát és az áldozatot, amivel a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból. 

 

 

 

 

Az új színek változatlan áron kaphatóak, de sajnos csak az USA-ban elérhetőek!

Kulcstartó és töltőkábel

A színeket követően egy érdekes, új terméket mutattak be, ami elsőre meg is lepett. Lewis Wu arra tért ki, hogy sokan keresték meg azzal a problémával, hogy elvesztették az órájuk töltőkábelét. Annak érdekében hogy ez ne történjen meg, előálltak egy olyan kábellel, amelyet felakaszthatunk a kulcstartónkra és így mindig, biztonságban magunknál tudhatjuk.

COROS EvoLab

A fő bejelentés amire az esemény épült az a COROS EvoLab szoftvere volt. Úgy tűnik, hogy a Coros keményen dolgozott az elmúlt évben, hogy még tökéletesebb szoftverrel tudja kiszolgálni a felhasználóit. Az új funkciók a következő néhány hétben válnak majd elérhetővé a Pace 2, az APEX Pro, az APEX és a VERTIX számára, miután az új firmware és az alkalmazások frissítése megtörténik. Maga a szoftver ismerősnek tűnhet azoknak, akik használtak Garmin órát. Úgy tűnik, hogy az új funkciók leginkább az elsődleges célcsoportnak, a futóknak kedveznek, de titkon arra számítok, hogy a COROS a jövőben kiterjeszti kerékpárosok számára is (az APPSolute Sportnál erősen kerékpárfókuszúak vagyunk, így nem kell magyarázni, miért is reménykedem a „kiterjesztésben).  

Mik is az újdonságok?

Training Load -valós idejű edzésterhelési mutató. A mért adatok az edzés intenzitásán és időtartamán alapulnak, így segít a fitnesz felépítésében, ráadásul az óránkon és az applikáción keresztül folyamatos javaslatokkal lát el.

Training Effect -kiszámítja a percenkénti edzésterhelést az aerob és az anaerob értékeken is. 0-tól 5-ig terjedő skálán adja meg azt az értéket, hogy egy mérsékelt vagy egy maximális intenzitású edzés milyen hatással van a teljes tréningre.

Base fitness and load impact -visszajelzés a felhalmozott edzésterhelés alapján, amely 6 hétre visszamenőleg is áttekinthető.

Recovery Timer -az alap fittségünk és az utolsó edzés alapján visszajelzést kapunk a regenerálódási időszakról. Tippet ad a COROS arra is, hogy milyen intenzitású edzést kellene végezzünk a következő alkalommal, illetve ha ideje egy kis pihenésnek. 

Marathon Level -adatokkal és előrejelzésekkel lát el sík felületű maratoni edzés során. Az értékek az idő előrehaladtával, ha jól edzünk, folyamatosan javulni fognak. 

Running Performance -ezek az adatok 80-120% között mozognak, és nem csak a futást veszik figyelembe, hanem a stressz, alvás, regeneráció és korábbi edzéseink mutatóit is. A Running Performance összehasonlítja az utolsó futásunkat az előzőekkel. Ha 100 alá csökken, ez azt jelenti, hogy nem teljesítettünk olyan jól, mint korábban, ha meghaladja a 100-at, azt jelenti, hogy a vártnál jobb volt a teljesítményünk. Ez a funkció -nevéből is adódóan- csak futó edzéssel működik.

Race predictor -előrejelzési időt ad egy 5k, 10k, fél és teljes maratonra az elmúlt hat hetes edzés alapján.

VO2 Max -véroxigénszintet mér, ami egy fontos adat a célirányosan edzők esetében. Ha elérünk egy magasabb pulzusszámot, viszont a vérünk oxigénszintje nem megfelelő, az izmaink sem kapnak elég oxigént ahhoz, hogy optimálisan működjenek. Ilyenkor történik a kimerülés, a „nem bírom tovább” érzés, valamint a legrosszabb, a sérülés veszélye. Az EvoLab szoftver ezt az számot úgy becsüli meg, hogy a legutóbbi futások során összesíti a pulzus és a futás ütemét. Viszonylagosan állandó VO2 értékről beszélünk, ami kis mértékben módosulhat az edzésünk intenzitása alapján.

Lactate Threshold zones -a laktóz-zónák fontosak az edzéshatékonyság szempontjából. A laktátküszöb zónái megmondják, mikor vált át a test az aerobról az anaerob munkára. Lefordítva: a tartomány, ahol a tejsav-termelés és felhasználás egyensúlyban van. Ha ezt a zónát átlépjük akkor már túltermelődés történik, amit a szervezet nem képes felszanálni, így izommerevség tud bekövetkezni.

Összegzés

Érkezett 3 új szín, amelyek egytől-egyig különlegesek, ráadásul az áruk változatlan. Kedvet is kaptam a kék Pace 2 órámról a zöld Speed változatra váltani. 

Kiadtak egy töltőkábelt, amit használhatunk kulcstartóként is, így mindig tudni fogjuk, merre lapul a kábelünk -persze ha tudjuk hol van a kulcsunk. 

Végezetül pedig a felhasználói élmény és az edzésteljesítmény növelése érdekében megalkották az EvoLab szoftvert, amivel sokkal pontosabban és informáltabban tudunk a következő edzésünknek nekilátni. Ezzel is segítve a tréningünk és állóképességünk folyamatos fejlődését.

A COROS 5 éve van a piacon és jó látni, hogy milyen gyorsan fejlődik. Reméljük, hogy nem állnak meg és további, innovatív terméket, szoftvert tudunk majd bemutatni a jóvoltukból.

Egy kis spoiler…teszteljük mire képes a COROS Pace 2, így hamarosan, részletes bejegyzésben olvashattok róla a legapróbb részletekig.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük