Fidlock-teszt #blog #hegyi kerékpározás #teszt

Mágneses kulacstartó és kulacsa: Fidlock-teszt

A MET bukósisakkal együttesen Szabó Bence vendég-bloggerünk a német Fidlock mágneses kulacstartójával is megismerkedett és nem kevés pozitívumot sorolt fel (a MET Roam bukóról is hamarosan megosztjuk a bejegyzést). Nem gondoltuk volna, hogy egy kulacstartóról és kulacsáról ilyen részletesen be lehet számolni. Köszönjük neki!

Az egyre szerteágazóbb össztelós kerékpár dizájnoknak köszönhetően sokan találjuk magunkat abban a helyzetben, hogy a kulacs kiszedése vagy visszarakása -főleg gurulás közben- kicsit macerás, nem kézreálló. Erre a problémára kíván megoldást nyújtani –igen nagy sikerrel- a német Fidlock.

Praktikusság

Alacsony profiljának köszönhetően nemcsak letisztult látványt nyújt, de szűkebb helyekre is befér. Egy laza jobbra csavarással le is tudjuk venni a helyéről, ha pedig vissza akarjuk tenni, akkor elég a közelébe emelni a kulacsot, és a mágnes rögtön a helyére is rántja. Egyszerű és végtelenül intuitív. Nem kell figyelni hol a lyuk, még a pedálozást sem kell abbahagyni. Működik, és kész.

Időjárás és elhelyezés

Két dolog szab határt a Fidlocknak: a sár, és a –szerencsére igen kevés biciklin alkalmazott- alsó vázcső aljára rögzülő (tehát fejjel lefelé lévő) kulacs felfogatási pontok.

A Fidlock kialakításából fakadóan nem szereti a sarat. A sár meggátolja a mechanikájának a működését. Nem kattan be a helyére, és a mágnesek is távolabb helyezkednek el egymástól, ha köztük sár van. Természetesen ahhoz, hogy ilyen mocskos legyen, szinte már akarni kell, így nyugodtan használhatjuk saras körülmények között is.

Ahogy mondtam, nem szeret fejjel lefelé lenni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem szimplán ez, hanem a felhasználás módja együttesen vezetett ahhoz, hogy leesett. A bringa jelen esetben egy enduro váz, az alsó csövön oldották meg a kulacstartó rögzítését. A pálya meg nem más, mint a no comment. Szóval talán érthető is. Fejjel lefelé a mechanika nem működik úgy, hisz az erők pont a másik irányba hatnak, mint egy „normálisan” elhelyezett kulacstartó esetében. A felhasználás pedig egyértelműen túlmutat a legtöbb pálya rázósságán. És egyébként is, ki DH-zik kulaccsal?

Összegzés

Persze mondhatjuk erre, hogy a klasszikus kulacstartók is teszik a dolgukat, eddig is megoldottuk, ezután is meg tudjuk, kit érdekel, ha picit macerás?! A Fidlock nem egy szokványos kulacstartó, és ezt az ára is jelzi. Aki szeretne egy ténylegesen innovatív megoldást, az hajlandó picit többet fizetni érte, és amit kapni fog cserébe, az egy végletekig átgondolt, megbízható felhasználó-élményt biztosító kulacstartó.

Általánosságban tehát megállapíthatjuk, hogy a Fidlock egy nagyon szépen, kifinomultan működő termék. Az országútizástól a trail felhasználásig bátran ajánlom mindenkinek, aki egy csepp könnyedséget akar varázsolni a bringázás ezen részletébe is.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük