webshop menü
MET Roam - image #blog #hegyi kerékpározás #teszt

MET ROAM – valódi bukó teszt

Blogunkban találkozhattatok már több vendégszerző írásával akár teszt, szerviz vagy vélemény formájában. A következő bejegyzés most nem görgőről, bringáról, kerékpáros gps-ről, hanem egy top minőségű bukósisakról fog szólni, amit az olasz MET gyártó ROAM névre keresztelt, és a montis körökben nem ismeretlen Szabó Bence jegyzett.

Két hónapig volt szerencsém tesztelni a MET Roam elnevezésű, inkább a vadulósabb montisok számára kifejlesztett bukósisakját. Egy bukósisak akkor van igazán próbára téve, ha esik vele az ember és ütések érik itt-ott. Összesen két hónapig használtam, mialatt átesett (érted) a sisak mindenen, ami érhet egy fejfedőt; volt itt izzasztó mászás, hideg, kora tavaszi rájdolás, csúnya, és kevésbé csúnya fejre esés, valamint a bringázást befejezvén, laza sörözés a parkolóban, a fejemen felejtett bukósisakkal. Na de vegyünk sorra mindent!

Kényelem

A sisak első felhelyezésre pont olyan, amilyennek egy felső-kategóriás bukónak lennie kell. Nem nyom, nem lóg, nem lötyög sehol. M-es a méretem, ami pont megfelelő a 60 centis fej- átmérőmhöz. Annak érdekében, hogy tökéletesen a kívánt pozícióban maradjon a nagyobb zúzások alatt is, a tarkónál lévő rögzítő pántot pár kattintásnyit beljebb állítottam. A pántnak egyébként három állása van (három tengelyen állítható) és a tarkóval érintkező, gumírozott rész is külön mozgatható, ezzel lehetőséget nyújtva a milliméter pontos beállításhoz.

A kényelemhez, illetve a komfort-érzethez szorosan hozzá tartozik a bukón elhelyezett 22 szellőző. Ennek köszönhetően a lefeléken főleg, de az izzasztóbb mászások során is jól jön a levegő. Extra feature, hogy a két homloknál elhelyezett szellőző úgy van kialakítva, hogy a szemüveg szára pont biztonságosan elférjen benne.

Az olasz gyártó a pántos szemüveggel bringázókra is gondolt, ugyanis a sisak napellenzője több pozícióba állítható, ami kifejezetten jó felhasználói élményt nyújt; stabilan áll, nem kotyog vagy lötyög, óvatosan klikkel egyik pozícióból a másikba. Amikor mászol, nincs szükség zárt szemüvegre, így a napellenzőt pár klikkel följebb állítva, pont van hely a szemüvegnek. Igazán kellemes megoldás, hogy a pántot a napellenző rögzítési pontjai felett, a képen látható módon el lehet vezetni, így nem akadnak egymásba.

MET Roam - szemüveggel

Megjelenés

Letisztult, modern dizájn, matt színek, szép, kék-olajzöld kombó. Elegáns darab, top kivitelezés és a minőség már első látásra is érzékelhető. Sok bukónál nem fedik le teljes egészében a sisak alapját szolgáló polisztirol réteget, ellentétben a ROAM-mal. Szépen fedve van a sisak „széle” ezzel a szép zöldes színnel. Az előző bekezdésben szó esett a sisak pántjának praktikus elvezetéséről. A megjelenés kapcsán is megemlíteném, szerintem irtó menő, ahogy ezt megoldották. Légies érzés, mintha a napellenzőt csak a sisak szíja tartaná. Sapi helyett abszolút jó kiegészítő volt, a parkolóban sörözés közben is.

MET Roam - image - talajon

Biztonság

Tisztáztuk, hogy kényelmes és jól néz ki. Na de mi van akkor, ha belerongyolsz vele egy fába, amivel pont a fejed találkozik először? Kiderítettem ezt is, hogy Nektek ne kelljen. Agyrázkódás, majd pár percnyi bootolás, mire összeraktam, hol is vagyok, melyik pályán, miért is estem el… másnap rögtön egy CT vizsgálattal indítottam, de kiderült, hogy semmi maradandó. A sisakon egy pici horpadás segít emlékezni a fával való találkozásra. Kétlem, hogy létezik sisak, ami 30-as sebességgel bekövetkező csattanásnál 100%-ig megvédene, de annyi biztos, hogy maradandó sérülés nélkül megúsztam és ezt a sisak fejre illeszkedő formájának, illetve széleskörű állítási lehetőségeinek köszönhetem. Nem csúszott félre, pont ezért nem találkozott a szemöldököm a fával, szépen eloszlatta az ütés erejét. A napellenző sem tört el, mert rugalmas anyagból van. Egy szó, mint száz, ez a sisak megkapta a legkomolyabb tesztet, amit egy sisak kaphat, és jól vizsgázott.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük