Wahoo Tickr 2 pulzuspánt #blog #Egyéb kategória

Wahoo Tickr 2 ár-érték arány

Egy általunk, illetve rajtunk keresztül többször tesztelt, ár-értékarányban verhetetlennek tűnő pulzuspántról, a Wahoo Tickr 2-ről erősen megoszlanak a vélemények. Eddig számos esetben szinte csak és kizárólag pozitív visszajelzésekkel találkoztunk, de az utóbbi időszakban pár alkalommal mérési problémákat jelentettek Ügyfeleink.

Mivel számunkra a hitelesség és a forgalmazott termékekbe fektetett bizalom elsődleges, így utánajártunk, mi lehet az oka a mérési hibáknak. Tovább kattintva ezt boncolgatjuk, valamint említést teszünk a konkurencia hasonló, illetve magasabb árfekvésű termékeiről.

 Tickr 2 és versenytársai

A fekete és fehér színű, gondosan megtervezett és ergonomikus egység az amerikai gyártó egyik legkelendőbb terméke volt a 2020-as esztendőben a maga 18.990 forintos árával. Mondhatni az egyik legolcsóbb termék a piacon, ellenben minőségben közel sem „olcsó”. Ezt követi a kimondottan fitnesz órákra és pántokra specializálódott Polar H9-es pántja 21.990 forinttal. A következő lépcsőfok a nálunk is kapható Garmin belépője a HRM-Dual 26.990 forint összegért.

Az előbb írt értékeket felfelé tornászva egyértelműen a  Polar és Garmin pántok uralják a piacot, utóbbi esetében egészen 75.000 forintig. Igaz, a csúcsmodell Garmin „HRM Tri+Swim” képes víz alatt is rögzíteni, és a pulzusadaton kívül futásdinamikai információt továbbít a fogadó képes Garmin órákra. Árban majdnem 4szerese a Wahoo Tickr 2 pántnak, de kérdés, hogy ha valaki úszásra nem is használná, nem elég-e bőven a belépő kategória. Lehet, hogy sokaknak a futásdinamika mérése is fontos -fejlődés céljából-, amire egyébként a Wahoo-nak is van alternatívája a TickrX 2 személyében, ami ugyanaz a letisztult design, mint a sima Tickr 2, viszont vékonyabb, könnyebb és egyidejűleg 3 Bluetooth kapcsolatot képes kezelni. Sőt, 500 óra edzéshez szükséges memóriával rendelkezik.

És akkor ott a design, ami valljuk be, a Wahoo-nál mindig is előtérbe volt helyezve és ez még a pulzuspántjaikon is meglátszik. A LED fények elhelyezése, a színhasználat és letisztultság mind azután kiált hogy „viseljük”. Persze a legtöbb esetben nem is látszik, mivel póló alatt van, de ettől függetlenül nem rossz egyedi pánttal a szívünk alatt róni a kilométereket.

Szóval van választék bőven, de mint minden termék esetében itt is a kardinális kérdés, hogy „nekem mire van valójában szükségem és mennyire használom ki a benne rejlő funkciókat?”

Mérések és kérdések

A bejegyzésünk elején már felhívtuk a figyelmet egy korábban készített részletes tesztre, így most nem is célunk, hogy ebbe az irányba menjünk el. Csupán számba vennénk azon esetek számát, amelyek meghibásodással, majd garanciával értek véget, valamint gyors tanáccsal válhattak újra teljes értékű és használható pánttá.

Fontos leszögezzük, hogy az alábbi „előfordulási lehetőségek” más gyártóknál is fent állnak. Különböző futós-kerékpáros fórumokon számolnak be felhasználók mérési problémákról egy elemcserét követően például Garmin HRM pántok esetében. Mondhatnánk, hogy „ami elromolhat, az el is romlik”, de itt a „mennyi idő alatt” a szűk keresztmetszet. Szerencsére a Wahoo termékek általában véve tartósak és mivel nagyon komolyan veszik a garanciát, a 2 éven belül meghibásodott termékeket szó nélkül cserélik vagy javítják (persze abban az esetben, ha indokolt).

1. Szoftverfrissítés

Nem mondunk újat, hogy a Tickr 2 (is) a Wahoo Fitness alkalmazással együtt működik és menti az adatokat. Ez az alkalmazás kínálja fel a szoftverfrissítést is, amelyet minden adandó alkalommal (mármint a felajánlást követően) el kell végezzük. Többször fordult már elő, hogy nem megfelelően mérő eszköz helyrejött a gyártó által kínált frissítéssel. Itt kell megjegyezni, hogy a Wahoo folyamatosan dolgozik a lehetséges és meglévő hibák szoftveres kiküszöbölésén, amit a frissebb verziók elérhetőségével biztosít a végfelhasználók részére. Ezért van például, hogy a sokat kritizált Rival órájuk is már szoftveresen több új funkciót kapott.

Tickr update

2. Elemcsere

Nem minden esetben egyértelmű, sőt, korábbi pántoknál (még nem a Wahoo-nál) nem is volt rá lehetőség, hogy elemet cseréljünk a szerkezetben. A Tickr 2 esetében CR 2032 laposelem biztosítja az energiát, amelynek a merülése szintén okozhat mérési anomáliákat. Egy elemcsere, akár a szoftverfrissítés együttesével sok esetben helyrerakja a mérés pontosságát.

CR2032

3. Pánt-csere

Amikor az egyes és kettes pont nem hoz megoldást, akkor jön a következő lépcsőfok, ami a biometrikus szenzorokat is tartalmazó pántnak a cseréje (fontos, hogy itt nem az eszközről, hanem a testre helyezendő gumi-pántról beszélünk). Előfordulhat ezen szenzoroknak is a meghibásodása, mivel folyamatosan az izzadságunkkal és nedves bőrrel találkoznak, egy idő után nem a legpontosabban továbbíthatják a jelet, szintén mérési gondokat okozhat.

Tickr 2 strap

3. Pánt és szenzor „komplett” csere

A legtöbb esetben a Wahoo nem packázik és inkább (a hivatalos garanciális ügyintézést követően) teljes egészében cseréli a terméket pántostul szenzorostul. Talán ez a legegyszerűbb mind közül, mert így nem kell várni, kísérletezni, stb., hanem elég feltennünk az újat és már mehet is a méricskélés, ahogy kell.

Wahoo Tickr 2 ékszerdobozban.

 

Tickr 2 tények

  • ANT+ és 3 Bluetooth kapcsolat kezelése
  • 500 órányi edzés 1 CR 2032-es elemmel
  • Mindösszesen 48 gramm, ami az egyik legkisebb tömeget jelenti a pulzuspántok körében
  • Mérsékelten vízálló (IPX7 szabványnak megfelelően), tehát az eső nem jelent problémát, de víz alatti mérésre nem használható, meghibásodáshoz vezetne
  • Rendkívül keskeny és ergonomikus kialakítású: 6,3 cm hosszú, 1 cm a vastagsága, 3 cm a magassága
  • A pánt feszesség állítható
  • Letisztult design

Vélemény

Jó ár-érték arány, remek design. Talán ez a két leghúzósabb érv a Tickr 2 mellett. Ilyen árban szinte nem is lehet valamirevaló pántot találni a piacon. Való igaz, hogy előfordulhatnak mérési problémák, de ezt a fent említett lépcsőfokokkal orvosolni lehet, illetve melyik gyártónál nem történhet hasonló eset… Sőt, ami fontos és vásárláskor szintén befolyásoló tényező, hogy nem találkoztunk még olyan meghibásodással, ami garanciális időn felül jelentkezett, így egy ügyfelünknek sem kellett „ráfizetnie” a termékre. Egy szó, mint száz, ha pulzusalapon edzenél (szárazföldön), akkor érdemes rápróbálni a Wahoo v2-es Tickr pántjára.

KICKR görgőzés a Wahoo TICKR 2 pulzusmérővel

Tickr 2-vel is kompatibilis a rendszer

A cikkben részletezett áraknál a 2021. júliusi, aktuális árakat vettük alapul.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük