webshop menü
Kidsrideshotgun - Scott Ransom #blog #fejlesztés #hegyi kerékpározás

Kerékpáros gyerekülés – mennyiért is?

Érzékeny téma, mert mindenki a legjobbat és legbiztonságosabbat akarja a gyermekének, főleg ha két kerékről van szó. Ahogy a kerékpáros kiegészítőkre és alkatrészekre jellemző a belépő, olcsóbb kategóriától határ a csillagos ég. Egyszer az innovációt, másszor a minőséget, több esetben mindkettőt meg kell fizetni, főleg abban az esetben, ha speciálisabb a kerékpárunk vagy letérnénk a bicikliútról és komolyabb terepre mennénk.

Az APPSolute Sportnál nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre és ez érvényes a legapróbb kiegészítőre is, nemhogy egy olyan fontos elemre, mint a gyerekülés. Az alábbi bejegyzésünkben egy kicsit körbejárjuk, hogy miért vannak magasabb árkategóriák és milyen másolatok léteznek, amelyek közel sem nyújtják azt a szintet, ami ilyen esetben elvárt.

Nem titok, hogy hazai forgalmazói vagyunk a Kids Ride Shotgun gyerekülésnek, amelyről már cikkeztünk és részletesen be is mutattuk a használatát. Ebből a termékből indulnánk ki, érintve a legelső és talán leguniverzálisabb Mac Ride ülést, ami kormány nélkül ugyan, de szinte ugyanazt az elvet követi, illetve szót ejtenénk egyéb, hagyományos ülésekről és az említettek kalóz változatairól.

Mac Ride és Shotgun, mint egymás konkurenciái

Míg a Mac Ride ötlete 2007-ben fogalmazódott, 2013-ban intézményesült, majd piacra is került, addig a Shotgun 2016-ban kezdte el hódító útját. Előbbit egy skót családapa alapította, aki a feleségével Kanadába költözött, itt is jelent meg először a Mac Ride, utóbbit pedig két új-zélandi, megszállott fully-s apuka álmodta meg. Nem kizárt, hogy a Shotgun már merített a Mac Ride koncepciójából, de az biztos, hogy a külön nyereg és kormány szettjével más nézőpontból vizsgálták a lehetőségeket.

Tervezési-geometriai különbségek

A technikai részletekbe nem merülnék bele, csupán kívülről nézve írnánk le a különbséget (a Mac Ride-ról úgyis külön bejegyzésben, hamarosan egy hosszabb teszttel is jelentkezünk).

Alapvető elétérés, hogy a Mac Ride a nyeregcső és kormányszár összekötésével (hátul 3 ponton kapcsolódik a nyeregcsőhöz, elől pedig egy speciális hézagolót kell felszereljünk) rögzíthető, így kvázi egy plusz felső vázcsövet hozunk létre, amin egy félig nyereg-félig ülés szolgáltatja a gyerkőcnek a helyet egy kétoldalú lábtartóval. Teleszkópos, könnyű alumíniumból készült, így könnyen állítható és rugalmas is egyben. Maga a gyártó úgy fogalmaz, hogy inkább hasonlít a lovas nyereghez az ülésük, mint a kerékpároshoz. Ezáltal „beül” a gyermek, nem pedig „rajta”, mint a Shotgun esetében, ami egyértelműen egy kerékpár nyereg kicsinyített mása. A kis utas kormánya maga a kerékpáré is, viszont külön markolatot tudunk ráhúzni a miénk mellé, hogy kényelmesebb legyen a fogás.

Mac Ride alulnezet

Jól látható az alsó rögzítés és állíthatóság

A Shotgun ehhez képest más elvet követ. Itt nincs összekötőcső, közvetlenül a felső vázcsőre kerül a nyereg, melyet két, lefelé fordított sín tesz stabillá, ami egyben lábtartóként is szolgál. A kormány külön vásárolható, amit a kerékpár kormányára külön lehet rögzíteni. Ennél azonban fontos megjegyezni, hogy a 2-3 éves korosztály tud profitálni belőle, a nagyobb gyerekek már magának a bringának a kormányát fogják meg, nincs szükség a kiegészítőre.

Kidsrideshotgun

Ár-különbség

Kijelenthetjük, hogy az árat nézve mindkét nyereg (találóbb megnevezés, mint az ülés) felső kategóriát képvisel, de ez igaz a minőségükre és megbízhatóságukra is. A Mac Ride drágább, nagyjából 82.900 forintot kóstál, míg a Shotgun ennél 25 ezerrel (egy átlag gyerekülés árával) kevesebb, 57.990 forint. Igaz, a Shotgun-hoz még vásárolhatunk 14.990 forintért kormányt, így a szett 72.980 forint (még mindig 10 ezer forinttal kevesebb, mint a Mac Ride). Fontos azonban megjegyezni az árakkal kapcsolatban, hogy a Mac-Ride nem vázspecifikus, míg a Shotgun-t nem tudjuk ám mindenre rátenni. E-bike-ra a Shotgun kb. egy hónap múlva hozza ki az erre fejlesztett ülését, amiről még nem beszélhetünk, de annyit elárulhatunk, hogy eléggé hasonlít a Mac Ride megoldásához. És itt van a kutya elásva, mert a Mac Ride kompatibilis hagyományos és elektromos kerékpárral is, nincs kompromisszum.

Egyébként 30.000 forint felett egy kicsivel elég jó és minőségi Thule, Bobike gyerekülések közül válogathatunk, szóval nem kis felárat kell fizetni a hagyományostól eltérő megoldásokért.

Egyezések

Mindkét ülésre igaz, hogy könnyen felszerelhető, eltávolítható a kerékpárról, flexibilis, állítható a lábtartó szöge a gyerek magasságának függvényében (is), valamint geometriájában igazodik a kerékpáréhoz, elkerülvén a túlzott ütéseket egy esetleges keményebb terep esetében. Folyamatos lehet az interakció a kicsivel, így tudjuk figyelmeztetni a rázós szakaszokra :). És ami a legnagyobb érv, hogy kimondottan teljes felfüggesztésű kerékpárokra lettek tervezve, amelyre köztudott, hogy eddig semmilyen ülést nem lehetett feltenni (vagy inkább nem volt érdemes). Ha karbon vázas a bringád, akkor sem kell aggódni, mert míg a Mac Ride hozzá sem ér, addig a Shotgun a gumírozott síneivel vigyáz rá. Pont ezért a karc, valamint a tömeg sem fenyegeti (bár aki használt már valaha bármilyen gyerekülést, az tudja, hogy maga az utas is okozhat némi kárt :)).

Közös még bennük, hogy mindkettő 2 éves kortól 5 éves korig ajánlott. A kilogramm határa Mac Ride esetében 27 kg, míg a Shotgun „csak” 22 kg. Személyes vélemény, hogy nem csak a gyermek súlyát és életkorát, hanem magasságát is érdemes figyelni, mert a kisfiam 20 kilósan már olyan magas volt, hogy kényelmetlen volt tekerni „mögötte” és kilátni fölötte (arról nem beszélve, hogy a bukójába az államat folyamatosan bevertem), főleg mászásnál jött ki ez a hátrány.

Kalóz verzió(k)

Akár az árhoz is írhattuk volna, de inkább külön boncolgatnánk, hogy mint a legtöbb innovatív terméknél, itt is megérkeztek az utángyártott darabok kevesebb, mint harmad annyiért. Eddig a Shotgun elkínaisított változatával találkoztunk csak, Mac Ride replikát nem láttunk, viszont első ránézésre, majd tapintásra, még inkább erős különbségeket tapasztaltunk. A kormánynál a markolat hosszabb, mint a kormányrúd, így kb. a felénél behajlik a nyerget rögzítő sínek nem gumírozottak, így nem védik a vázat, nem is tartják úgy a szerkezetet, mint az eredetinél. Egy szó, mint száz, anyaghasználatban és megbízhatóságban is alulmarad, viszont olcsó alternatívát kínál.

Összegzés

Mindkét, méltatott gyerekülés elvehetetlen előnye, hogy egyedüli módon fullyra is alkalmasak, nem hátul ül a gyerek, vagyis nem passzív figyelője a bringázásnak. Mindezt úgy teszi, hogy biztonságban van és ezzel együtt alkalmazkodik a tekerő/szülő mozgásához. Arról nem is beszélve, hogy ennek segítségével jobban hozzászokik a kerékpározás közbeni egyensúlyhoz, sebességhez, valamint egy ösztönös, manőverekhez idomuló testmozgáshoz. Sőt, a bringással való folyamatos interakció élvezetessé teszi a közös ride-ot és folyamatos visszacsatolás (is) érkezhet a legkisebb utastól.

Természetesen nem volt és nem is célunk, hogy a hagyományos gyerekülések fölé emeljük a Mac Ride és Shothgun nyergeket. A csomagtartóra, nyeregvázcsőre, stb. szerelhető, „beülős” verziók biztonságosak, több oldalról védik a kicsiket és élvezeti faktorral itt is számolhatunk. Csupán egy alternatíváról akartunk szólni, ami magát a kerékpározás élményét (jobban) biztosítja mind szülő, mind a gyermek részére.

FRISSÍTÉS

A mai napon (2021.08.11.) a Shotgun bejelentette, hogy immáron elérhető a több hónapja rebesgetett, valamint két éves fejlesztést-felkészülést megelőző Shotgun Pro gyerekülés, amely e-Bike-okkal is kompatibilis. A részletekkel külön bejegyzésben foglalkozunk, itt azért is említjük meg, mert kb. Mac Ride alapokon nyugszik, viszont az ára némileg kedvezőbb.

KidsRideShotgunShotgunProSeat

Bemutatkozik a Shotgun Pro e-Bike gyerekülés

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük