webshop menü
Orbea és Shimano kollaboráció: EP8 RS #blog #eBike #hegyi kerékpározás

Shimano EP8 motor kattogás – normális?

Korábbi bejegyzéseinkben többször is említettük a Shimano új, 2021-es EP8 motorját, sőt, külön bemutató cikket is szenteltünk neki. Nagy kedvencünket, az Orbea Rise M20 e-MTB modelljét is ez a motor hajtja, így kötelességünknek éreztük a teszten és pozitív méltatásokon felül a negatívumokról is szólni pár szót. Vélemény-tény sorok következnek, ami nem nélkülözi a szubjektivitást sem.

Pontosabban fogalmazva egyetlen negatívumról, mert hiába hittük, hogy az Orbea Rise bringák fedhetetlenek, mégis van némi hangocska, ami vagy zavar, vagy nem, de tény, hogy létezik. Teszi ezt az EP8 úgy, hogy a Rise-ban egy továbbfejlesztett RS, vagyis Rider Synergy változata dolgozik, ami annyit tesz, hogy a kerékpáros és kerékpár összhangjára fektették a hangsúlyt és nem az elektromos rendszer és kerékpár együttesére. Ezzel mossa el a határt a Rise elektromos és hagyományos között érzésre, tekerésre. Ironikus, hogy az egyébként nagyon halk kerékpáron ülve pont a csendessége okán erős a rendellenes kattogás.

Az alábbi videóban 2:58-nál mutatja be Sebastian Gomez, a Riding With Sebastian Youtube csatortnán, hogy miként is kell elképzelni-hallgatni a trail-en, 7:56-nál pedig állóhelyzetben „a hangot”:

Kiemeli, hogy felfelé mászva teljesen csendes, viszont ahogy egy kicsit is elkezdünk vele leejtőzni, fémes hang jön a motorból. Ha nem tudnánk, hogy ez gyárilag ilyen és a Shimano sem tud rá megoldással szolgálni, csapágyra, törött műanyagra, komolyabb hibára gyanakodnánk. Részben jó hír, hogy nem kell megijedni tőle, ettől még tökéletesen működik a rendszer, viszont a rossz az, hogy együtt kell vele élni (gurulni). Azt is fontos megjegyezni, hogy lefelé azért erősen a trail-re koncentrálunk és nem arra, hogy milyen hangokat hallunk a bringából -ha egyáltalán hallunk bármit is a menetszéltől és a gördülési zajtól. Persze, ha kihegyezzük a fülünket rá és folyamatosan csak ezt figyeljük, akkor tuti berögzül és már mindenhol ezt fogjuk hallgatni.

Sajnos bármennyire is szeretnénk, azon a tényen nem változtat semmi, hogy „ott a hang” és egy belépő áron is 2,3 milliós elektromos kerékpárnál nem akar senki rendellenes neszt. Ennek ellenére mind a fenti videó készítője, mind megannyi tulajdonos úgy véli, hogy többi oldalról annyira jó a Shimano EP8 motor (főleg az RS változat), illetve az Orbea Rise esetében a komplett kerékpár, hogy a zaj, ami csak bizonyos leejtőzéseken jelentkezik, teljesen eltörpül a megannyi jó mellett.

Hozzá kell tenni, hogy minden elektromos kerékpárnak van gyenge pontja és mindig az a legfőbb kérdés, hogy az erősek ezt mennyire tudják ellensúlyozni. A Rise esetében egyértelmű, hogy szinte minden tökéletes, ezt a hangot és néhány e13 hajtókar lelazulását leszámítva.

A bevezetőben már említettem, hogy egyetlen negatívumot emelünk ki, ráadásul szó szerint egyetlent, mert a Rise-nak nincs több. Kicsit furdal is minket a lelkiismeret, hogy nem írjuk le azt a sok-sok jót, ami jellemzi. Viszont korábban megtettük, szóval a részletes bemutatásra -ami teljes mértékig meggyőző a pozitívumok okán- ott a tesztünk és megannyi videó, ami „győztesként” hozza ki a Rise-ot. Stílusosan fogalmazva felemelkedik a többi e-Bike közül.

Orbea Rise M20_Shimano_EP8

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

  1. Ábrahám Gábor on

    Szépjóreggelt!
    3 éves Bergamont kerékpárom Bosch Perfomance Line 4Gen motorja menet közben önállósította magát és el kezd váltani egyszer-kétszer, anélkül hogy „utasítottam” volna rá. Persze teszi ezt közben jó nagy kattanásokkal, félő, hogy valami eltörik benne. Aztán sokáig rendben teszi a dolgát a következő kiszámíthatatlan megbolondulásig. Gondolom, hogy azonnali szakember bevonása szükséges a hibaelhárításhoz, de „mi lehet ennek az oka”?
    Üdvözlettel: Ábrahám Gábor

    Válasz
    • Andris on

      Kedves Gábor! A motor önmagában nem tud váltani, mert nincsen benne változtatható áttételű hajtáslánc. Ha tényleg a motor kattog és pattig, akkor mielőbb hozd el, mert gyanús, hogy belül eltörhetett valami, netán az egyik fogaskerék, és az a későbbiekben még nagyobb bajt tud okozni. Ha a kerékpár váltója váltogat, az már könnyebb eset, azon is tudunk segíteni. Üdvözlettel: András

      Válasz
  1. Repülőszőnyeg teszt, avagy Orbea Rise M20 Carbon, és H15 alu összehasonlító teszt - Trailhead on

    […] A Motor: mindkét esetben Shimano EP8 RS ami a Shimano és az Orbea közös fejlesztése. 60NM nyomatékkal segítenek, amit 75-95 lábfordulat esetén adnak le a gyártó szerint. Megjegyzem tényleg így van, mielőtt ezt olvastam róla, akkor is ezt mondtam, hogy ez tanít pörgetni, mert ha nem teszed, akkor nem ad ő sem annyit hozzá. Ezzel kíméli a hajtáslánc elemeit és a rendelkezésre álló energiát is optimálisabban tudja segítségül hívni, azaz kevesebbet fogyaszt. És ha már a motorba így belementünk, akkor még pár szót róla. Nagyon jól adagolja a rásegítést, nem ránt nagyot és gyorsan reagál, ha abbahagyod a tekerést, így elég természetes érzés vele bicajozni, technikás helyeken ez nagyon fontos. Applikáció segítségével a rásegítés mértéke és reakciója is állítható, ráadásul ezt két különböző profilba mentheted, hogy könnyebb legyen változtatni igény esetén. Ez a 20-as nál is így van, de ott csak az appal tudsz profilt váltani. Nagy piros pont, amiért a motor kicsi és diszkréten illeszkedik a vázba, nincs nagy le- és előrenyúlása, így nem is nagyon akad be sehova. A szépen csendben dolgozik, nem vonyít, csak kulturáltan zúg, és legnagyobb meglepetésemre, a más ilyen motorral szerelt bicajokon tapasztalható, de nem tudom pontosan honnan érkező, csattogó hang is szinte teljen megszűnt, kicsit hallom, de sokat javult, egyáltalán nem zavaró. Erről az APPSolute Sport írt korábban a blogjában: https://sport.appsolute.hu/2021/09/shimano-ep8-motor-kattogas-normalis/ […]

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük