webshop menü
Kickr V5 - a Wahoo zászlóshajója #blog #okosgörgő #okosgörgő kiegészítő

A két legjobb Wahoo görgő

A versenybiciklisták nagyrészének már nem újdonság, hogy télen sem áll meg az élet. Edzeni kell, mert ha mi nem, akkor megteszik helyettünk a versenytársak. A tavaszi szezonra pedig készen kell állni! Így ezekben a berkekben már jópár éve ismert és elterjed beltéri aktivitás a görgőzés. Na de mi a helyzet a hobbikerékpárosokkal, a kezdőkkel, és a lelkes amatőrökkel? Úgy néz ki, most ők következnek.

Valószínűleg rájuk is gondolt a Wahoo, amikor piacra dobta az okosgörgőit, ugyanis itt már a szórakozás és élményfaktor is sokkal nagyobb szerepet kap egy edzés során. Az okosgörgőkkel már nem pusztán a napi „szobabiciklis”, zsírégető száműzetésünket vagy a kötelező téli felkészülő edzésünket tudjuk le a nappali sarkában, hanem egy virtuális edzésbe – akár egy számítógépes játékba – is belecsöppenhetünk, barátainkkal, sporttársainkkal. A régi PC-s játékokat viszont el lehet felejteni: ebben az „edzéshez kötött számítógépes játékban” a sikerünk már nem a kézügyességünkön vagy a pálya ismeretén múlik, hanem bizony a fizikai erőnlétünkön!

Görgőzés újragondolva

A görgőzés „tudománya” eredetileg tehát azoknak a kerékpárosoknak lett feltalálva, akik télen, a sáros-jeges időben is szerették volna megőrizni fittségüket, de kevésbé akartak kimozdulni a zord időbe. A XXI. században viszont megjelent egy új alfaj is: az okosgörgők.

Már jópár éve felfigyeltünk mi is erre a lehetséges új trendre és azóta is tesztelgetjük mi magunk is ezeket a sport- és egyben szórakozási eszközöket. Ebben a cikkben a két kedvenc okosgörgőnket szeretnénk bemutatni és azt, hogy miért gondoljuk ma ezeket a legjobbnak a piacon.

De mielőtt a két kedvencünk összehasonlításába belemerülnénk, nézzük meg röviden a görgőzés evolúciójának eddigi legnagyobb lépcsőfokát, vagyis:

Szabadgörgő >>> Okosgörgő

Korábban a szabadgörgőkön való tekerés jóval nehezebb volt és több gyakorlást igényelt mint újabban az okosgörgőkön való bringázás. Nem csoda, hogy az okosgörgők megjelenése óta a szabadgörgőket már inkább csak a profik használják, főként versenyek előtti bemelegítésre. Egy hobbikerékpárosnak – lásd alább – nem kifejezetten ajánljuk, hacsaknem azoknak, akik kifejezetten az egyensúlyérzéküket fejlesztenék és elviselnének pár hasonló zakót. Persze ezt is lehet biztonságosabb körülmények között gyakorolni…

Gyakorlás szabadgörgőn

Miért volt egy lényeges szintlépés az okosgörgők megjelenése?

Röviden: egy okosgörgőn való edzés

  • kényelmesebb,
  • biztonságosabb,
  • mérhető: professzionális visszajelzést kapunk az aktuális állapotunkról
  • izgalmasabb és
  • halkabb.

Az okostrénerek TV-re vagy számítógépre is csatlakoztathatók és a virtuális edzéseken együtt versenyezhetünk a való életbeli versenytársainkkal, akik mondjuk egy szomszédos településről csatlakoznak a futamhoz, adott időben. Így aztán egymáshoz viszonyítva is megnézhetjük, hogy milyen formában vagyunk, vajon megelőznének-e minket a sporttársak egy virtuális versenyútvonalon.

Hogy is kell ezt elképzelni? Valahogy így:

Miért ajánljuk versenyzőknek is az okostrénereket?

A szórakoztató edzési formán túl a különféle szinkronizálható edzésprogramok jóvoltából komplett professzionális edzéseket lehet összeállítani és néhány gombnyomással az edzés mérése, elemzése is elérhetővé válik. A Wahoo okostrénereken már Watt-alapú edzések is kivitelezhetők, míg a szabadgörgőkön egyelőre nem (kívétel ez alól az egyelőre kémfotókon látható Wahoo ROLLR).

Az ellenállást úgy állítja az okosgörgő ahogy meg van írva az edzésterv. Virtuális térbe képes emelkedőt szimulálni. Összekapcsolható a kerékpáros computer-rel, ahova fel tudjuk szinkronizálni az edző által előre megtervezett edzéstervet, vagy egy általunk letöltöttet – ha nem edzővel csinálnánk.

A felszinkronizált edzés nehézségi fázisait képes pontosan leszimulálni. Létezik belőle direct drive és non direct drive is. Ez utőbbi-t wheel on-nak is hívják. Ebben az esetben nem kerül kivételre a hátsó kerék és ilyenkor érdemes feltelepíteni rá egy speciális görgős gumiabroncsot, mert az országúti gumi hamar elhasználódik.

A Wahoo ökoszisztéma.

A Wahoo ökoszisztéma.

Miért a Wahoo?

  • A Wahoo görgők összeszerelési minősége és anyaghasználata véleményünk szerint jóval minőségibb mint a versenytársaké.
  • Rugalmas a support és gördülékeny az ügyintézés.
  • Hosszútávra terveznek.
  • Kitartottak a szíjas meghajtás mellett, amivel eleinte 6-7 éve voltak még hibák, de tökéletesítették. Ezért ilyen halk a rendszer.
  • Belső felépítését tekintve nincs túlbonyolítva. Javítható lesz a garancia lejárta után, hiszen lehet hozzá alkatrészeket utánrendelni.
  • A nagy súlyú lendkerék miatt jellemző rá, hogy a piacon az egyik legtermészetesebb az edzés ezekkel a görgőkkel.
  • Kevés műanyagot használnak, így nem nyekeg.
  • Az ököszisztáma sem elhanyagolandó: a Wahoo okosgörgők szépen együttműködnek a Headwind ventillátorral és a climb emelkedő szimulátorral.
  • A garanciális ügyintézés a Magyarországon vásárolt Wahoo termékeknél gyors és vásárlóbarát. A Wahoo kompatibilis az összes online kerékpár szimulátor programmal.

A két kedvencünk

A gyártó palettájáról mi két darabot ajánlunk jó szívvel, melyekkel mi magunk is sok értékes tapasztalatot szereztünk.

  1. Wahoo Kickr Core
  2. Wahoo Kickr V5

A Wahoo Kickr Core és A V5 is mindketten nagyon jól megválogatott anyagokból felépített termékek, működési elvük teljesen megegyezik. Szíjhajtásos darabok, ahol egy nagy lendkereket gyorsít fel a kerékpáros.

1. Wahoo Kickr Core

Az egyik legjobb ár/érték arányú Wahoo termék, minőségben nem marad el a V5-től, de véleményünk szerint a konkurenciát jócskán megelőzi. Kimagasló ár/érték aránya miatt szerintünk, nagy szerepe van a direct drive görgők térhódításában. A maximálisan beállítható ellenállás 1800 watt! Akik a virtuális görgővilágba bele szeretnének kóstolni, és fontos számukra, hogy a görgőzés élménye legjobban hasonlítson az kinti tekeréshez, nekik jó választás lehet e Kickr Core okosgörgő. A gyártó nem szállítja hátsó sorral ezt a modellt, így vagy a sajátunkat tesszük rá, vagy vásárolunk egy kiosztásban azonosat. Ez az a görgő, ami sokak számára egy kompromisszumoktól mentes alternatíva lehet, ha rossz idő van és nem lehet kimenni bringázni. Nálunk a  legnagyobb példányszámban eladott darab a Kickr Core.

2. Wahoo Kickr V5

A Wahoo Kickr V5 az amerikai cég zászlóshajója, prémium kategóriás okosgörgő. Ha profi versenyző vagy – leginkább sprinter – aki edzés közben pár másodpercig bele-belecsípked akár a 2200 Watt-ba is, akkor válaszd mindenképpen a V5-öt! A Kickr Core-hoz képest minimálisan stabilabb is, és rendelkezik puha, rezgést elnyelő – ún.  „táncoló” – talpakkal is. A Wahoo egy 11 sebességes hátsó sorral szállítja ezt az okosgörgőt. A Wahoo Kickr V5 azoknak a versenyzőknek ideális tehát, akik a legjobb és legtermészetesebb kerékpáros élményt szeretnék átélni a beltéri edzéseik során is.

Fokozzuk az edzésélményt!

A Wahoo Climb egy emelkedő szimulátor, ami az előre beprogramozott útvonal egyenetlenségeit követi le, legyen szó hegymenetről vagy lejtőn lefelé való „száguldásról”. A szerkezet mindig annak megfelelően állítja be a dőlésszögét, hogy éppen milyen szakaszon haladunk a virtuális útvonalon. Ne csodálkozzunk tehát, hogyha lassan majd összekeverjük az igazi, kültéri edzéseket az otthoniakkal…

Wahoo Kickr Climb emelkedő szimulátor

Wahoo Kickr Climb emelkedő szimulátor

Wahoo Headwind ventilátor egy szintén hasznos Wahoo kiegészítő, ami kellemessé teheti az „utazásunkat”. A működési intenzitása beprogramozható a saját pulzusunk, sebességünk alapján is vagy egyszerűen csak beállíthatjuk egy alap értékre is.

Wahoo Headwind szél szimulátor

Wahoo Headwind szél szimulátor

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük