webshop menü
Oreba Rise H termékfotó #bemutató #blog #eBike #hegyi kerékpározás

Az új Orbea Rise H – 540 Wh

Az Orbea 2020 novemberében dobta piacra a kategóriájának egyik legkönnyebb és legprofibb karbon vázas elektromos mountain bike-ját, a Rise M sorozatot. Egyértelmű cél a Specialized Levo SL „legyőzése” volt. A Rise gyorsan felhívta magára a figyelmet az elegáns megjelenésével, 16,5 kg össztömegével és egyedi hangolású Shimano EP8-RS motorjával. Szerencsére mindkét kerékpárt sikerült már alaposan szemügyre vennünk és vártuk, hogy a 2022-es évben milyen innovációval találkozhatunk, de ami most következik az még minket is meglepetésként ért.

 

Orbea Rise H – a hydroformed kerékpár

Első ránézésre egy már ismert modell jutna eszünkbe, hiszen a kinézete, a váz geometriája és még a felülete is szinte megegyezik az Orbea Rise M kerékpárokkal. De itt sokkal többről van szó. Az Orbea 2021 novemberében bemutatta a lenyűgöző Rise H sorozatot. Ismerjük meg mit is takar ez az új kerékpár.

A nevében szereplő „H” betű a „Hydro” rövidítése, mivel a váz hydroformed alumíniumból készült. Az Orbea azt állítja, hogy a kerékpár könnyűfém váza mindössze 1 kg-mal nehezebb, mint az eredeti Rise sorozat karbonváza. Annak ellenére, hogy nem karbon, mégis annak tűnik, köszönhetően a finoman megmunkált és kezelt felületeknek. Amellett, hogy megfizethetőbb, a Rise H nagyobb akkumulátorral is rendelkezik, mint az M sorozat darabjai. Az Orbea 360 Wh helyett 540 Wh-s akkumulátorral szerelte fel a H sorozat kerékpárjait. De ne rohanjunk ennyire előre, előbb szedjük szét darabjaira ezt az új 2022-es modellt.

Orbea Rise H10 - Mouse Grey / Sky Blue promókép

Technológiák találkozása egy vázon

Hydroformed, triple butted váz szerkezet

Először is lényeges tudni, hogy mit értünk hydroformed váz alatt. Ez egy vázcső-megmunkálási eljárás, amely során az alumíniumcsövet egy formába helyezik, majd a belsejébe akkora nyomással szivattyúzzák az olajat, hogy az felvegye a forma alakját. Ezáltal tetszőleges formájú és falvastagságú vázcsöveket lehet gyártani. Ezen felül esztétikailag is nagy előrelépés mert az így kialakított vázakon ki lehet küszöbölni a ma már előnytelennek tűnő felülethegesztéseket is. Középkategóriától felfelé a váz legtöbb eleme ezzel az eljárással készül.

A másik lényeges folyamat a triple butted vázmegmunkálás. Ezt magyarra úgy lehetne fordítani, hogy háromszor változó falvastagság. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a cső bizonyos szakaszai eltérő falvastagsággal rendelkezzenek. A vékonyítást célszerű a kevésbé terhelt szakaszokon alkalmazni, így a cső – következésképpen maga a kerékpár – azonos teherbírás mellett kisebb tömeggel bír. Például egy vázcső a két terhelt (hegesztett) végén lehet 1,2 mm falvastagságú, viszont a középső, alig terhelt szakaszon mindössze 0,7 mm. Elképzelhető, hogy a két vég sem egyenlően terhelt, és ebben az esetben az egyik egy harmadik falvastagságot kap a megmunkálás során, így lesz „triple butted”. Azaz három különböző vastagsággal rendelkezik, amely a lehető legoptimálisabb súly/erősség arányt teremti meg.

Shimano EP8-RS

Shimano EP8-RS Orbea motor

Az Orbea Rise H a korábbról már jól ismert Shimano EP8-RS motorral lett szerelve. Az RS annyit tesz Rider Synergy. Az volt az ötletük, hogy a teljesítményt, a távolságot, a felületet és a súlyt egyetlen, összefüggő rendszerként kezeljék. Eredetileg az Orbea saját motorrendszert akart fejleszteni, ahogy más márkák is tették, de amikor megismerték az új Shimano EP8 motort, úgy döntöttek, hogy ezt választják. Az EP8 maximális forgatónyomatéka 60 Nm, ami kevesebb, mint sok más piacon lévő, például a Bosch 4. generációs CX motorja, 85 Nm, de ezáltal kisebb és könnyebb is. A Rider Synergy külön az Orbea által fejlesztett firmware, ami által sokkal természetesebb érzést és jobb manőverezést érhetünk el. Ezen felül kisebb erőlködés mellett sokkal nagyobb erőt tudunk átadni és nagyobb teljesítményt hozhatunk ki magunkból.

A szenzorok finomhangolása és mechanikája úgy lett tervezve, hogy már 75-95 fordulatszámnál leadja a maximális nyomatékot a motor. Nem véletlen, hogy ezt az értéket vették alapul, mert pont ennél a fordulatnál adják le a tapasztalt bringások a legnagyobb nyomatékot. Ez a rendkívüli érzékenység, amivel a normál kerékpározás élményét adja a Rise, elektromos rásegítéssel. Sőt, minél erősebben nyomod a pedált, annál több rásegítést kapsz a motortól.

Akkumulátor

Ahol az alumínium Rise nagyban különbözik a karbon modelltől, az az akkumulátor méretében van. A 360 Wh-s akkumulátor helyett egy nagyobb, 540 Wh-s akkumulátort kapott. A design egyedülálló az Orbeában, és a legújabb generációs 21700-as cellákat alkalmazza, hogy a forma nagyon vékony és könnyű legyen. Az új akkumulátor állítólagos súlya mindössze 2,7 kg – ami 500 grammal nehezebb, mint a karbon Rise-ban használt. Nagy hátrány, bár kinek és miért, hogy az akkumulátor nem kiszerelhető, nem terveztek rá egy olyan “ablakot”, amivel a váz alól egyszerűen ki lehetne kapni. Tehát ahhoz, hogy kivegyük, előbb magát a Shimano motort kell eltávolítanunk.

Az Orbea azzal büszkélkedhet, hogy a Rise H kerékpárba szerelt akkumulátora a legenergiasűrűbb a piacon. A spanyol gyártó szerint 500 töltési ciklus után is 80 százalékos kapacitáson marad.

Orbea Rise H akkumulátor

Az Orbea állításai szerint Boost módban körülbelül 1600 méteres, Eco módban pedig akár 3500 méteres szinten tudja a rásegítést biztosítani. Azok számára, akik ennél nagyobb utakra vágynak, az alumíniumból készült Rise-ra is felszerelhető opcionálisan a 252 Wh-s hatótávolság-növelő, azaz a Range Extender. Ez majdnem 800 Wh-ra emeli a teljes kapacitást, és az Orbea úgy számol, hogy ez körülbelül 5000 méteres szintemelkedést tesz lehetővé – mindaddig, amíg az Eco módban maradsz. Hátrányként is felfoghatnánk, de nem így teszünk, hogy a Ride H-hoz és a Rise M-hez kapható Range Extenderek nem kompatibilisek egymással.

Orbea Rise H Range Extender

Más terep, más profil

Mivel mindannyian különböző képpen bringázunk, más nyomatékkal, más erőnléttel, ezzel egyenes arányban más elvárásokkal a Rise két profilt engedélyez a Shimano eTube applikációval (a profilok természetesen finomhangolhatók)

Mindkét profil másodpercek alatt állítható az éppen aktuális célnak megfelelően.

PROFIL 1: Finoman segít rá, maximalizálja a hatótávot és teljesen természetes tekerési élményt eredményez.

PROFIL 2: Több rásegítést ad, de folyamatosan szabályozva az “RS concepció” szerint a mértéket.

Trail-geometria

A Rise geojának tervezésekor a kezelhetőséget vették figyelembe. Pontosabban a “minden terepviszonynak megfelelő” irányíthatóságot, teljesítményfókuszt, kompromisszumok nélkül. A nagy rugóúttal rendelkező enduro és a finomabb-gyorsabb XC hatékonyságát kombinálva egy középutat próbál képviselni.

Orbea Rise M20_trail_geometry

Trail-re hangolt felfüggesztés

29″ colos kerekek, a hátsó tag rugóútja 140mm, az első villáé pedig 140mm vagy 150mm.

A jól átgondolt és megtervezett teljes felfüggesztés a vázgeometriába illeszkedve hatékonyan támogatja a teljesítményt. Nincs elnyelt energia, ami főként mászásnál nagyon fontos, viszont a kellő csillapítás is megoldott.

Orbea Rise M20_Trail balanced suspension

Rise H és az RS Garmin IQ

Sokan fontosnak tartjuk, hogy lássunk bizonyos adatokat kerékpározás közben. Az Orbea által kifejlesztett RS Garmin IQ-nak köszönhetően, összeköthetjük kerékpárunkat kedvenc Garmin eszközünkkel és számos adatot megfigyelhetünk rajta. Legyen az egy óra vagy egy kerékpáros GPS. Láthatjuk menet közben a beállított módot, a rásegítés mértékét, a pedálfordulatot, a megtett távolságot és persze az akkumulátor töltöttségi szintjét is.

Rise, Garmin IQ

Minden adat eltárolásra kerül a Garmin IQ által, hogy később kielemezhessük, megoszthassuk azt barátainkkal, versenyezhessünk velük, na meg persze megfigyeljük a saját teljesítményünket is. Ez az együttműködés kizárólag a Garmin és Orbea közt jött létre, más kerékpárokon nem találjuk meg ezt a funkciót így.

Garmin IQ által rögzített adatok

EW-EN100

A korábbi Rise-hoz hasonlóan itt is megjelenik az EW-EN100-as kijelző, ami a minimalista stílusával elősegíti, hogy a kerékpár könnyű, de mégis rendkívül okos maradjon. Két kis LED és ezek színei jelzik, hogy melyik rásegítési módban vagy éppen.

Rejtve marad minden

A kapcsológomb könnyen elérhető mégis alig észrevehető helyre lett elhelyezve, ezáltal kényelmesen kapcsolható szinte bármikor. Minden kábel a vázban futtatva éri el célját. Víz-, por- és sárálló fedést kapott az akkumulátor csatlakozó, így nem kell aggódni hogy bármiféle szennyeződés tönkre tenné azt, persze ne feletjsd el lezárni mikor útnak indulsz. A Range Extender is kiválóan csatlakozik ezáltal teljes biztonsággal használhatod amikor szükséged van rá.

Smart Charger

Hogy ne a töltéssel kelljen foglalkozni a H sorozat egy új Smart Chargert kapott, ami lehetővé teszi a 4 Amperes töltés lehetőségét. Ez elég ahhoz, hogy az 540 Wh-ás akkumulátort közel 3 és fél óra alatt száz százalékra töltsük. Hogy miért Smart? Míg a kerékpárhoz szükséges a 4 amperes áramerősség, a Range Extender-hez elegendő a 2 amper is. A legtöbb esetben külön töltőre van szükség, de itt szó sincs erről, a smart funkció érzékeli az eszközt és automatikus szabályozza annak töltését.

Megéri?

Gyönyörű és kidolgozott formával kecsegtet minket az Orbea az új Hydro sorozat darabjaival. Ha valaki egy igazán könnyű, de árban is nagyon jó kerékpárt keres, akkor az mindenféleképpen az Orbea H sorozat termékei közül fog kikerülni a választott darab. Szerintünk Orbea Rise M az egyik legkíválóbb eMTB a piacon és már alig várjuk, hogy megtapasztaljuk mit tud az alumíniumvázas testvére is. Hamarosan részletesebb teszt alá fogjuk vetni, hogy megnézzük mit is jelent ez a könnyed és kifinomult szerkezet.

Orbea Rise H változatai

Az Orbea Rise H elektromos hegyikerékpárja három modellben lesz kapható: H10, H15 és H30. A H10 a legfelső szint, ára 6800 euró. A H15 ára 5800 euró, míg a H30, 5000 euróért kerül majd a „polcokra”. Az alapmodellt (H30) választva, a kerékpár körülbelül 20 kg lesz, míg az új sorozat legprémiumabb modellje (H10) 19 kg-ot nyom. Még így is, hogy a közel 20 kg-os súlyaikkal, az Orbea egyik legnehezebb kerékpárjai lettek, könnyebbek 3-5 kg-mal, mint a legtöbb alumínium eMTB a piacon.

A három kerékpáron felül három gyári színváltozat is társul hozzájuk. Személyes kedvencünk a Mouse Grey/Sky Blue (matt). De elérhető még Glitter Anthracite/Black (fényes) és Leo Orange/Black (fényes) színekben. Az Orbea Rise H kerékpárok négy méretben kaphatóak: S, M, L és XL.

Nagy változás jól láthatóan az első teleszkópnál és a hátsó rugónál tapasztalunk. A H10-es modellbe egy Fox 34 Float Factory 140 mm Kashima bevonatos első villa került, a H15-ös egy Fox 36 Float Performance 150 mm-t mozgó rugóval büszkélkedhet, míg a legolcsóbb változat a H30,  Marzocchi Bomber Z2 140 mm első teleszkópot kapott. A következőkben a technika szerelmeseinek fogunk kedvezni a kerékpárok alkatrészeinek és paramétereinek részletezésével. Extra tartalmakért és kulisszatitkokért kattints és csatlakozz hozzánk!

Orbea Rise H10

Orbea Rise H10

Orbea Rise H10 Mouse Grey/Sky Blue színben

VázOrbea Rise Hydro 2022 140mm travel 29″ Boost 12×148
Hátsó rugós tagFox Float DPS Factory 3-Position Adjust Evol Kashima custom tune 210x55mm
Első villaFox 34 Float Factory 140 FIT4 3-Pos-Adj QR15x110 Kashima
Hajtáse*thirteen e*spec Direct Mount 32T Boost
Hajtókare*thirteen Plus Alu
KormánycsapágyAcros Alloy 1-1/8 – 1-1/2″ Integrated
KormányRace Face Next R 35 20mm Rise 780mm
Kormányszár, stucniRace Face Aeffect R 35mm interface
VáltókarShimano XT M8100 I-Spec EV
FékekShimano XT M8100 Hydraulic Disc
Tárcsaméret180mm Front /180mm Rear
Lánckerék sorShimano CS-M8100 10-51t 12-Speed
Hátsó váltóShimano XT M8100 SGS Shadow Plus
LáncShimano M6100
KerekekRace Face TURBINE-R30 TLR 15/110mm IS
Első gumiMaxxis Dissector 2.40″ 60 TPI 3CMaxxTerra Exo TLR
Hátsó gumiMaxxis Rekon 2.40″ 120 TPI 3CMaxxTerra Exo+ TLR
NyeregscsőOC MC20 Mountain Control Dropper, 31,6mm
Nyeregcső kapcsolóShimano SL-MT500 I-Spec EV
ÜlésFizik Taiga S-alloy rail
LáncvezetőOrbea Rise chainguide
MotorShimano EP8-RS
AkkumulátorOrbea RS Internal 540Wh
KijelzőShimano EW-EN100 Junction
TöltőOrbea Smart Charger (42V-4A)
RemoteShimano E7000 switch unit for assist

Orbea Rise H15

Orbea Rise H15

Orbea Rise H15 Leo Orange/Black színben

VázOrbea Rise Hydro 2022 140mm travel 29″ Boost 12×148
Hátsó rugós tagFox FLOAT X Performance 2-Position Evol LV custom tune 210x55mm
Első villaFox 36 Float Performance 150 Grip 3-Position QR15x110
Hajtáse*thirteen e*spec Direct Mount 32T Boost
Hajtókare*thirteen Plus Alu
KormánycsapágyAcros Alloy 1-1/8 – 1-1/2″ Integrated
KormányRace Face Next R 35 20mm Rise 780mm
Kormányszár, stucniRace Face Aeffect R 35mm interface
VáltókarShimano SLX M7100 I-Spec EV
FékekShimano XT M6100 Hydraulic Disc
Tárcsaméret180mm Front /180mm Rear
Lánckerék sorShimano CS-M7100 10-51t 12-Speed
Hátsó váltóShimano XT M8100 SGS Shadow Plus
LáncShimano M6100
KerekekRace Face AR 30c Tubeless Ready
Első gumiMaxxis Dissector 2.40″ 60 TPI 3CMaxxTerra Exo TLR
Hátsó gumiMaxxis Rekon 2.40″ 120 TPI 3CMaxxTerra Exo+ TLR
NyeregscsőOC MC20 Mountain Control Dropper, 31,6mm
Nyeregcső kapcsolóShimano SL-MT500 I-Spec EV
ÜlésFizik Taiga S-alloy rail
LáncvezetőOrbea Rise chainguide
MotorShimano EP8-RS
AkkumulátorOrbea RS Internal 540Wh
KijelzőShimano SC-E7000
TöltőOrbea Smart Charger (42V-4A)
RemoteShimano E7000 switch unit for assist

Orbea Rise H30

Orbea Rise H30

Orbea Rise H30 Glitter Anthracite/Black színben

VázOrbea Rise Hydro 2022 140mm travel 29″ Boost 12×148
Hátsó rugós tagFox Float DPS Performance 3-Position Evol custom tune 210x55mm
Első villaMarzocchi Bomber Z2 140 QR15x110
Hajtáse*thirteen e*spec Direct Mount 32T Boost
Hajtókare*thirteen Plus Alu
KormánycsapágyAcros Alloy 1-1/8 – 1-1/2″ Integrated
KormányRace Face Next R 35 20mm Rise 780mm
Kormányszár, stucniRace Face Aeffect R 35mm interface
VáltókarShimano XT M8100 I-Spec EV
FékekShimano XT M8100 Hydraulic Disc
Tárcsaméret180mm Front /180mm Rear
Lánckerék sorShimano CS-M7100 10-51t 12-Speed
Hátsó váltóShimano XT M7100 SGS Shadow Plus
LáncShimano M6100
KerekekRace Face AR 30c Tubeless Ready
Első gumiMaxxis Dissector 2.40″ 60 TPI 3CMaxxTerra Exo TLR
Hátsó gumiMaxxis Rekon 2.40″ 120 TPI 3CMaxxTerra Exo+ TLR
NyeregscsőOC MC20 Mountain Control Dropper, 31,6mm
Nyeregcső kapcsolóOC Horizontal
ÜlésFizik Taiga S-alloy rail
LáncvezetőOrbea Rise chainguide
MotorShimano EP8-RS
AkkumulátorOrbea RS Internal 540Wh
KijelzőShimano EC-E7000
TöltőOrbea Smart Charger (42V-4A)
RemoteShimano E7000 switch unit for assist

Az Orbea hivatalos oldala itt, míg a termékek a képekre kattintva érhetőek el.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük