webshop menü
#bemutató #blog #eBike #hegyi kerékpározás

A Specialized gumiabroncs reformja

A Specialized régi gumiabroncs kínálata egy teljes vérfrissítésen esett át a 2021-es évben az egyszerűbb elnevezésnek, friss összetevőknek és az új kialakításnak köszönhetően. Tarts velünk, hogy megismerd milyen újításokat vezetett be a népszerű kerékpár gyártó cég.

Hálás köszönet Flow Mountain Bike csapatának, akik alaposan szemügyre vették a Specialized új abroncs kínálatát. Kiválasztani a legjobb gumit kerékpározáshoz nem egy egyszerű feladat. Nem abból áll az egész, hogy megveszel egy márkát, a megfelelő összetevő és a szükséges mintázat megtalálása is nagy fejfájást okoz. De akkor miért is van ennyi fajta? Mindenki a mások által alkotott véleményekre tud támaszkodni, de ennek a hátránya az, hogy rengeteg stílusú és típusú ember kerékpározik és nem ugyanazok az igényeik. Ezek után a körülbelül 100 gumiból sikerül kiválasztani egyet, de nem biztos, hogy a legjobb arra a felhasználásra amire szükséged van.

A Specialized ezt hivatott könnyíteni a 2021-ben bemutatott friss kínálata által. Teljesen új elnevezés, változtattak a keveréken és a mintázaton is. Igaz a kínálat így megnőtt, de a részletes leírás után már tudni fogod, hogy Neked melyikre lesz szükséged.

Először is nézzük meg mit látunk, amikor rátekintünk egy ilyen kerékre. Butcher, Eliminator, Grid Trail, Grid Gravity, T7, T9. Ezek mit is jelentenek? Ezeket fogjuk kielemezni a következőkben.

Haladjunk szépen sorban és első körben elemezzük ki az új abroncsok neveit, és hogy ezek mit rejtenek magukban. Ez a három név a Butcher, Eliminator és Purgatory.

Butcher

A Butcher az egyik legagresszívabb tapadást nyújtó abroncs a Specialized kínálatából. A neve is ezt mutatja, hiszen magyarul is úgy fordítanánk hentes vagy mészáros. Trail riding-ra és enduro versenyzésre lett tervezve, a kockás futófelületi mintázatával a laza szerkezetű és meredek terepek meghódítását hivatott erősíteni. A Butchert 2019-ben frissítették, enyhén csökkentve a hézagot a futófelület középső része és a vállgombok között, hogy megkönnyítse a kanyarokon történő áthajtást. Számos modellen megtalálható beleértve a Stumpjumpert, a Stumpjumper EVO-t, az Enduro-t és a Levót. Leginkább első abroncsként használják, bár a Kenevo SL és a Demo hátulján is fel van szerelve a maximális tapadás érdekében.

Eliminator

Az Eliminator egy hasonlóan agresszív abroncs, amely azonos kanyarblokkokkal rendelkezik, mint a Butcher. A középső futófelület mintázata eltérő, kisebb gombokat láthatunk, amiből több is helyet kapott. Kicsit rövidebbek is, és szűkebb résekkel rendelkeznek, így az Eliminator gyorsabban gördülő abroncs, amely általában alkalmas szárazabb körülményekre és keményebb utakra. Első abroncsként is futtatható, de az enyhén lekerekített profil jobban megfelel a hátsó használatra. Az Eliminator specifikációit a Stumpjumper EVO, Enduro és Levo modellek hátsó felnijén találhatjuk meg, elöl Butcherrel társulva.

Purgatory

A Purgatory egy könnyebb teherbírású trail gumiabroncs, amelyet úgy terveztek, hogy gyorsabban guruljon, mint a Butcher és az Eliminator. A futófelület mintázatát 2019-ben teljesen újratervezték, a régi háromszög alakú blokkokat felváltották a négyzetes alakúak. A széles profilú kanyarblokkok oldalsó erősítéssel rendelkeznek, hogy a nagyobb kanyarstabilitást segítsék elő, míg a kivágások és a lamellák a nagyobb fékezőerőt. Emiatt a Purgatórium ideális hátsó gumiabroncsnak. A Stumpjumper és a Fuse hátulján is megtalálható, elöl szintén Butcherrel párosítva.

Burkolat lehetőségek – GRID, GRID Trail és GRID Gravity

A Specialized öt különböző felületi lehetőséget kínál hegyikerékpár-kínálatában. A két legkönnyebb opciót (az S-Works és a Control burkolatot) az inkább XC-orientált abroncsokon találhatjuk, erről sok szót most nem is érdemes ejteni. A korábban említett trail abroncsokhoz ott a GRID, GRID Trail és GRID Gravity felület. Ezeket fogjuk egy kicsit közelebbről megismerni.

GRID

A GRID burkolatot a könnyedtől a közepesig terjedő terepen való tekeréshez tervezték. A könnyebb Control házhoz hasonlóan 60 tpi-s felépítésű, de az oldalfalakban erős poliamid szövésű csíkok találhatóak. Ez javítja az oldalfal vágásával és szakadásával szembeni ellenállást, miközben csökkenti a becsípődés esélyét is. Mivel azonban a megerősítés csak az oldalfalakban található, a GRID burkolat megőrzi rugalmasságát, különösen az abroncs koronája körül. A Purgatórium, az Eliminator és a Butcher is kérhető GRID burkolattal.

GRID Trail

A GRID Trail burkolat ugyanazt az alapfelépítést használja, mint egy GRID abroncs, de egy másik teljes poliamid réteget ad hozzá, amely peremtől-peremig fut (hasonlóan a Maxxis EXO+ abroncshoz). Ez a hozzáadott anyag nehezebbé, de merevebbé is teszi az abroncsot. Azonban jelentősen megnöveli a becsípődéssel szembeni ellenállást, és nagyobb kanyarstabilitást biztosít alacsonyabb nyomáson. Mind a Butcher, mind az Eliminator is kapható GRID trail burkolattal.

GRID Gravity

A GRID Gravity burkolat a legújabb és legtestesebb. Továbbra is összehajtható kevlárperemet használ, de lényegesen vastagabb és nehezebb, mint egy GRID Trail abroncs, mivel kétrétegű, 60 tpi-s konstrukciót használ, és mindegyik perem körül gumi Apex van hozzáadva (kicsit olyan, mint egy Maxxis DoubleDown abroncs). Ez tovább növeli a becsípődés elleni védelmet és az oldalfal stabilitását, bár ez azt jelenti, hogy a GRID Gravity abroncsok meglehetősen nehezebbek, így jobban megfelelnek a hosszú távú e-MTB vagy a profibb szinteket képviselő enduro versenyzőknek, akik maximális megbízhatóságot szeretnének. Mind a Butcher, mind az Eliminator megvásárolható a GRID Gravity burkolattal.

T9, T7 és T5 gumikeverékek – mit jelentenek?

Az összes új Specialized gumiabroncsnál most a „T” betű látható az oldalán, valamint egy szám mellette – például „9” vagy „7”. A T a futófelület keverékére, a szám pedig a csillapítás és a tapadás mértékére utal. Ez 1-től 10-ig terjedő skálán működik, ahol a T1 a legkisebb csillapítást, a T10 pedig a legnagyobb csillapítást jelenti.

A Specialized három egyedi gumikeveréket fejlesztett ki; T5, T7 és T9. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a tapadás.

A T5 a legszilárdabb keverékből álló opció. Mint ilyen, leginkább az XC abroncsokon található, mint a Fast Trak és a Ground Control. A T5 keverék minimális gördülési ellenállást, valamint magas kopási értéket és vágási elleni védelmet biztosít.

A T7 egy köztes keveréket kínál. Ez a legelterjedtebb gumikeverék a Specialized abroncskínálatban, a gördülési ellenállás és a tapadás közötti egyensúly miatt. A T5-höz képest a T7-es keverékről azt állítják, hogy nagyobb csillapítást kínál, a simább futás érdekében.

A T9 a gravitációs keverék. Fókuszban a maximális tapadás és csillapítás biztosítása a lassabb visszapattanási karakterisztikával, amely javítja az abroncs azon képességét, hogy alkalmazkodjon a terephez.

Az új Specialized abroncsok többsége egyetlen gumikeveréket tartalmaz, amelyet a teljes futófelületen alkalmaznak. Vannak azonban kettős összetételű lehetőségek. Néhány XC abroncs T5/T7 kettős keverékkel, míg az Eliminator T7/T9 kettős keverékkel is elérhető. A kettős keverék abroncsok a keményebb gumit használják a középső futófelülethez, és a lágyabb gumit a külső válltömbökhöz.

A vegyületekkel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a T5 és a T7 valójában nem új – ezek a szabadalmaztatott vegyületek már néhány éve Gripton címke alatt léteznek. A T9 azonban egy teljesen új keverék, és ez egy nagy történet a Specialized új abroncskínálatában.

A cikk a következő teszt segítségével jöhetett létre. https://flowmountainbike.com/tests/specialized-tyre-review-butcher-eliminator-purgatory-t7-t9-tire/

Ha érdekelnek Specialized Levo-val és egyéb light eMTB-kel kapcsolatos kulisszatitkok és szeretnél egy jó közösség tagja lenni, akkor ne habozz, csatlakozz privát Facebook csoportunkhoz!

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük