webshop menü
IAV Power Assioma #blog

Az IAV Power System előnyei

A Favero Electronics nem egy sima wattmérős pedált mutatott be, hanem ennél sokkal többet. Technológiájának köszönhetően az Assioma wattmérős pedálok és pedáltengelyek a piac legkeresettebb termékeivé váltak.

Az IAV Power System előnyei

Mit is jelent az IAV Power? Az Instantaneous Angular Velocity szavakból kreált rövidítés, aminek a magyar jelentése, pillanatnyi szögsebesség.

Sok teljesítménymérő a pedálfordulatonkénti átlagos szögsebesség (vagy ritmus) alapján számítja ki a teljesítményt, mintha a pedálozás mindig tökéletesen egyenletes lenne. Ebben a cikkben látni fogjuk, hogy ez a közelítés hogyan befolyásolhatja nagymértékben a mért teljesítményadatok pontosságát, különösen ovális lánckerék használata esetén.

Hogyan működik egy közönséges teljesítménymérő?

A kerékpározáshoz használt nagy pontosságú teljesítménymérők a kerékpár forgó részein (pedálok, hajtókarok, agy stb.) vannak elhelyezve, és a műszaki és konstrukciós különbségektől függetlenül mindegyik két mennyiség alapján végzi a teljesítmény számítását: erő és szögsebesség.

Az erő és a szögsebesség összetevői nem tekinthetőek állandónak, hanem folyamatosan változnak ugyanazon a pedálfordulaton belül.

 

Az eltérések, amelyek szintén igen jelentősek lehetnek, különböző tényezőktől függenek, mint például a kerékpáros pedálozási stílusa, fittsége, a használt lánckerék típusa, a talaj lejtése stb.

Ezért annak érdekében, hogy minden helyzetben garantálni lehessen a pontosság maximális fokát, a pedálfordulat során keletkező teljesítmény kiszámításakor figyelembe kell venni mind az erő, mind a szögsebesség változásait.

A teljesítménymérők általában megfelelő érzékelőkön (például nyúlásmérőkön) keresztül érzékelik az erő változását; amelyek lehetővé teszik az erő mérését másodpercenként több százszor a teljes forgás alatt. A mért értékeket mintáknak nevezzük.

Másrészt úgy tűnik, hogy a szögsebesség változását általában figyelmen kívül hagyják, azaz nem mintavételezik. Sok teljesítménymérő a forgás átlagos szögsebességét használja a valós pillanatnyi érték helyett. Ez azonban előre nem látható hibát vezet be a teljesítményszámításba.

IAV Power

Hol hibáznak el egyes teljesítménymérők?

A szögsebesség átlagos értékét (Average) használni a pillanatnyi alakja (Real) helyett azt jelenti, hogy minden pedállöketet tökéletesen simának és egyenletesnek tekintünk: ez a fajta pedállöket a valóságban nem létezik, hiszen nem vagyunk képesek fenntartani ezt a folytonosságot.

A Favero Electronics kutatása egyértelműen kimutatta, hogy a szögsebesség változásának figyelmen kívül hagyása negatív hatással van a teljesítménymérők pontosságára bármilyen pedálozási helyzetben, különösen ovális láncgyűrűk használata esetén. A „Pedálozás szögsebességének hatása a kerékpáros teljesítmény mérésének pontosságára” című cikkben könnyen látható, hogy egy olyan teljesítménymérő rendszer, amely nem érzékeli a pillanatnyi szögsebességet, hogyan vezet be olyan hibát, amely elérheti a 4,5%-ot. A részletek szerelmeseinek a kutatás megtekinthető ezen a linken.

Mik az IAV Power előnyei?

Nézzük meg, hogy a pillanatnyi szögsebességen alapuló rendszerek, mint például az IAV Power, hogyan tudják garantálni és fenntartani a legmagasabb fokú pontosságot ott, ahol más eszközök meghibásodnak.

Az IAV Power rendszer az Assioma új teljesítményszámító rendszere, amely a valós pillanatnyi szögsebességen alapul.IAV Power Assioma

 

A szabadalmaztatott szoftvermegoldásoknak köszönhetően az Assioma teljes mértékben kiaknázza az integrált háromtengelyes giroszkópban rejlő lehetőségeket, érzékeli a szögsebesség valós trendjét annak változásaival, és integrálja azt a teljesítmény számításába. Ez valódi pedálozási körülmények között is garantálja ±1%-os eltéréssel a pontosságot. Nem csak a laboratóriumi körülmények között.

Íme néhány a leggyakoribb helyzetek közül, amelyekben az IAV Power rendszer bizonyítja relevanciáját:

Dugattyúszerű pedálozás: különösen emelkedőn, meredek lejtőkön, állva vagy ülve, a kerékpárosok hajlamosak nagyon szabálytalan pedállöketekre, a szögsebesség igen jelentős ingadozásaival.

Kerékpáros edzőgépen: minden edzőgörgő fékrendszerrel rendelkezik, hogy újra megteremtse a megfelelő élményt a kerékpárosok számára. Ez a rendszer modellről modellre változik, és mivel a tehetetlenség által keltett hatás közvetlenül hat a pedállöket szögsebességére, azonnali hatást gyakorol az erő kifejezésére.

Nem kör alakú lánckerék: az ovális vagy elliptikus lánckerekeket úgy tervezték, hogy kihasználják a pedálozási nyomaték pszeudo-szinuszos lefutását. Ezekben az esetekben elengedhetetlen a szögsebesség azonnali érzékelésére alkalmas teljesítménymérő, mert ennek a sebességnek a változása nemcsak elkerülhetetlen, de még mechanikailag is hangsúlyos.

Az Assioma új IAV Power rendszerét a tényleges kerékpáros igények kielégítésére hozták létre, és nem csak inspirálta, hanem a már minket választott kerékpárosok és triatlonosok folyamatos visszajelzéseinek köszönhetően valósították meg. Az IAV Power rendszer csak a legújabb a sok egyedi megoldás közül, amelyek a sok értékes tapasztalatcseréből származnak.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük