webshop menü
S-Works Levo stúdiókép #blog #eBike #hegyi kerékpározás

S-Sizing gyorstalpaló

A Specialized előállt egy újfajta mérettáblázattal a kerékpáros piacon. Ez nem más, mint az S-Sizing. Sokszor felmerül az a „probléma” vásárlás előtt, hogy az ügyfél nem biztos abban melyik méret lenne a legmegfelelőbb számára. Ebben próbálunk meg segíteni a következő értelemező cikkünkben. Természetesen, a kérdés merülne fel, számíthatsz arra, hogy saját tapasztalataink alapján megtaláljuk a Neked legmegfelelőbb kerékpárt.

S-Sizing

A Specialized kidolgozott egy újfajta méretezést, amit Style Specific Sizing névre kereszteltek. Magyar fordításban, stílus specifikus méretezés. Hogy ez hogyan is néz ki a gyakorlatban?

A méretek itt S1-től S6-os méretig terjednek. Jól látható a következő képen, hogy milyen magassághoz ajánlottak az egyes S értékek. A Specialized úgy gondolkozott, hogy a kerékpáros stílusához alakítják ki ezt a szabványt és eldobják a régimódi bekategorizálást. Többen vagyunk úgy, hogy éppen a határon mozgunk a kerékpár méretének kiválasztásánál. Logikusan a kisebbet vesszük ilyenkor, mert úgy érezzük, hogy az lesz a legmegfelelőbb számunkra, de nem biztos, hogy ugyanolyan agresszív tapadást fog nekünk nyújtani, mint a nagyobb.

S-Sizing

A másik indok az az, hogy a legtöbb, sőt az összes új eMTB már dropperrel kapható, amivel pillanatok alatt tudjuk módosítani az ülésmagasságot. Emiatt van ekkora átfedés a kerékpárok méretezésében.

S-Sizing a gyakorlatban

Magyarországon az átlag férfi magasság 176 cm. Szóval nézzük meg ilyen érték mellett milyen lenne egy kerékpár vásárlás. a fenti táblázat alapján gondolhatnánk, hogy a legoptimálisabb választás egy S3 méretű kerékpár lenne. De mivan akkor, ha az ő hobbija az ugratgatás és a track-eken való játszadozás? Ebben az esetben egy S2-es méret lenne megfelelő, hiszen a kisebb kerékpár agilisebb és manőverezhetőbb irányítást eredményez. Az S3 ilyen magasság mellett, sokkal inkább a köves, rázós, gyökeres és sziklás részeken való gördülékeny átjutást segíti elő. De ez a játékosság rovására menne.

A Levo esetén az S3 méret valahol az M és az L-es méret között helyezkedik el. 176 cm-es magassággal egy S4 is használható kerékpár, ha a cél az, hogy úgy menj, mint az ágyúgolyó. Mert a hosszabb tengelytáv ezt teszi lehetővé, de mindez a fordulékonyság és a mászás rovására menne.

Elsőre tényleg nagyon tág értékeket mutat az S méretezés, de mindenki ismeri magát és mindenki tudja, hogy milyen stílus passzol hozzá a leginkább. Ha Te inkább egy fürge, agilis és fordulékony bringát keresel, akkor a kisebb, ha viszont egy agresszívabb és stabilabb eszközre lenne szükséged, akkor a nagyobb méret fog hozzád passzolni.

Hogy miért tért el a Speci a megszokott méretezéstől? A válasz egyszerű. Már jól ismerjük a márkát a különféle újításaikról és jövőbe tekintő megoldásaikról, és itt sem volt másképp. Egyszerűen a méretezés, mint az S, M, L és még sorolhatnánk, egy testmagassághoz kötött érték. A Specialized nem a testmagasságodhoz, hanem a stílusodhoz akar kerékpárt adni.

Úgy hallottuk, hogy a későbbiekben több gyártó is követheti ezt a fajta méretezési szabványt.

Ha érdekelnek Specialized Levo-val és egyéb light eMTB-kel kapcsolatos kulisszatitkok és szeretnél egy jó közösség tagja lenni, akkor ne habozz, csatlakozz privát Facebook csoportunkhoz!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük