webshop menü
Turbo Levo SL kérdezz-felelek cikk #blog #eBike

Turbo Levo SL Q&A

Biztosan hallottál már a Specialized Turbo Levo SL elektromos Mountain Bike-jairól. Ha nem, akkor mindenképp érdemes átolvasni a következő cikkünket, hogy kicsit jobban képbe kerülj. De ha ismered, akkor is érdemes beleolvasni, hátha tudunk valami új információval szolgálni.

Turbo Levo SL Q&A

Általános kérdések

Specialized Turbo Levo SL

Specialized Turbo Levo SL, Specialized SL 1.1 motorral szerelve

Mennyi a Levo SL menetideje? Modellenként eltérő? 
Mivel az összes Turbo Levo SL modell ugyanazt a motort és belső akkumulátort használja, a kerékpárok potenciálja közel azonos. A hatótávolság attól függ, hogy hogyan és hol mész vele, illetve melyik rásegítési módban közlekedsz. Akár 3,5 órányi tekerésre is számíthatsz az ECO mód használatával, csak belső akkumulátor használata mellett. A Range Extender külsőleg felszerelhető akkumulátorral további 1,5 óra menetidő érhető el.

Hány modell található az új Turbo Levo SL sorozatban?
A Turbo Levo SL családban öt modell található. S-Works Levo SL, Levo SL Expert, Levo SL Comp Carbon és Levo SL Comp.

Mi különbözteti meg egymástól a Turbo Levo SL modelleket?
Az S-Works Levo SL gyárilag Range Extender-rel van felszerelve. Érdemes megjegyezni, hogy ugyanezek a Levo SL Range Extenderek külön megvásárolhatók, és az összes Turbo Levo SL modellhez használhatók. A motor és a belső akkumulátor szerelvények azonban az egész Levo SL-vonalon megegyezőek. Következésképpen a négy karbonvázas modell közötti elsődleges különbség a fék, a hajtáslánc, a felfüggesztés és a kerékpár alkatrészeinek specifikációja. Ezenkívül a Levo SL Comp M5-ös ötvözetből készült alumínium vázzal rendelkezik.

Milyen súlyban vannak a Levo SL kerékpárok?
A súlyok mérettől és modelltől függően változnak. Az S-Works Levo SL például 17,35 kg (Large méretben), míg a Comp 19,4 kg (szintén Large méretben).

Mekkora a súlykülönbség az S-Works Levo SL és az S-Works Levo között?
Az S-Works Levo SL 4 kilogrammal könnyebb, mint az S-Works Levo, amely az egyik legkönnyebb kerékpár a Full Power teljesítményű kerékpárok kategóriájában.

A Levo SL váz nagyon hasonlít a Levo vázra – miben különböznek egymástól?
A Turbo Levo SL kinematikai teljesítményét a Turbo Levo mintájára alakították ki, és mindkét kerékpár hasonló Sidearm-stílusú vázzal rendelkezik, de a Levo SL menetminősége közelebb áll a könnyű Stumpjumperéhez.

Mekkora felfüggesztési úttal rendelkezik a Levo SL?
A Turbo Levo SL elöl és hátul 150 milliméteres mozgást tesz lehetővé.

Milyen méretű abroncsokkal szerelték fel a Levo SL-t?
A Turbo Levo SL-t 29×2,3 hüvelykes gumikkal szerelték fel.

Mekkora a maximális méretű abroncs, amely elfér a Levo SL-n?
Minden Turbo Levo SL modell 2,3”-os abroncsokkal van felszerelve, ez az a gumiabroncs, amelyet ezekhez a kerékpárokhoz ajánl a Specialized. Noha lehetséges, hogy egyes gyártók 2,4-es gumiabroncsait behelyezik (minimális hasmagasság mellett), a felhasználóknak ezt eseti alapon kell ellenőrizniük, mivel a gumiabroncsok mérete gyártónként eltérő.

Választhatnak-e a felhasználók vegyes kerék (29/27,5) kombinációt a Levo SL-n?
A Turbo Levo SL-t a hozzáillő (első és hátsó) 29 hüvelykes kerekekre tervezték. Bár egy nem „plus-size” 27,5-ös hátsó abroncs is elfér, a kisebb átmérőjű hátsó kerék futása jelentősen megváltoztatja a Levo SL geometriáját – és nem jobb lesz, mint előtte. A Levo SL vázát még a flip chip mellett sem úgy tervezték, hogy megfelelő BB-magassággal/hajtókarral rendelkezzen a hasmagasságig, ilyen „vegyes” kerékbeállítás mellett.

A Turbo Levo SL motor

Specialized Turbo Levo SL 1.1 motor

A szuperkönnyű Specialized Levo SL 1.1 motor

Miben különbözik az új Specialized SL 1.1 motor a Levo és Kenevo modelleken található Specialized 2.1 motortól?
Egyszóval: mindenben. Az SL 1.1 nemcsak lényegesen kisebb és könnyebb, mint a 2.1-es motor, hanem különböző belső alkatrészeket is tartalmaz. Míg a Specialized 2.1 motort a lehető legnagyobb teljesítmény leadására tervezték, addig a Specialized SL 1.1 motort a lehető legkönnyebb rendszer köré építették.

Mi a súlykülönbség a Specialized SL 1.1 és a Specialized 2.1 motorok között?
Az SL 1.1-es motor 1100 grammal kevesebb, mint a Levo és a Kenevo 2.1-es motorja.

Mennyi a Specialized SL 1.1 motor súlya?
Mindössze 1,95 kilogrammjával az SL 1.1 motor lényegében feleannyi tömegű, mint a többi elektromos motor. A magnézium motorház egyike azon számos fejlesztésnek, amelyek segítenek a motor könnyűvé tételében.

Ez ugyanaz a motor, mint a Specialized Turbo Creo?
A Turbo Levo SL motor ugyanaz, mint a Turbo Creo motorrendszere. A Turbo Levo SL azonban további fejlett szoftverek előnyeit élvezi, beleértve a sétasegítőt is.

Használják-e más kerékpármárkák ezt a motort más kerékpárokon?
A Specialized SL 1.1 motor csak Specialized Turbo kerékpárokon érhető el.

Mekkora teljesítményt ad le az új Specialized SL 1.1 motor?
Specialized SL 1.1 motor 240 watt teljesítményre képes a 35 Nm-es nyomaték mellett. A motorokat úgy hangolták, hogy állandó, erős támogatást nyújtson és a lehető legtermészetesebb érzést adja vissza eközben.

Milyen sebességnél kapcsol ki a Turbo Levo SL motorja?
Minden Turbo Levo SL modell fel van szerelve egy leválasztó mechanizmussal, amely teljesen lekapcsolja a motort, amikor a kerékpár eléri az értékesítési ország által meghatározott végsebességet. Európában például ez a maximális sebesség 25 kilométer per óra. Az Egyesült Államokban a maximális sebesség 20 mérföld per óra, nagyjából 32 kilométer per órának felel meg. Ennél nagyobb sebességnél a motor már nem nyújt semmilyen segítséget. De nem kell megijedni, hihetetlenül könnyű rásegítés nélkül is tekerni. Olyan érzés, mintha egy hagyományos Specialized trail kerékpáron ülnél.

Turbo Levo SL akkumulátor

Turbo Levo SL akkumulátor

A Turbo Levo SL akkumulátor elhelyezkedése az alsó vázcsövön belül

Mekkora az akkumulátor kapacitása?
Minden Turbo Levo SL modell ugyanazt a Specialized 320Wh belső akkumulátort használja. Az S-Works Levo SL az egyetlen amely gyárilag egy 160 Wh-s Range Extender akkumulátorral érkezik, ami 50 százalékkal növeli az akkumulátor kapacitását. A 160 Wh-s Range Extender akkumulátorkészlet utólagos termékként is elérhető, és minden Turbo Levo SL modellhez használható.

Mi befolyásolja a hatótávolságot, és hogyan érhetem el a lehető legnagyobb távolságot?
A megtehető távolságot számos változó befolyásolja. A versenyző súlya, edzettsége és helyzete a kerékpáron, valamint a kerékpár felépítése, súlya, abroncsválasztás és a guminyomás minden hatástartománya. Számos környezeti hatás, például a nyomvonal körülményei, a magasság és az időjárás is hatással lehet a hatótávolságra. Minél kevesebb motortámogatásra van szükséged, annál tovább tart az akkumulátor. Az ECO módban való közlekedés általában a leghosszabb akkumulátor-élettartamot biztosítja. A Mission Control alkalmazásban található intelligens vezérlés funkciónk biztosítják az optimális vezérlés, így elérve a leghosszabb menetidőt.

Levo SL Range Extender

Levo SL Range Extender

Minden Turbo Levo SL-hez tartozik Range Extender?
A 160 Wh-s Range Extender alapfelszereltség az S-Works modellhez, a Founder’s Edition modellhez pedig két Range Extender is tartozik. Más modellekhez a Range Extender (további másfél óra menetidőt növelve) tartozékként elérhető.

Mekkora plusz súly a Range Extender?
A Range Extender akkumulátor súlya 1 kilogramm.

Hogyan kapcsolódik a Range Extender a kerékpárhoz?
Míg a Range Extender elfér egy normál vizes palacktartóban, javasoljuk a Specialized Z-Cage használatát a mellékelt hevederrel együtt a fokozott biztonság érdekében – különösen durvább terepen. A Z-Cage kiterjedt tesztelésen ment keresztül, amely biztosítja, hogy a Range Extender külső akkumulátor biztonságban legyen a durva utakon tapasztalt rázkódás és vibráció ellenére is.

Mennyibe kerül a Range Extender?
A Range Extender a magyarországi webshopokban és boltokban is 156 ezer forintért lesz megvásárolható.

Hogyan töltöm a Turbo Levo SL akkumulátorát?
Minden Turbo Levo SL-hez tartozik egy speciális 48 V-os töltő, amely a kerékpár üléscsövének alján, közvetlenül az alsó tartó felett található csatlakozóba csatlakozik. A Range Extender ugyanazzal a töltővel tölthető. A töltő csatlakoztatása után öt másodpercbe telhet, mire a TCU világít, és jelzi a töltést. Ha minden kék sáv világít, a kerékpár teljesen fel van töltve. A töltőn lévő zöld LED a „készenléti állapotot”, míg a folyamatos piros fény a „töltést” jelzi. Az S-Works kerékpárokat és a Founder’s Edition kerékpárokat „Y” kábellel szállítják, amely lehetővé teszi a belső akkumulátor és a Range Extender egyidejű töltését. Akkor is ellenőrizheted az akkumulátor töltöttségi állapotát, amikor távol vagy a kerékpártól. A Mission Control App közvetlenül továbbítja az okostelefonra a Levo SL aktuális töltöttségi szintjét.

Mennyi ideig tart az akkumulátor feltöltése?
A Turbo Levo SL belső akkumulátora körülbelül 2 óra 35 perc alatt töltődik fel 3%-ról 100%-ra.

A belső akkumulátor kivehető?
A Turbo Levo SL belső akkumulátora teljesen be van építve a vázba. Ahhoz, hogy az akkumulátort kivedd, először el kell távolítania a motort. Ez a fajta integráció járul hozzá, a Turbo Levo SL könnyű felépítéséhez.

Mission Control és finomhangolás

Hány rásegítési mód létezik, és mennyi segítséget kínálnak?
Három rásegítési mód létezik: ECO, TRAIL és TURBO. Az ECO mód a motor teljesítményének 30%-áig, a TRAIL mód a motor teljesítményének 60%-áig, a TURBO mód pedig a motor teljesítményének 100%-áig – vagyis 240 wattig – segít rá. Mindazonáltal mindhárom mód szinte végtelenül hangolható. A teljesítményszint személyre szabásához a Mission Control alkalmazásunkon keresztül van lehetőség. Rásegítés nélkül, kikapcsolt motorral is lehet hajtani a Levo SL-t.

Mi az a Mission Control?
A Mission Control alkalmazás teljes ellenőrzést biztosít a felhasználó számára a Turbo Levo SL, egyéb Turbo hegyi, országúti és városi kerékpárok felett. Lehetővé teszi a motorbeállítások teljes körű testreszabását aa Te igényeidnek megfelelően. Emellett folyamatosan lehet ellenőrizni a kerékpár állapotát, lehet rögzíteni a megtett utakat, majd ezeket elemezni. Teljes diagnosztikai képet kaphatsz a saját eszközödről.

Mi az a Smart Control és hogyan működik?
A Mission Control App intelligens vezérlés funkciója. Előre megadhatod azt, hogy mennyi szeretnél menni és hogy mennyi akkumulátor maradjon a túra végén. A Smart Control ezután gondoskodik aa rásegítési módokról, hogy elérd ezeket a célokat. Ezt egy intelligens algoritmussal teszi, amely 10 másodpercenként ellenőrzi a kerékpár állapotát. Ne feledd, hogy az alkalmazásban elindított Smart Control esetén az rásegítési módok nem módosíthatók a kerékpár felső csövén lévő TCU-n keresztül. Érdemes megjegyezni, hogy ha bármikor úgy döntesz, hogy kikapcsolt motorral szeretnél menni, akkor a rendszer továbbra is rögzíti/megosztja az adatokat, hogy megjelenjen az alkalmazásokon vagy az ANT+-kompatibilis eszközökön.

Mely operációs rendszereket támogatja a Mission Control alkalmazás?
A frissített Mission Control alkalmazás iOS és Android operációs rendszereken is elérhető. Egyszerűen fel kell lépned az Apple App Store vagy a Google Play Áruházba, rá kell keresned a Specialized Mission Control kifejezésre. A letöltés után regisztrálni kell egy saját fiókot az alkalmazáson belül. Ha ezt megtetted, készen állsz arra, hogy többet hozz ki Levo SL-ből.

Mennyi motorhangolási lehetőséget kínál a Mission Control alkalmazás?
A Mission Control alkalmazással szinte végtelenül finomhangolhatod a rendszert, (mind a csúcsteljesítményt, mind a folyamatos rásegítést) mind a három rásegítési szint esetén: ECO, TRAIL és TURBO. A Mission Control alkalmazás lehetővé teszi Turbo Levo SL motorjának teljes testreszabását a személyes igényeidnek és kerékpározási preferenciáidnak megfelelően. Az országra vonatkozó szabályoknak megfelelően lehet csak a motort finomhangolni és szabályozni.

Specialized TCU, Specialized tuning

Specialized TCU

Hogyan működik a Turbo Control Unit a kerékpárok felső csövében?
A Turbo Control Unit két gombbal és egy akkumulátor töltöttségi szint kijelzővel rendelkezik. Az alsó gomb a kerékpár bekapcsolására, míg a felső gomb a három támogatási szint valamelyikének kiválasztására szolgál – vagy rásegítés nélkül való közlekedésre. Nyomd meg a gombot a különböző módok közötti váltáshoz – a kék kör 1/3-a ECO, 2/3 kék kör TRAIL, a teljes kék kör pedig TURBO. Nyomd meg és tartsa lenyomva a gombot, amíg az összes kék fény ki nem alszik. Ekkor a rásegítés ki van kapcsolva.

Ha Range Extender akkumulátort csatlakoztatsz a Levo SL-hez, a Turbo Control Unit öt további zöld sávot jelenít meg, amelyek jelzik a Range Extender akkumulátor töltöttségi állapotát.

Lehet tuningolni a Turbo Levo SL kerékpárokat is?
Igen már erre is van lehetőség. Erről információt itt olvashatsz.

A Specialized oldala itt, a nálunk elérhető kínálat pedig ide kattintva érhető el.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük