webshop menü
#bemutató #blog #eBike

Elektromos kerékpár ABS rendszerek: Shimano vs. Bosch

Gondolom Veled is megtörtént már hogy egy olyan akadályba ütköztél kerékpáros kalandjaid során amikor hirtelen kellett fékezned. Az erdőben faágak, hirtelen mélyedések, akár állatok is előfordulhatnak az útvonalon. A városban a napi forgalommal is meggyűlhet a bajod. Ilyenkor az ember nem figyel arra, hogy az első vagy hátsó féket húzza meg. Ekkor szokott megtörténni a jól ismert fejreállás. Már régebb óta a levegőben vannak a kerékpáros ABS rendszerek. A 2022-es Eurobike kiállításon alaposabban szemügyre lehetett venni a Bosch és a Shimano újításait.

Elektromos kerékpár ABS: Shimano vs. Bosch

Mind a Shimano, mind a Bosch ABS rendszereivel lehetett találkozni az idei Eurobike kiállításon. Ezen felül tesztelni is lehetett ezeket. A Shimano (a Blubrake-kel együttműködve) és a Bosch is bemutatta új eBike ABS (blokkolásgátló) fékrendszerét. Kaptunk az alkalmon, hogy a két rendszert szemb eállítsuk egymással, és megmutassuk a legnagyobb különbségeket és hasonlóságokat. Győztest nem fogunk hirdetni, mivel még egyiket sem tudtuk tesztelni.

A két rendszerben számos hasonlóság van: mind a Shimano/Blubrake, mind a Bosch rendszereit elektromos kerékpárokhoz tervezték, és a fő akkumulátorhoz csatlakozik az ABS rendszer táplálása érdekében. Hasonlóképpen, mindkét rendszert úgy tervezték meg, hogy ne adjon vibráló visszajelzést a karnál – ellentétben azzal, amelyet általában egy autóban érzünk. Mindkét márka beépítette az ABS érzékenységének beállítását. A Bosch-nak van egy nyomvonal üzemmódja, amely állítólag megkönnyíti a szűk kanyarok kezelhetőségét ereszkedés közben – lehetővé téve a kerékpárnak, hogy egy kicsit előre dőljön az első tengely felett. A Shimano rendelkezik a standard üzemmóddal és a teherkerékpár üzemmóddal – az előbbit úgy hangolták, hogy a kerékpáros egy kicsit jobban irányíthassa a fékezést, míg az utóbbit a maximális biztonságra tervezték. A két rendszer azonban még ezzel a keresztezéssel is eléggé elkülönült. Bár a Bosch korábban már kínált ABS rendszert, valójában ez volt az első alkalom, amikor pedálos kerékpáron mutatkozik be ez a technológia.

ABS működés közben

Sok videót, képet és beszámolót néztünk meg az Eurobike kiállításról. Közvetlenül a Bosch és a Shimano lelátó mellett volt egy rövid szakasz, két méter hosszú kavicsos résszel. A murvás terepet próbálták meg szimulálni vele. A következő videó remek bemutatója annak, hogyan is kell működnie a rendszernek. Utána elemezzük a látottakat.

Mi történt? Kerékpárosunk a Bosch rendszerrel szerelt kerékpárral kellően felgyorsult, majd olyan erősen húzta be az első féket, ahogy csak tudta, abban a pillanatban, amikor a gumi hozzáért a kavicshoz. Lenyűgöző módon az ABS-nek sikerült meggátolnia az első kerék blokkolását, miközben továbbra is nagy fékerőt fejtett ki, amely nagyon gyorsan sikerült lecsökkentenie a sebességet.

A Bosch rendszer

Az új Bosch eBike ABS* lehetővé teszi, hogy biztonságosabban és magabiztosabban fékezz mindkét fékkel egyszerre. Megakadályozza az első kerék blokkolását, és így segít elkerülni a megcsúszást. Hirtelen erős fékezéskor is biztonságosan a nyeregben maradsz – akár szilárd aszfalton, akár csúszós murvás úton. Mivel minden eBike más és más, nem létezik mindenki számára megfelelő ABS.

Nézzük milyen funkciókkal lettek ellátva a Bosch ABS rendszerei.

Első kerék ABS

Keréksebesség-érzékelők figyelik a kerekek sebességét. Ha túlzott fékezéskor az első kerék blokkolása várható, a Bosch eBike ABS szabályozza a féknyomást, és javítja az eBike menetstabilitását és kormányozhatóságát – ez különösen csúszós útfelületen szembetűnő. A jól koordinált és érzékeny fékezési viselkedés jelentősen növeli az irányítást és a stabilitást.


Hátsó kerék emelés vezérlés

Az első kerék szélsőséges túlfékezése esetén az intelligens Bosch eBike ABS hátsó kerékemelés-vezérlés csökkenti a hátsó kerék nem kívánt felemelésének lehetőségét. Csökken annak a valószínűsége, hogy a kormány fölött átforduljon. Az első fék aktívabban és hatékonyabban használható.


elektromos kerékpár abs rendszerek

Fékezési statisztikák lekérése

A Kiox 300 kijelzője a fékezési viselkedésével kapcsolatos információk lekérésére használható. Ha az első féket használja, a féktávolság és a fékezési idő rögzítésre kerül, és megjeleníthető; így érzékelheti, hogy egy eltérő felület hogyan befolyásolhatja a féktávolságot – hasonlítsa össze a féktávolságot például murván vagy aszfalton. Elemezze fékezését, és javítsa fékteljesítményét.


A Bosch, az eBike ABS fékrendszerét a már bejáratott partnerükkel, a Magurával szorosan együttműködve fejlesztették ki.

ABS üzemmódok

ABS Cargo

A városi szállítmányozás új arcának megtestesítői: az eCargo kerékpárok. Ugyanakkor az ilyen típusú eBike óriási követelményeket támaszt a fékrendszerrel szemben. A Bosch eBike ABS gyorsabb, biztonságosabb és pontosabb fékezést biztosít, még teljesen terhelt állapotban is. Ez megvéd Téged, rakományodat és a többi közlekedőt is.

ABS Touring

Útburkolatok, gyalogátkelőhelyek és közlekedési lámpák megváltoztatása:

Ha minden nap munkába jársz, és hétvégén szeretsz a szabadban is lenni, akkor olyan fékekre van szükséged, amelyek a legjobb támogatást nyújtják a folyamatos használat mellett. Az ABS Touring segítségével élvezheted az utazást, abban a tudatban, hogy biztonságosan fékezhetsz, ha a legrosszabb történik.

ABS Allroad

Biztonság az úton, még nagyobb kihívást jelentő terepeken is: A burkolatlan utakon való sportos utazásokhoz az ABS ideális, erőteljes, de természetes fékezést biztosít. Így még egy újonc elektromos hegyi kerékpáros is élvezheti a gondtalanabb tekerést kavicsos és laza felületeken.

ABS Trail

Ambiciózus pályák, gyorsabb ereszkedések, jobb képességek: Az ABS Trail a sportos kerékpárosok elvárásaihoz igazodik a nyomvonalakon és a kihívásokkal teli terepen. A Bosch eBike Systems új és forradalmi ABS-je eloszlatja az előítéleteket, mert javítja a teljesítményt és a vezetés élményét. Biztonságos támogatást ad a kihívásokkal teli és sportos manőverek során. Ha pedig könnyedebb terepre érsz, egyszerűen válthatsz ABS Allroad-ra az eBike Flow alkalmazásban vagy a Kiox 300-on keresztül.

Shimano/Blubrake rendszer

A Shimano a Blubrake céggel közösen fejlesztette ki a most bemutatott ABS rendzsert. Érdekes látni hogy milyen fomrabontó megoldással próbálkoznak és felkínálják azt a lehetőséget, hogy a kerékpár vázába épüljön be a biztonsági funkció. A kerékpár továbbra is kedvelt mobileszköz a könnyű kezelhetősége, csekély környezetterhelése és alkalmazkodóképessége miatt. A Blubrake SHIMANO blokkolásgátló fékrendszere fokozza az eBike biztonságát, hogy csökkentse az elektromos kerékpáros balesetek gyakori okait.

A Blubrake SHIMANO ABS segít megelőzni az eBike balesetek két gyakori okát.

Csúszás gátló – Kezedben az irányítás

A SHIMANO ABS by Blubrake segít csökkenteni az irányíthatatlan megcsúszás kockázatát, amelyet az első fékek túl erős fogása és az első kerék blokkolása okoz.


Emelésgátló – Két lábbal a földön

Az ABS segít csökkenteni annak a kockázatát is, hogy a hátsó kerék felemelkedjen, és a kerékpáros a kormányon átrepüljön, ha az első fékeket túl erősen meghúzzuk.


Az ABS segít a kerékpárosoknak megőrizni a kerékpár stabilitását és biztonságosan megállni nedves/száraz útburkolaton és durva felületeken azáltal, hogy mindkét kereket az úton tartja. Az első keréken található sebességérzékelő figyeli a kerék forgását, és aktiválja az ABS-t, ha a kerék a kerékpár sebességénél elvártnál nagyobb mértékben lassul. Amikor az ABS be van kapcsolva, a rendszer modulált fékezőerőt fejt ki az első kerékre, hogy csökkentse az első kerék blokkolásának és/vagy a hátsó kerék felemelésének esélyét. Ez az ABS nem meredek lejtőkhöz vagy agresszív hegyi kerékpározáshoz készült.

Felhasználási módok

Kerékpározás a városban

Élvezd teljes mértékben az elektromos kerékpáros ingázást és a szabadidős túrákat, miközben egyenletes és szabályozott lassítással tudsz biztonságosan reagálni a gyalogosokra vagy a járművekre, még nedves vagy havas utakon is.

Terepvezérlés

Az ABS fékezési algoritmusait úgy hangolták, hogy nagyobb tapadást és irányítást biztosítsanak a kerékpározás során, enyhén durva terepen.

Rakomány szállítás

Az eCargo kerékpárok erős fékekkel rendelkeznek, amelyeket nagy terhek melletti megálláshoz terveztek. Az ABS csökkenti az első kerekek blokkolásának kockázatát utazás közben, így mindig kézben tarthatod az irányítást, függetlenül attól, hogy mennyi terhet cipelsz.

Összegzés

Nem újdonság a kerékpáros világban az ABS fogalma. Mind a Bosch, mind a Bluebrake már fejlesztett ilyen eszközöket, de most magasabb szintre emelik a versenyt és a jelenleg kapható elektromos kerékpárok szinte mindegyikéhez kínálnak megfelelő biztonsági rendszert. Hogy mennyire stabil? Azt tesztek nélkül nehéz megmondani, de első dolgunk lesz alaposan kivesézni, amikor egy majd a kezünkbe kerül. Reméljük tényleg működik és nem állunk fejre.

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük