webshop menü
#blog #eBike #hegyi kerékpározás

Túra elektromos kerékpárral

Magyarországon egyre több kerékpárút és túraútvonal létesült az elmúlt években. Szerencsére ez a fejlődés nem állt le, hanem még inkább beindult. A BuBa, azaz a Budapest-Balaton kerékpárút is a tervek szerint nemsokára elkészül. Fontos tudni, hogyan kell elindulni egy hosszabb túrára. Az elektromos kerékpárok megjelenésével könnyebb megvalósítani ezeket, de ezesetben is alaposan fel kell készülni. Ezt szedtük össze a következő cikkünkben.

Túra elektromos kerékpárral

Elsőre azt gondolhatnád, hogy a hosszú távú kerékpártúrákat csak a szuperfitt, (és kissé őrült) kemény kerékpárosok képesek megvalósítani. De ha már volt részed benne, akkor láthattad, hogy nem kell úgy menni, mint ha versenyen lennél. A túrák nem versenyek, az élmény a fontos. Az elektromos kerékpárok megjelenésével a túrázás is elkezdett szélesebb körben elterjedni.

Elektromos kerékpár túra

Nem lehet elég felkészült az ember. Van aki így indul el.

Miért érdemes túrázni?

A kerékpáros túrák átformáló élmények lehetnek. Lehetővé teszik, hogy más nézőpontból fedezd fel a világot, kapcsolatokat építs ki hasonló gondolkodású emberekkel és emlékezetes élményeket szerezhess, mindezt a saját erődből. Sok rajongó azt állítja, hogy a túrázás során szerzett teljesítmény és önellátás érzése egy életen át megmarad bennük.

Az elektromos kerékpárok ezeket az előnyöket szinte mindenki számára elérhetővé teszik azáltal, hogy csökkentik a túrákhoz szükséges erőnlétet. Ez azt jelenti, hogy a különböző korú, hátterű és tapasztalati szintű felhasználók is élvezhetik a közös turnét – senki sem marad le.

Mindezek révén az eBike túrázás nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatba léphessünk másokkal, és biztonságosan erősítsük a kötelékeket – ezt mindannyian jobban hasznosíthatnánk az elmúlt évek elszigeteltsége után.

Amellett, hogy átfogóbbak, mint a normál kerékpárok, az eBike segíthet abban, hogy többet hozz ki a túrázásból. Mivel az eBike megkönnyíti a mászást, sokkal szabadabban választhatod meg az útvonalat. Emellett nem kell attól tartanod, hogy a szembeszél vagy bármilyen más akadály legyőzne. Egy eBike-kal Te leszel az erősebb.

Amikor megérkezel az úticélodhoz, kellemesen fáradt és rendkívül éhes leszel. A híresztelésekkel ellentétben az elektromos kerékpárral is képes vagy annyi kalóriát elégetni, mint egy analóg kerékpárral. A legnagyobb különbség az, hogy nem fogod olyan fáradtnak érezni magadat és rengeteg energiád marad arra, hogy felfedezd a barátaiddal vagy családtagjaiddal együtt a helyi ételeket és italokat, esetleg nevezetességeket is.

Megjött már a kedved a túrázáshoz? Mielőtt nekiindulsz előtte még pár tippel el fogunk látni amire érdemes odafigyelni. A leggyakoribb kérdésekkel is szemezgetünk és megválaszoljuk azokat.

Túrakerékpárok

Bírni fogja ez elektromos kerékpárom a túrát?

Igen. De érdemes a kerékpárnak megfelelő túrát választani.

Sokan tartanak attól, hogy az olyan zord körülmények, mint a hosszan tartó eső és a poros, sáros utak károsíthatják az elektromos kerékpárok hajtásrendszerét. Ezek az aggodalmak többnyire alaptalanok. A legtöbb elektromos kerékpár motorja vízálló az esővel szemben, a tömítés pedig elég szoros ahhoz, hogy védjen a letöbb környezeti szennyeződés ellen. A leginkább vízálló rendszere a Bosch-nak van. De ettől függetlenül, soha nem szabad magasnyomású mosóval közvetlenül mosni a motort.

Az egyik legfontosabb környezeti tényező, amelyet figyelembe kell venni, a hőmérséklet:

  • Nagyon hideg hőmérsékleten az akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet.
  • Nagyon meleg hőmérsékleten az akkumulátor túlmelegedhet. A Bosch akkumulátora beépített akkumulátorkezelő rendszerrel rendelkezik a biztonság érdekében. Ha az akkumulátor túlmelegszik, a kijelző és a motor kikapcsol, amíg a kerékpár le nem hűl. A motornak azonban eléggé fel kell melegednie ahhoz, hogy leálljon – ez általában szélsőséges hőmérsékletek és/vagy erős napsugárzás mellett jelentkezik.

Hogyan lehet jól menedzselni az akku üzemidejét?

A távolság minden esetben az egyik legfontosabb tényező. Az akkumulátor hatótávolságának kezelése túrázás közben meglehetősen egyszerű. A jó hír az, hogy rengeteg helyen lehet tölteni, és ezeket a töltéseket könnyedén be is lehet ütemezni. Ha gondosan megtervezed az utat, akkor egy pillanatig sem kell tartanod attól, hogy elfogy az energia.

Íme tippjeink az akkumulátor élettartamának kezeléséhez a túra előtt és alatt:

A túra előtt

1. Alaposan vizsgáld meg mennyit bírhat majd az akkumulátorod!

Használhatod a Bosch eBike hatótávolság kalkulátorát, hogy becslést kapj a kerékpárod tudásáról. A számítás szinte minden hatótávolságot befolyásoló tényezőt figyelembe vesz.

Becsüld meg egy perc alatt!

A Bosch oldalán található egy hasznos kalkulátor, amivel megbecsülhetjük, hogy meddig jutunk majd el az eBike-unkkal egy feltöltéssel. Ezt most átültettek ide alább, így néhány adat megadása után egyből láthatóvá válik, hogy nagyjából hány kilométert bír az elektromos kerékpárunk. Kifejezetten hasznos egy eBike túra tervezése előtt is. Nagyjából ezekre lesz szükség a pontos számításhoz:

  • az átlagos sebesség és az általános hajtási üzemmód – Eco, Tour, Sport vagy Turbo
  • a súlyod és az átlagos pedálfordulatszámod
  • a kerékpár, a gumi és az eBike motor típusa
  • környezeti viszonyok – évszak, szélerősség, terepviszonyok, útburkolat

Ha a túra egyes szakaszai több akkumulátort fogyasztanak, mint mások (például a dombosabb terep miatt), érdemes külön becslést készíteni ezekre a szakaszokra is.

2. Végezz egy teszt kört az előrejelzés érvényesítéséhez!

Ha még soha nem túráztál jelenlegi eBike-oddal, egy próbautat ajánlott kipróbálni. Segít finomítani az akkumulátor hatótávolságának előrejelzését, azonosítani a felszereléssel vagy a terheléssel kapcsolatos problémákat, és növelni az önbizalmat.

Keress egy hosszú útvonalat az otthonod közelében (ideális esetben olyan domborzattal, amely hasonló a túra útvonalához). Szereld fel a kerékpárodat úgy mintha túrázni indulnál.

Persze egy több napos túrát nem kell leszimulálni előre, de sok adatot kinyerhetsz már egy tesztkör után is. Ezután már egyszerűbb lesz megtervezni mikor kell töltést beiktatni.

3. Vedd fontolóra egy második akkumulátor beszerelését!

Vannak olyan elektromos kerékpárok, amiket fel lehet szerelni extra akkumulátorral vagy Range Extenderrel. De ha csak viszel magaddal a táskádban egy plusz akkumulátort az sem árthat. A Specialized és az Orbea kerékpárok fogadnak Range Extendert.

4. Iktass be a töltéshez szükséges megállókat!

Az, hogy mikor és hol állsz meg a töltésért, az általános túraterveitől függ. A szállodán vagy a kempingen kívül számos lehetőség közül választhatsz, ahol fel lehet tölteni az akkumulátort. Szerencsére már egyre több a kihelyezett töltési pont és sok vendéglátó egység is megengedi, hogy ott töltsük eszközeinket.

A túra közben

1. Tartsd szemmel a kijelző hatótávolságának becslését!

A kijelzők folyamatosan frissítik a maradék megtehető távolságot a jelenlegi töltés és résegítés mellett.

2. Légy tisztában a közeli töltési lehetőségekkel!

Minden napra meg kell tervezni, hogy melyik napokon hol fogod tölteni az akkumulátort. Érdemes nem csak egy helyet megjelölni, ha van egymás közelében két hely, ott érdemes mindkettőt opciónak felvenni. A tartalék terv megnyugtatja az elmét, és egy kis rugalmasságot biztosít a spontán kitérők számára.

Hogyan tervezzünk eBike túrát?

A tervezési folyamatot befolyásoljak a kerékpárok típusai és a túrázó igényei is. Vannak, akik szeretnek minden részletet előre megtervezni, semmit sem bízva a véletlenre. Mások spontánabb megközelítést alkalmaznak, és kényelmesen tesznek feltételezéseket és vállalják a kockázatot.

Függetlenül attól, hogy hogyan közelíti meg a tervezést, néhány fontos dolgot figyelembe kell venni:

1. Mi az úticél?

Nyilvánvaló, hogy ennek kiderítése az első lépés. Aki először megy kerékpáros túrára annak érdemes otthonról indulnia, hogy új szemszögből lássa a világot. De nem kell kizárni annak a lehetőségét, hogy vonattal vagy autóval juss el egy távolabbi pontra. Csak gondosan ellenőrizd a menetrendeket és a kerékpározási szabályzatot. Ha a helyi vonatrendszer eBike barát és megbízható, a hatótávolság bővítése érdekében több napos kerékpározást és vonatutazást is össze lehet kombinálni.

Inspirációra van szükséged a célállomáshoz? Íme néhány forrás, amelyeket érdemes megnézni:

  • Helyi és regionális útmutatók kerékpáros és közúti utazáshoz egyaránt
  • A helyi és regionális turisztikai ügynökségek által szolgáltatott információk
  • A helyi kerékpáros klubok által kínált források
  • Kerékpáros útvonaltervező applikációkra feltöltött útvonalak. (Komoot, RideWithGPS)

2. Milyen hosszú lesz a túra?

Ez tőled, az ütemtervedtől és a költségvetésedtől függ. Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, hogy ha táborozunk, és saját magunk készítjük el az ételt, a hosszabb utak több (és nehezebb) felszerelést igényelnek. Ügyelj arra, hogy olyan terhelés mellett maradj, amelyet könnyen kezelhetsz. Fontos figyelembe venni, hogy mekkora súlyt tud a kerékpár magával cipelni és eszerint megválasztani az extra kiegészítőket.

Maximális terhelés > Kerékpár súlya + Kerékpáros súlya + Kiegészítők súlya + Rakomány súlya

3. Költségvetés

Ez megint elég személyes dolog. Az, hogy mennyit kell költened, függ a túra hosszától, valamint attól, hogy hogyan oldod meg az étkezést és a szállást. A kempingezés és a saját étel elkészítése a legolcsóbb megoldás. Szállodákban tartózkodni és éttermekben étkezni sokkal fényűzőbb, ehhez kell egy bizonyos keret.

4. Terhelési határ

Figyelembe kell venni az összes szükséges felszerelést, és ügyelj arra, hogy a maximális teher ne haladja meg a megadott súlyértéket.

Soha nem szabad túllépni kerékpár MGVW-jét. A próbafutás során feltétlenül gondold át, mekkora terhet tudsz magaddal cipelni és hogy te magad mennyire vagy terhelhető. Ne feledd, hogy a hosszú utak másképp érződnek, mint a rövidek – a test teherbírása és a kerékpár kezelhetősége megváltozik. Ha csak egy kicsit is küszködsz a tesztfutás során, csökkentened kell a terhelést.

Ne felejtsd el, hogy kerékpárod elős és hátsó csomagtartóinak terhelési korlátai is vannak. Ezek a terhelési korlátok magukban foglalják a tartozékok (például táskák és egyéb kiegészítők) súlyát, valamint a tartozékok tartalmát.

5. Útvonal és megállók

Ezt az akkumulátor hatótávolságról szóló részben érintettük, de neked kell eldöntened, hogy mennyi kilométert tudsz (vagy akarsz) megtenni a megállók között. Győződj meg arról, hogy a terveid közt legyen elegendő élelmiszer és folyadék, biztonságos és kényelmes szállás, valamint megfelelő töltési lehetőség.

6. B terv és vészhelyzeti kapcsolat

Ha jól tervezel, nagy valószínűséggel sikeresen teljesíted a túrát, és csak pár kisebb és leküzdhető akadállyal fogsz találkozni. De egyetlen terv sem teljes tartalék terv nélkül. Indulás előtt tudd, mit fogsz tenni, és kit hívsz, ha baj történik.

Hogyan győződhetek meg arról, hogy a kerékpárom készen áll a túrára?

Soha ne hagyd el az otthonodat anélkül, hogy megbizonyosodnál arról, hogy kerékpárod jó állapotban van. Ha csak egy-két napra indulsz útnak, és kerékpárod jól karbantartott, elegendő egy szokásos menet előtti ellenőrzés. Főleg a fékek állapotára és a guminyomásra kell figyelmet fordítani.

Ha néhány napnál hosszabb túrát tervezel, akkor valóban szükséged van egy szakemberre, aki megvizsgálja kerékpárod állapotát indulás előtt. Hozd el hozzánk az APPSolute Sport-ba, mond el a terveidet és mi tudni fogjuk mi lesz a megfelelő beállítás számodra. Indulás előtt feltétlenül el kell végezni minden javasolt karbantartást.

Milyen karbantartási és javítási felszerelést vegyek magammal?

Kerékpártúra során minden bizonnyal mindenre fel kell készülnöd. Az, hogy milyen karbantartási és javítási felszerelést kell igénybe venned, attól függ, hogy mennyi ideig fogsz túrázni. Emellett függ a megállók távolságától, valamint az ezeken a megállókon elérhető vállalkozásoktól és szolgáltatásoktól.

Néhány nyilvánvaló alapelem:

  • Akkumulátortöltő: Érdemes nagyobb teljesítményű töltőre frissíteni a gyorsabb töltési idő érdekében
  • Pót belső: Ha nagyon terepes helyre mész akkor pót külső sem árt.
  • Szerszámkészlet
  • Pót fékbetétek
  • Patentszem
  • Pumpa
  • Extra javaslatunk, hogy érdemes a belső gumikat defektálló folyadékkal megtölteni. Vagy ha a külső és a felni is kompatibilis vele, akkor elvégezni a tömlőmentesítést.

Korábban Norbert kollégánk bemutatott egy szerviz kit-et, amiben elférnek a leghasznosabb kiegészítők, amiket érdemes magaddal vinni. Ezek nélkül ő sosem indul el, még a kis körökre sem.

ACEPAC Wallet – a kompakt szerviz kit

Remélhetőleg ezek a tippek ihletet adnak, és készen állsz arra, hogy megtervezd saját eBike túrádat. Ha túrázni indultok és segítségetekre volt ez a kis leírás, akkor ne felejtsetek el tagelni minket Instagramon és osszátok meg velünk is az élményeiteket.

Ha nincsen eBike-od, de szeretnél bérelni egyet, abban is tudunk segíteni. -> rentride.hu

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük