webshop menü
#blog #hegyi kerékpározás

XCO 2022 Lenzerheide – Dráma Svájcban

Az idő előrehaladtával a kerékpáros sportok utáni rajongásunk is töretlen maradt. Ennek okán idén úgy gondoltunk több szót fogunk ejteni blogunkban, Facebook és Instagram oldalunkon az idei XCO világkupa eseményeiről. A múlt hétvégi versenyen annyi izgalom és dráma történt, hogy nehéz lenne pár sorba összetömöríteni. Emellett a nyilatkozatokkal is szemezgetünk egy picit. Nézzük is meg mi volt a hétvégé izgalma:

XCO 2022 Lenzerheide

Férfi mezőny

Nézzük meg először a verseny összefoglalóját. Egy ponton lesz benne egy érdekes jelenet, amit később kibeszélünk. Az első 5 percben a női, majd utána a férfi kategória látható.

Egy rendkívül izgalmas XCO világkupa-versenyen Mathias Flückiger (Svájc), Nino Schurter (Svájc), Luca Braidot (Olaszország) és Alan Hatherly (Dél-Afrika) párbajozott a rangos győzelemért a svájci Alpokban. Néhány méterrel a cél előtt Flückiger és Schurter önkéntelenül a földre zuhant a tévékamerák elől, és ezzel megnyitotta a kaput az olasz Braidot első világbajnoki győzelme előtt.

Valószínűleg ez volt az év legizgalmasabb XCO versenye. Négy versenyző, Mathias Flückiger, Nino Schurter, Luca Braidot és Alan Hatherly szorosan egymás mögött fordultak rá az utolsó körre, és küzdöttek meg a győzelemért a Bike Kingdom Lenzerheide versenyen. A két esélyes Nino Schurter és Mathias Flückiger folyamatosan előzgették oda-vissza egymást, és a svájci Braidot és Hatherly duó sem szakadt le róluk. Fél körrel a vége előtt Flückiger támadásba lendült, Schurter védekezni próbált, és ezután jött a dráma. A következő kamerafelvételen már azt látjuk, hogy az olasz Braidot hirtelen az élre állt, miközben Hatherly az FSA Santa Cruz pilótáját üldözte őt. A svájci duónak nyoma sincs. Mi történt?

Mi történt?

Ez a kérdés még nem tisztázott egyértelműen. Valójában Schurter állt az élen, és szerette volna megszerezni 34. világbajnoki győzelmét, Flückiger egy erőltetett manőverrel próbálta megelőzni és a két bajnokaspiráns elesett. A több ezer néző sokkja mély volt.

Nino Schurter versney utáni interjúban élesen bírálta honfitársát. „Olyan ponton akart megelőzni, ahol egyszerűen nem tudott, és ellökött. Egyszerűen szomorú. Biztosan nyertem volna.” A világbajnok még tovább ment: „Ez nagyon rossz volt tőle. Ilyesminek nem szabadna megtörténnie egy svájci világbajnokságon.” Schurter az előző évi világbajnoki futam tisztességtelen bosszúját is gyanítja, amelyen a Scott-SRAM pilótája egy szűk járatban elcsípte Flückigertől a világbajnoki aranyat pár méterrel a cél előtt: „Ezt úgy értelmezem, hogy még mindig nem lépett túl ezen a vereségen.”

A helyzetet nem lehet egyértelműen eldönteni, mivel a tévékameráktól távol történt. Flückiger is csalódott volt a célban, az elért harmadik hely miatt, de másképp értékelte a mindennél fontosabb versenyhelyzetet. A Thömus Maxon versenyzője ezt mondta az SRF-nek: „Sajnálom, ami történt. De látni kell: ez egy verseny, ember az ember ellen, mindenki nyerni akar. Persze kár, hogy így ért véget.” Ezt a vezetési stílust többek között Nino Schurtertől tanulta – írja az SRF. A Red Bull TV-n a svájci bajnok is tragikus helyzetről beszélt, de nem látta magát bűnösnek, és szerencsétlen versenyhelyzetnek tartotta („ez a versenyzés”).

Az UCI már közzétette a közösségi médiában Mathias Flückiger idézeteit, amelyek azt a benyomást keltik, hogy a világszövetség is érdekelt a helyzet deeszkalációjában. Mathias Flückiger röviden nyilatkozott csapata Instagram-oldalán, amely „kiélezett csatáról” beszél, de megismételte a tévéinterjúkból származó kijelentéseit. Jelenleg nincs hivatalos nyilatkozat a Scott-SRAM-tól.

A győztes Luca Braidot

„Ez varázslat. Még mindig nem hiszem el” – mondta Braidot a célban. „Még látom Nino-t és Flückiger-t magam előtt. Mindketten elestek. Elhaladtunk mellettük. Aztán ott volt Hatherly és én. Fájt a lábam, és a sprint nagyon kemény volt. Talán holnap rájövök, mit értem el itt. Kell egy kis idő míg feldolgozzuk az eseményeket” – nyilatkozta a futamgyőztes.

Női mezőny

Loana Lecomte esélyt sem adott a női mezőny versenyzőinek Lenzerheidében, és bebiztosította a győzelmet Jenny Rissveds és Alessandra Keller előtt. Miután a rajt után a favoritok nagyobb csoportja el tudott húzni, a későbbi győztes Lecomte már az körben sebességnövekedéssel biztosította a futamot meghatározó tempót. Lecomte, Jenny Rissveds és Alessandra Keller el tudott szakadni az élen, és az utolsó előtti körig harmonikus toptriót alkottak.

Aztán Loana Lecomte ismét tempót emelt, és a legkisebb esélyt sem adta két ellenfelének a követésre. A francia gyorsan kényelmes előnyt tudott felépíteni, amit az utolsó körben sem akart feladni. Lecomte végül nyolc másodperces előnnyel nyert Jenny Rissveds előtt, a harmadik helyen a helyi szurkolók nagy kedvence, a svájci Alessandra Keller zárt.

Az üldözők mezőnyében a holland Anne Terpstra és a francia Pauline Ferrand-Prévot tudott elhúzni. A lebilincselő sprintbefutóban Ferrand-Prévot elhúzott Terpstra mellett, aki a verseny nagy részében a negyedik helyen tudott maradni. Őket az olimpiai bajnok Jolanda Neff követte a hatodik, a 2018-as világbajnok Kate Courtney pedig a hetedik helyen. A jelenlegi világbajnoki listavezető, Rebecca McConnell csak a 14. helyen végzett, így át kellett adnia a világbajnokság összesített éllovasának mezét Loana Lecomte-nak. Egyetlen pont választja el őket.

Következő XCO világkupa verseny

Sokat már nem is kell várni a következő XCO versenyig, mivel azt ezen a hétvégén fogják megrendezni. A célállomás Andorra, Vallnord Pal Arinsal. Utoljára 2019-ben rendeztek itt XCO világkupa versenyt. Ez a pálya igazán felemészti az ember képességeit, mivel a tengerszint feletti magasság (2000 méter) miatt a levegő oxigénmennyisége kevesebb, mint az átlag pályákon. Többen, köztük Nino Schurter is összeesett miután célba ért. Kíváncsian várjuk mit hoz majd az idei év egyik legkimerítőbb és legdurvább versenye. Kövessetek minket, mi követni fogjuk az eseményeket.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük