webshop menü
#blog #eBike

Porsche eBike System

Korábban, amikor bemutattuk a FAZUA Ride 60-at, megemlítettük, hogy a Porsche ismét érdeklődést mutat az elektromos kerékpárok piaca után. Korábban a ROTWILD márkával együttműködve már dobtak piacra eBike-okat, de most új szintre emelik ezt a technológiát. Bemutatkozik a Porsche eBike System.

Porsche eBike System

A Porsche felgyorsítja az elektromos kerékpárok iránt mutatott érdeklődését és egy új kaland felé veszik az irányt. A német óriáscég a Porsche folytatja az útját az elektromos kerékpárok felé. A nyár elején olvashattuk a hírt hogy a Stuttgartban lévő Fazua cégben nagyértékű részesedést vásároltak.

Nyár elején a stuttgarti székhelyű cég befejezte a vezető eBike meghajtórendszereket gyártó Fazua átvételét. A Fazua felvásárlásával párhuzamosan a Porsche két új részleget indított elektromos kerékpáros ambícióinak élére: a Porsche eBike Performance GmbH-t és a P2 eBike GmbH-t.

A két új vállalat közül az első Porsche eBike Performance GmbH néven lesz ismert, és nagyrészt az elektromos kerékpár-alkatrészek fejlesztésére összpontosít, beleértve a motorokat, akkumulátorokat és meghajtószoftvert. A Porsche eBike Performance GmbH valószínűleg nagymértékben támaszkodik majd a FAZUA elektromos kerékpár-meghajtókat gyártó technológiára, amelyet a Porsche a nyár elején szerzett meg. A müncheni székhelyű cég fogja megtervezni, fejleszteni és gyártani az elektormos rendszer alkotóelemeit. Ebbe tartoznak bele a motorok, az akkumulátorok és az ehhez szükséges kapcsolatokat kiépítő kábelezések és csatlakozók is.

A második vállalkozás a Stuttgart központú P2 eBike GmbH néven lesz ismert, és a Porsche eBike Performance GmbH által kifejlesztett hajtástechnológiát fogja használni komplett elektromos kerékpárok előállításához a fogyasztók számára. A Porsche lesz az első olyan vállalat, ahol a kerékpár is és a motor is egy név alatt fog egyesülni.

Jan Becker, a Porsche Lifestyle GmbH & Co. KG korábbi vezérigazgatója lesz a Porsche eBike Performance GmbH elnöke. Moritz Failenschmid, a Focus Bikes ügyvezető igazgatója lesz a P2 eBike GmbH elnöke.

A német autógyártó azt tervezi, hogy a Fazua és a Porsche eBike rendszereket a jövőben világszerte forgalmazza, és az újonnan alapított vállalkozás technológiai partnerként fog működni.

Az év elején a cég megkezdte az elektromos kerékpárok elterjedésének kiterjesztését a FAZUA 20%-os részesedésébe fektetett befektetéssel, majd a nyár elején végül megvásárolta az elektromos motorokat gyártó cég többi részét. A Fazua kifejlesztette a könnyű, kompakt hajtásrendszerek meghatározó termékcsaládját elektromos kerékpárokhoz. A rendszer súlya 4,6 kg, és akár 250 watt teljesítményt és 60 Nm nyomatékot kínál. Jelenleg motorokat szállít olyan kerékpárgyártó cégeknek, mint a Cairn, a Canyon, a Pinarello és a Trek.

A Porsche reagált

„Nagy lehetőségeket látunk a Porsche számára az eBike szegmensben. Ezért bővítjük folyamatosan tevékenységeinket ezen a területen” – mondta Lutz Meschke, a Porsche igazgatótanácsának alelnöke. „A Porschére jellemző módon, minden olyan termékek fejlesztéséről szól, amelyek intelligens dizájn, kifinomult technológia és kiemelkedő teljesítmény révén inspirálják az embereket.”

„Jan Becker és Moritz Failenschmid bizonyítottan szakértők az előremutató és ügyfélközpontú vállalkozások létrehozásában és fejlesztésében. Egy magasan képzett és motivált csapat tagjaként ezt bizonyítják majd a két közös vállalkozásban.”

A Porsche már több csúcskategóriás elektromos kerékpárt is kiadott saját márkanév alatt.  Jelenleg két elektromos kerékpárt kínál – a Sportot és az off-road Cross-t –, amelyeket a német Rotwild eBike cég fejleszt és gyárt. A Porsche azt mondta, hogy továbbra is együttműködik a Rotwilddal, de a Ponooccal kötött új vegyesvállalat és a Fazuába történő befektetés azt eredményezheti, hogy a Porsche a jövőben több házon belüli fejlesztést hajt végre.

Porsche eBike System

Porsche eBike Sport

Porsche eBike System Cross

Porsche eBike Cross

Tavaly megvásárolta a Greyp prémium elektromos hegyikerékpárokat gyártó cég teljes részesedését is, amelyet a Rimac elektromos hiperautó-gyártó fejlesztett ki. Digitális ága egy Cyklær nevű platformot is fejleszt, amely kerékpáros alapú digitális szolgáltatásokat kínál majd. Mint minden autógyártó cég, a Porsche is valósággal befektet a jövő villamosításába. A Taycant már több hajtással is kínálják, és a cég a Macan következő generációs, csak elektromos változatán dolgozik.

A cég közleménye kifejtette, hogy amellett, hogy folytatja a FAZUA elektromos kerékpár-meghajtó rendszer fejlesztését, a Porsche mostantól „erős” új elektromos kerékpármotorokat hoz létre a Porsche névtáblája alatt. Amellett, hogy ezek a motorok bekerülnek a Porsche eBike-jaiba, a vállalat azt is tervezi, hogy a technológiát más gyártóknak is eljuttatja világszerte.

Van még hely a piacon?

Most úgy tűnik, hogy a Porsche mindenbe belevágott az elektromos kerékpárok terén, és nem csak saját eBike-ok gyártására törekszik, hanem arra is, hogy más nagyobb gyártókat is ellásson az e-biciklik gyártásához szükséges motorokkal, akkumulátorokkal és szoftverekkel. Ezzel az elektromos rendszereket gyártók, például a Bosch, a Brose, a Bafang, a Shimano és a Yamaha fő versenytársaként pozícionálhatja magát.

Nem lehet meglepő; megfigyeltük, ahogy Európában az elektromos kerékpár eladások jóval meghaladták az elektromos autók eladásait. És tekintve, hogy sokkal kevesebb erőfeszítést és kevesebb anyagot igényelnek a gyártásuk, vonzó célponttá válnak az autógyártók számára.

Konklúzió

A világot nem menti meg több Porsche Taycan az utakon, de legalább mindannyiunknak sokkal nagyobb esélyünk van, ha minél több autót – akár elektromosat, akár nem – le tudjuk cserélni könnyebb személyi járművekre, mint például kerékpárok, eBike-ok, elektromos robogók, elektromos rollerek és elektromos motorok.

 

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük