webshop menü
Kerékpár fóliázás főkép #blog #fejlesztés #kerékpár fóliázás

Kerékpár-fóliázás és a RideWrap

A kerékpárokat és az azokon lévő alkatrészeket kifejezetten úgy tervezték és fejlesztették, hogy azok bírják a megpróbáltatásokat és a szélsőséges viszonyokat is. Ennek megvan az oka. Kerékpárral olyan helyekre is eljuthatunk, ahova más járművek képtelenek lennének. Ezek a helyek sokszor tartogathatnak némi meglepetéseket és sajnos váratlan, nem kívánt sérüléseket is. Ezt hivatott megelőzni a RideWrap csapata a vázvédő fóliáinak köszönhetően. Kerékpár-fóliázás Magyarországon először az APPSolute Sport-nál.

Kerékpár-fóliázás és a RideWrap

A RideWrap jelenleg a világ vezető kerékpárfólia gyártója. A márkát két fiatal Callum Roston és Dan Segun hozták létre 2016-ban. Kezdetben a RideWrap fóliák felhelyezése teljesen helyhez kötötten és manuálisan történtek; ez azt jelenti, hogy a RideWrap megvásárlásához el kellett vinni a kerékpárt a szervizbe, és néhány napig ott is kellett hagyni. Kézzel vették le a méreteket, megtervezték, majd kézzel vágták ki a darabokat, mielőtt felhelyezték a kerékpárokra. Teljesen analóg módon működő rendszer volt. Mára már a Graphtec plotterei segítségével, vágják ki már meglévő tervrajzok alapján a fóliákat. (Mi is Graphtec plottert használunk a fóliáink kivágásához.) A nagyobb gyártók, szinte összes modelljéhez rendelkezik a RideWrap rendszere a fóliához szükséges pontos méretekkel.

Eszközeink védelme és fóliázása számunkra mindig egy fontos cselekedet volt. Jó pár évvel ezelőtt Apple szervizünkben már foglalkoztunk az egyéni, méretre szabott fóliák legyártásával, bár akkor még nem házon belül oldottuk meg ezt. Mára már mi is kiépítettük saját bázisunkat, aminek köszönhetően éves szinten több száz Apple készüléket tudtunk ellátni védelemmel. Ezt a szakértelmet és eszközparkot ültettük át elektromos kerékpárok fóliázásába is. Bérlős és saját használatú kerékpárjainkra házon belül már megterveztük és legyártottuk a fóliákat, amik tapasztalatok alapján kiváló szolgálatot nyújtottak az elmúlt hónapokban.

Nézzük meg, hogy történik egy Orbea Rise H15 fóliázása.

Orbea Rise H15 elektromos kerékpár-fóliázás

Előkészületek

A RideWrap hivatalos partnereként kaptuk meg az Orbea Rise H15 M-es méretű tesztkerékpárunkhoz a teljes vázfelület lefedéséhez szükséges fóliát. A gyártótól mi nem a fóliát vásároltuk meg, csak a terveket a fóliához, majd a saját Graphtech fólia vágó plotterünkkel vágtuk ki az előre letervezett mintát. Mi az Apple részlegünkön már régóta bevált XPEL fóliát használtuk a tesztkerékpár fóliázásához. A gyártó három különböző lefedettségi mértékben kínál fóliát. A „Tailored” 95%-os lefedettséget jelenti, ami a kritikus pontokon kívül az összes apró részletet is védetté teszi. A „Covered” 60%-os lefedettséget, míg az „Essential” 30%-os fóliával való lefedettséget ad a kerékpárnak. Mi a saját Orbea Rise H15 modellünkön a teljes (Tailored) lefedettségű fóliát választottuk. Fontosnak tartjuk, hogy a tesztkerékpárunk, amit nem csak mi hajtunk, hanem ügyfeleink is, a lehető legnagyobb mértékben védett legyen az esetleges karcoktól és kisebb ütésektől is.

Lássuk a fóliát!

A fólia kivágása zökkenőmentesen zajlik a Graphtec plotterünkkel. Hozzávetőlegesen 10-15 perc alatt tudjuk kivágni a teljes mintát. A gyártó a vágással egy időben elküldte a számozott sablont és a felrakási segédletet is.

Orbea RIse H15 M fóliaminta

Orbea RIse H15 – M – fóliázási útmutató

Amikor először megláttuk a kivágott fóliát, nehezen tudtuk elképzelni, ebből hogyan fog összeállni a teljes kép. Összesen 22 darabból áll, melyek mérnöki pontossággal illeszkednek a váz legapróbb, zegzugos alkatrészeire is. A szürkével jelölt apró körök és jelölések a fólián látható kivágásokat jelölik, amik a kerékpáron csavarhelyek vagy forgáspontok helyét jelölik. Fontos megjegyezni, hogy a kivágott fólián a minták nem számozási sorrendben vannak és oda kell figyelni a kiszedés, kivágás során, nehogy belevágjunk egy másik mintába. A felrakási útmutató segít, pontosan hova és melyik fólia darab illik.

Kerékpár fólia felrakási segédlet

A fólia felrakása igényel némi szakértelmet, de ügyes kézzel és türelemmel, illetve nyugodt és pormentes környezetben otthon is elvégezhető. Különleges szerszámok nem kellenek hozzá, csak egy jól vágó olló, egy permetező flakon enyhén szappanos vízzel, egy tiszta törlőruha, hajszárító, illetve egy simító (pl. keményebb gumilap). Mindenekelőtt a kiszemelt részt, ahova a fóliát szánjuk letisztítjuk tiszta ruhával, portalanítjuk és zsírtalanítjuk. A kezünket és a kivágott fóliát egyaránt benedvesítjük, és az ábra alapján felhelyezzük a bringára. Fontos, hogy a fólia pozícionálásához nyugodtan lehet több vizet használni. Amint megvan a helyes pozíció, a simító gumival középről haladva eltávolítjuk a nedvességet a fólia alól úgy, hogy ne maradjon alatta légbuborék vagy vízbuborék. Első körben nem biztos, hogy a fólia széle szépen tapad, ebben az esetben használjunk hajszárítót, amivel a fólián lévő nedvességet kissé fel tudjuk szárítani, így az jobban rá fog tapadni a vázra. A fóliázás a hátsó háromszög és azok részleteivel kezdődik, amit az alsó és a felső vázcső majd üléscső és részei követnek. Íme pár részletfotó a fóliázás folyamatáról.

Képgaléria a váz fóliázásáról

Amennyiben szeretnéd biztonságban tudni a bringádat, és megőrizni az értékét a lehető legtovább, keress meg minket a fóliázással kapcsolatban. A RideWrap oldalán található bringák bármelyikére tudunk fóliát vágni és felhelyezni mérettől függetlenül. Ha csak a fóliát szeretnéd megvásárolni, abban az esetben is tudunk segíteni, szívesen legyártjuk számodra az egyedi kerékpárfóliát. Amennyiben nem találsz a weboldalon a saját bringádnak megfelelő fóliát, ne habozz felkeresni minket, biztos lehetsz benne, hogy megtaláljuk a lehető legjobb megoldást számodra.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük