webshop menü
onewheel kiegészítők, onewheel xr kiegészítők, onewheel pint kiegészítők, sárvédő, védőfelszerelés #blog

Onewheel kiegészítők – melyek a leghasznosabbak?

Ebben a cikkben szemügyre vesszük, melyek a legfontosabb Onewheel kiegészítők! Mi is használunk jópárat, így egy-egy személyes megjegyzést, saját tapasztalatot is bele tudunk szőni az írásba. Elsősorban azokról írunk, melyeket mi is használunk és beváltak az idők során.

„Kötelezően ajánlott”: a Onewheel sárvédő

Vagy másik nevén „Fender„. Különösen az őszi és téli napokra ajánljuk, bár nyáron is könnyen jöhet egy zápor… Ha mentél már nyirkos, esős időben a deszkáddal, akkor nem kell megmagyarázni a sárvédő jelentőségét. Ha felszereled, akkor a deszkádat és a nadrágodat is megóvod a sártól. Ha nem, akkor pedig úgy nézel majd ki egy gurulás után mint egy kisgyerek aki most jött be az udvarról… vagy egy úszómedencéből :)

Fender – a Onewheel kiegészítők közül az egyik legfontosabb a sárvédő

Sávédő (Fender) – az egyik legfontosabb Onewheel kiegészítő

Élvédő

Egy Onewheel-nek sok alkatrészeleme cserélhető, de vannak, amiket jó lenne hosszabbtávon is megóvni mert nem szeretnénk évente cserélgetni. Ilyen a deszka fém váza is. Ennek megóvására remek eszköz az élvédő, angolosan „rail guard”. Sokféle színben kapható nálunk is, természetesen mind a három jelenleg elérhető Onewheel modellhez. XR deszkához itt, Pint-hoz itt, illetve Pint X modellhez itt érhetők el a színváltozatok.

Védőfelszerelés!

Bukósisak

Ha az ember akárcsak egyszer-kétszer átkel az úttesten, akkor bizony autók útját keresztezi. Ezt egy Onewheel-lel pedig sokkal körültekintőbben kell megtenni. Gyakorlott Onewheel-esként nyilván nem életszerű mindig leszállni a járgányról és minden egyes útkeresztezésnél kézben átvinni az eszközt. Kezdőként viszont ajánlott – addig ne keljünk át úttesten a deszkán, amíg nem megy stabilan a padkázás és a „menetközben körülnézés”! A bukósisaknak elsősorban ütközésnél vagy egy nagyobb esésnél lehet jelentősége. Ne történjen ilyen, legyünk óvatosak, de érdemes bebiztosítani a koponyánkat!

Csuklóvédő

Tomi, (a Mac részleg vezetője) megajándékozott egy térdvédő-könyökvédő-csuklóvédő szettel, melyből az utóbbi egy héttel később már jó szolgálatot is tett. Egy trükköt próbáltam ki, mellyel a deszkát egy helyben magam alatt elfordítom 180 fokkal. A deszka azonban kicsúszott és egy szempillantás alatt levágódtam a betonra, rá a tenyeremre. A teljes terhelés a kéztőre esett, ahol azonban ott volt a csuklóvédőm. Semmennyire nem fájt utána, tökéletesen felfogta az ütődést. Ez volt az első esésem, nem volt kifejezetten nagy esés, de azért biztosan fájt volna a kezem egy ilyen után.

Térdvédő

A második esésem pedig egy felgyűrődőtt aszfaltdarab miatt következett be. A sötétben nem láttam a járda felgyűrődését és egy kicsit gyorsabban is mentem a kelleténél. Így aztán a kis bukkanó után zutty! És előre elhasaltam. A csuklóvédő itt is remek szolgálatot nyújtott, azonban a térdvédőmet sajnos nem használtam. Az esés teljesen szimmetrikusan 4 pontra terhelődött, a két tenyérre és a két térdre. Utóbbi kettőn azonban nem volt semmi így fájt is utána még néhány órát.

Könyökvédő

A tereptől, a megválasztott sebességtől és a Onewheel-es tudásunktól is függ, hogy célszerű-e mindig minden védőfelszerelést magunkra venni. Ha kezdő vagy, akkor nem kérdés!

Ha már haladó vagy és biztonságos helyen mész, nem trükközgetsz, nem gyorsulsz be őrült módjára.. nos, akkor belátásod szerint. Én jelen pillanatban például úgy érzem, hogy stabil a tudásom, majdnem egy éve űzöm a sportágat, mégis viselek bukósisakot, csuklóvédőt és igyekszem térdvédőt is egyre többször. A baj általában akkor következik be, amikor az ember azt hiszi, hogy „megy ez, simaügy”. Ezért soha ne bízzuk el magunkat!

Elengedhetetlen a védőfelszerelés használata!

Elengedhetetlen a védőfelszerelés használata!

Onewheel fogantyú

Előfordul, hogy nem a Onewheel visz minket, hanem fordítva. Például, ha csak egy lépcsőn tudunk felkaptatni valahova vagy ha betérünk egy helyiségbe. Ilyenkor hasznos lehet, ha a deszkánkat nemcsak a gyári bemélyedésben tudjuk megragadni (ekkor ugyanis függőleges helyzetben cipeljük a deszkát) hanem az oldalára felszerelt fogantyúval (pl. Onewheel Maghandle) is tudjuk vinni. Különösen akkor fontos ez, ha kisebb a termetünk mert függőlegesen cipelve például egy XR-t, az le is ütődik a lépcsőfokokra. Én 185 cm vagyok, mégis leér néha véletlenül a deszkám a lépcsőfokokra, ha függőlegesen cipelem. Bár egy Onewheel jellemzően nem túl könnyű, a tapasztalat az, hogy kényelmesebb egy oldalsó fogantyúval cipelni.

Onewheel táska

Kapható kifejezetten Onewheel-ek hordozására tervezett sporttáska is – ez elsősorban azoknak lehet praktikus akik gyakrabban utaznak a deszkával hosszabb távokra is. És nemcsak egykeréken, hanem például távolsági busszal vagy vonattal. Nekem egy ilyen hosszabb út során (Prága – Budapest) egy hangszerállvány táskája nyújtott remek szolgálatot. Igaz nem is nézett ki olyan menőn, mint egy igazi Onewheel táska. De arra jó volt, hogy a busz gyomrában ne keltsen feltűnést a többi bőrönd között.

Viszont ami jobban megmozgatta a fantáziámat – és már úton is van felém a csomag a tengerentúlról – az egy sárvédőre szerelhető „Onewheel csomagtartó”. Ez a sárvédő ívére rögzíthető és belefér egy töltő, meg néhány egyéb apróság. Aki a hátitáskájában magával szokta hordani a Onewheel töltőt, az tudja, hogy egy idő után azért érződik a súlya. Úgyhogy remélem beválik a csomagtartóhoz fűzött reményem és a hamarosan kezdődő Balaton körüli Onewheel-es túránkat már ezzel a könnyítéssel vihetjük véghez.

Menetszél ellen

Nem kifejezetten Onewheel kiegészítő, de praktikus kellék a napszemüveg! Kezdetben, amíg nem éreztem igazán stabilnak a menetet és nem is mentem 20-30 km/h-val, nem éreztem szükségét. Mostanra viszont megérlelődött bennem, hogy szeretnék beszerezni egyet a gurulásokhoz. Biztos vagyok benne, hogy összehasonlíthatatlanul nagyobb élmény lesz hunyorgás nélkül suhanni!

Egy állagmegóvó próbálkozás

Mivel a deszka leállításakor mindig az egyik oldalra billen a deszka, mindig itt súrlódik a legjobban az alja. Erre gondoltam ki a következő amatőr ötletet, ami kezdetben hatásosnak is tűnt. Biztos ismeritek a székek lábaira ragasztható tappancsokat, amik megóvják a parkettát a karcolásoktól és egyben csökkentik a székhúzogatás zaját is. Gondoltam, hogy ezek a tappancsok jók lennének arra, hogy a Onewheel-nek ezt a föld felé billenő oldalát kicsit megóvjuk a súrlódásoktól. (A trükköket, ugratást tanuló Onewheel huszárok most jókat mosolyognak.) Aztán eltelt pár nap vagy 1 hét és láttam, hogy szépen lepotyognak a tappancsok. Aztán egy idő után le is tettem erről, de gondoltam megemlítem a lehetőséget, mert aki nagyon szeretne vigyázni a deszkája állapotára, továbbgondolhatja az ötletet.

Hivatalos és utángyártott Onewheel kiegészítők

A fenti szerény listán túl nem túlzás azt állítani, hogy egy egész piac szerveződött már a Onewheel kiegészítők gyártása köré. Nemcsak a gyártó dobott piacra hasznosabbnál hasznosabb Onewheel-es kellékeket, hanem más külsős cégek (jellemzően amerikaiak) is ontják az utángyártott és egyedi megjelenésű termékeiket. Van itt Onewheel szerelő készlet, sárvédőre rögzíthető táska, speciális gyorstöltő, konkáv lábpad, speciális gumik (ha elkopna a kis gyári „Vega” párezer km után), polc az otthoni tároláshoz illetve állvány, Onewheel-es ruhák, matricák… Ezek jórésze külső szemmel nem életbevágóan fontos kiegészítő, mégis sokan vannak, akik miután belekóstoltak a Onewheel-es életérzésbe, nem tudnak megállni és minden létező kütyüvel, dísszel fel akarják tuningolni a deszkájukat :)

A legnépszerűbb és nálunk is elérhető Onewheel kiegészítők listáját itt tudjátok elérni. (Az oldalon érdemes baloldalt modellenként szűrni a termékeket, így csak azok a kiegészítők lesznek majd láthatók a listában, amik a saját deszkánkkal kompatibilisek.)

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük