#bemutató #bemutató

Teszt: Favero Assioma Pro MX (SPD) wattmérős pedál

Favero Assioma Pro MX

Napjaink legnépszerűbb wattmérős pedáljait gyártó cége, az olasz Favero végre eleget tett a fogyasztói igényeknek, és piacra dobta az Assioma Pro SPD változatát is az MTB-os, gravel-es, és CX közösség legnagyobb örömére. Az országúti változatot már 2 éve nyúzom, nagyon tartós kivitel, sajnos estem is vele párszor, azonban semmi baja nincs azóta sem.

MX-1 vagy MX-2

Az országúti modellhez hasonlóan itt is választhatunk egy-, illetve kétoldali wattmérővel szerelt típusból, attól függően, hogy mennyire szeretnénk belemélyedni az esetleges eltérésekbe két lábunk ereje között. Szerencsére nekem a korábbi tejesítménydiagnosztika alapján nincs nagy eltérés a bal és a jobb lábam között, de sajnos sok felhasználónál nagy a különbség egy-egy korábbi sérülés miatt. A két láb egyenletesebb teljesítményének eléréséhez kiváló eszköz a Favero Assioma Pro MX-2, ahol külön adatot kapunk a jobb és bal oldalon leadott teljesítményekről.

Az általam jelenleg tesztelt modell az egy oldali, Assioma Pro MX-1 változat, melyet egyelőre főként montin tesztelek, az ősz beköszöntével viszont a CX bicóra is bevetem.

Beüzemelés

A csomagolást illetően az MX-1-nél ugyanazt kapjuk, mint országúti társánál. A csomag a pedálokon kívül egy használati útmutatót, plusz alátéteket a hajtókarhoz, stoplit a cipőhöz és egy egyedi töltőkábelt rejt fali átalakítóval.

A pedálos wattmérők előnye az egyszerűségükben rejlik, hisz felszerelésük – akárcsak egy hagyományos pedál – körülbelül 1 percet vesz igénybe. Ha pedig két bicikli között szeretnénk váltogatni, esetleg egy új kerékpárba raknánk át, a hajtókarba szerelt társaikkal ellentétben ezt minden gond nélkül megtehetjük.

Felszerelés után csupán egy gyors kalibrációra van szükség az applikáción belül. Ahhoz, hogy bekapcsoljon a wattmérő, elég párat forgatni a hajtókaron. Ilyenkor a telefonos app egyből felismeri. Amint felismeri a szenzort a telefonunk, célszerű frissíteni a firmware-t, majd be kell állítanunk a hajtókarhosszt és kalibrálhatjuk a pedálokat. Ezután hozzá tudjuk adni az elérhető szenzorokhoz computerünkön is a beállításokon keresztül. A Bluetooth és ANT+ kapcsolatnak köszönhetően minden nagyobb gyártó eszközeivel tökéletesen kommunikál a wattmérő.

A kalibrációt én minden bicózás előtt meg szoktam tenni, lehetőleg már kint az utcán, ahol olyan hőmérséklet van, mint amilyen az edzés közben is lesz. Ezt elméletileg nem kötelező, hiszen a wattmérő folyamatosan kalibrál használat közben, nekem ez inkább babona már sajnos :)

Használat közben

Edzéseimen és a versenyeken a watt és a pulzusértékeket is egyaránt elemezzük, így fontos, hogy megbízható, pontos visszajelzéseket adjanak a szenzorok. Az edzéstervben külön zónák tartoznak a wattokhoz és a pulzushoz is, monitorozásukat pedig könnyedén megtehetjük kerékpáros computerünk segítségével.

Fő adatképernyőn a következő adatokat szoktam megjeleníteni, hogy megkönnyítsem és hatékonyabbá tegyem az edzéseimet:

  • eltelt idő,
  •  3 másodperces watt érték,
  • aktuális pulzus,
  • pedálfordulat,
  • Km/h átlag,
  • megtett táv.

Az alkalmazott edzésmódszereim bemutatásáról tervezünk bemutatót itt a blogban, illetve az APPSolute Sport Youtube csatornáján is, szóval érdemes ezért is feliratkozni!

A fentieken kívül számos adatot beállíthatunk a Favero Assioma Pro wattmérőhöz kapcsolatban, akár a 10 másodperces watt értéket, akár az edzés átlagteljesítményét vagy a maximálisan leadott wattértékeket.

Nagy előnye az új Assioma terméknek, hogy a pedáltestbe integrálták az akkumulátort, illetve az elektronikát, így csökkentve a kontakthibák lehetőségét és növelve a strapabíróságot, hiszen a pedáltest megvédi a szerkezetet a terepen könnyen összeszedhető felütésektől. A kompakt kialakításnak további előnye, hogy a vízállóságot is könnyebb volt megoldani, nyugodtan moshatjuk a kerékpárunk pedálját és annak környékét (azért továbbra se nagynyomású mosóval).

ASSIOMA PRO MX waterproof

 

A pedáltestbe épített akku hátránya lehetne, hogy így kisebb hely maradt az akkumulátoroknak, de így is bőven elegendő az üzemideje. A kalibrálás előtt teljesen feltöltöttem a pedálokat, és a gyártó által ígért 60 órás üzemidőt még túl is léptem az első töltés előtt. A töltés egyszerű és elegáns megoldással megoldott, mágnesesen csatlakoztatható a töltő a pedálhoz.

 

Ami a pontosságot illeti, maximum 1 %-os eltérést ígér a gyártó. Nekem a Wahoo Kickr Core görgőn volt lehetőségem összehasonlítást végezni egy 1 órás rövid tekerés során. A két eszköz gyakorlatilag ugyanazokat az értékeket mérte, tényleg maximum 1-1 százalék eltérést tapasztaltunk. Ezek a minimális eltérések nem befolyásolják a felkészülést a mi szintünkön, de azt gondolom, hogy profibb szinten sem.

A pedálok tömege oldalanként 191 gramm, ami nem sokkal több, mint egy felsőkategóriás wattmérő nélküli pedálnál, ráadásul könnyebb, mint a nagy versenytárs Garmin wattmérős pedálja. Jelenleg így a legkönnyebb wattmérős pedál a piacon off-road kategóriában.

Assioma Favero Pro

Összegzés

A Favero pedálját legfőképp azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy kicsit jobban elmélyülni az edzés világában, vagy esetleg még komolyabb szándékaik vannak, és akár versenyzésre adnák fejüket. Ebben az esetben az egyik legjobb választás a pedálba integrált wattmérő, hiszen rendkívül praktikus akár utazások alatt, akár ha több biciklin szeretnénk váltásban használni a pedált. Feltöltése és beüzemelése is pofonegyszerű, így azoknak sem kell kétségbe esniük, akik nem érzik magukat komfortosan a műszaki dolgok világában (akárcsak én). A csúcskategóriás wattmérős pedálok között véleményem szerint ez jelenleg a legjobb ár-érték arányú termék.

Orbea Orca M30i

Főbb tulajdonságai:

  • akár 60 órás akkukapacitás (tesztelve, bőven tudja az ígértet),
  • Bluetooth és ANT+ kommunikáció a kerékpáros computerrel és telefonnal
  • telefonos applikáció
  • IP67-es vízállóság
  • SPD stoplirendszer
  • pedáltestbe integrált rendszer

Gyártói termékoldal: https://cycling.favero.com/en/assiomapromx

Amennyiben vásárlás előtt állsz, de a fenti teszt még nem győzött meg, a Favero Assioma Pro MX-1 tesztelhető az APPSolute Sport-nál!

Kérdezz-felelek Zöld Gergővel

Videó: Kérdezz-felelek és komment csekk

Ebben az epizódban Zöld Gergő rágja át a nekünk írt kommenteket és válaszol rájuk. Ha még nem nézted meg többi videónkat, akkor érdemes, hogy képben legyél a kérdéseket illetően is. Technika javítás, eszközök és minden egyéb témát érintünk ebben a részben.

Test the Best

Síaréna on Enduro Fire X APPSolute Sport tesztnap Kipróbálnád, összehasonlítanád a legújabb és a kifutó Orbea, Scott és Specialized elektromos MTB-okat? Vásárlás előtt állsz, de bizonytalan vagy, hogy melyik modell a számodra legideálisabb választás? Vagy csak tekernél egy jót az eplényi Síaréna Bike Park pályáin? Most megteheted a Síaréna on Enduro Fire rendezvény keretein belül… Read more »

Olyan nincs, hogy nekirepülj a falnak! Kivéve ha direkt tolod bele...

Videó: Olyan nincs, hogy nekirepülj a falnak!

Step up. Félelmetes, nagy és idegen… Az első érzések, amikor ránézel újoncként egy ilyen elemre. Könnyed, biztonságos és fejlesztő. Így tekintesz rá amikor már elugrod az első próbákat. Geri az egyik legjobb technika fejlesztő elemnek tartja, mert van idő a levegőben, de az érkezési sebesség nem óriási, hogy hatalmasat lehessen borulni. Ebben a részben elmondja,… Read more »