webshop menü

A RockShox immáron több, mint 30 éves története (vagy ennyi év után már történelme) 1989-re nyúlik vissza, mikor is Steve Simons és Paul Turner alapítók piacra dobták az első teleszkópos kerékpár villát. Nem meglepő módon a technika a motorsportból érkezett, ahol Turner a Honda csapatának dolgozott és mellette (szerencsére) sokat kerékpározott. A motoron ülve jött rá, hogy a teleszkópnak köszönhetően jobban irányítható a gép, elnyeli az ütéseket, ezért nagyobb kontrollt is enged felette, így tett egy próbát a kerékpárokon is.

RockShox history

A vízválasztó egy 1990-es Cross Country világbajnokság volt, ahol egy Ned Overend nevű versenyző a teleszkópos villával ellátott Specialized MTB-vel diadalmaskodott. Nem volt kérdés, hogy ettől a ponttól kezdve exponenciálisan nőtt az igény, megrendelés, gyártás.

Ned Overend győztes Specialized Rockhopper bringája1990

Ned Overend győztes, 1990-es Specialized Rockhopper bringája

4 év múlva jelentek meg a máig is legendás és újragondolt villák, mint a Judy XC és Judy SL, melyek a maguk olajpatronos-csillapítás technológiájukkal forradalmasították a kerékpáros teleszkóp-piacot.

RockShox Judy XC 1996

RockShox Judy XC 1996

Még 4 évvel később, 1998-ban már 10 saját első teleszkópot és 3 hátsó tagot tudhattak magukénak Boxxer, Deluxe, Indy, Jett, Judy, Mag, Quadra, Ruby és SID néven.

RockShox Boxxer 1998

RockShox Boxxer 1998

Érdekesség, hogy a cég 2002 óta a Sram tulajdonában van. Ennek oka valószínűleg az, hogy 2000-2001-ben veszteséget termelt, viszont a Sram komoly üzleti lehetőséget látott a beolvasztásukban. Ezt követően a gyártás is áthelyeződött Coloradóból Taiwanra, Amerikában csak a tesztelés és fejlesztés maradt. A Sram égisze alatt továbbra is rugós és levegős első-hátsó teleszkópokat, lockout távvezérlőket és karbantartási kellékeket gyárt, de már nem csak MTB, hanem aszfaltra szánt kerékpárokhoz is.

Egyik újdonságuk a „Reverb Dropper”, vagyis rugós nyeregcső, amely új magaslatokba helyezi a márkát. Egy úgynevezett „Vent Valve” technológiával tervezték, melynek köszönhetően 175 és 200 mm a rugóút úgy, hogy maga a nyeregcső rövidebb. Természetesen belső kábelezésű, kormányra szerelt konzolról irányítható.

RockShox Reverb dropper

A RockShox szerint ez a dropper újraértelmezi az egyszerűség és kezelhetőség fogalmát, annyira kiváló.

A gyártói oldal itt érhető el.

RockShox történeti forrás: Wikipedia és TestBike.hu