Az elektromos kerékpáripar az elmúlt években robbanásszerű változáson ment keresztül. Egyre nagyobb gyártók csatlakoztak a saját fejlesztésű motorjaikkal a palettába. Ki gondolta volna, hogy egy olyan név, mint a Bosch valaha elektromos motorokat fog gyártani kerékpárokhoz? A legtöbb gyártó a gépjárműgyártásból hozta a különféle megoldásokat. A Brose a leginkább ismert ilyen név, akiről hallhattál már. Ha nem akkor mindenképp érdemes utána olvasni. Szeretnénk egy kicsit bemutatni milyen márkájú elektromos motorokkal foglalkozunk és ezeknek milyen fajtái léteznek a jelenlegi piacon. Hivatalos szervizpartneri kapcsolatban állunk a lentebb bemutatásra kerülő gyártókkal.

Bosch logo

Bosch

Mondhatjuk azt, hogy a Bosch a világ legelterjedtebb elektromos motor beszállítója. Ha körbenézel az interneten nehezen tudsz olyan gyártót mondani, aki valamikor a múltban ne Bosch márkájú motorral szerelte volna kerékpárjait. Kompakt, egyszerű és igazából a túl sűrű karbantartást sem igényli. Ha megfelelően bánsz vele és nem áztatod be akkor több tízezer kilométeren keresztül is a társad lesz. Legelterjedtebb modelljei a Performance Line, Active Line és Cargo Line. Az eMTB-k az igazán erős Performance Line CX motorral vannak felvértezve.

Brose Logo

Brose

A Brose már ismerős lehet az autós témák kedvelőjének, hiszen a mai napig használatban vannak formabontó találmányaik. A legfontosabb ezen a palettán az ablakemelő, majd később az elektromos ablakemelő kifejlesztése. A Pontos és percíz munkavégzést és a minőségi alkatrészeket építették be leginnovatívabb motorjaikba. Bár a Brose nem olyan elterjedt, mint a Bosch, mégis vannak olyan gyártók akik a kezdetektől fogva csak velük működnek együtt, kerékpárjaik tervezése és építése során. A legnagyobb partnerük a Specialized.

Specialized Logo

Specialized

Hogy miért van itt a Specialized, mint motorgyártó? Ennek meg van az oka. A Specialized szorosabbra fűzte a Brose-zal a kapcsolatot és az S Mag alapjaira helyezve megtervezték, majd beépítették első motorjukat Turbo Levo kerékpárjaikba. A Brose adta a mechanikus részt, a Specialized megtervezte a motor agyát. A light eMTB-k érkeztével a Specialized új motort tervezett, MAHLE alapokra helyezve.

Shimano Steps Logo

Shimano

A Shimano nevet biztosan hallanod kellett már valamikor az életben. Horgászkiegészítők és kerékpáros alkatrészek gyártásában is kiemelkedően teljesítettek az elmúlt évtizedekben. Az elektromos motorok terén is hasonló véleménnyel lehetünk róluk. Mára már több mint 160 márkát látnak el. Ezek közül a legnevesebbek az Orbea, CANYON és Merida kerékpárok modelljei. Az Orbeával egy különösen új együttműködést és motorfejlesztést tudtak elérni.

Yamaha Logo

Yamaha

A Yamaha már nagyon régóta keresi a megoldást a gyenge teljesítmény kiküszöbölésére. Az első gyártó volt, aki elektromos motort készített kerékpárba. Először 1973-ban érkezett egy olyan kétkerekű eszközt, amit egy 25 cm³-es beniznmotor hajtott. Ezt továbbfejelsztették és 1985-ben 35 cm³-es mountain bike-kal kísérleteztek. 1993-ban a Yamaha feltalálta a világ legelső elektromos kerékpárját. Azóta sincsen megállás. A Ghost és Haibike kerékpárok egyik legfontosabb beszállítója lett. Emellett a Giant a SyncDrive motorjait is Yamaha alapra építette.

Fazua Logo

Fazua

A Fazua az egyik legfiatalabb gyártó, akik elektromos kerékpárok motorjait fejlesztik. Történetük nem az autóiparból, vagy a kerékpáriparból érkezett. Egy egyetemi projekt keretein belül helyezte le a cég alapjait Johannes Biechele. Ő maga is nagy kerékpáros és egy olyan rendszert álmodott meg, amivel a saját kerékpárja nem lesz vészesen nehezebb. Mára már a könnyű eBike-ok egyik alapvető hajtásrásegítője a Fazua elektromos motor. Elektromos gravel és országúti kerékpárok is a Fazua Drive System-et választják.

Egyéb gyártók motorjai

A fenti lista nem azt mutatja, hogy csak ezekkel a motorokkal foglalkozunk. Még van sok más gyártó akit megmelíthetnénk. Viszont ezek azok amikhez a legkiemelkedőbb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Bármilyen problémád lenne, nyugodtan keress minket elérhetőségeink egyikén.