A kerékpársportban egyre nagyobb teret nyernek az elektronikus eszközök, ezen belül is a teljesítmény mérésére fejlesztett újabb és újabb kreatív megoldások.

Stages Cycling - üzem

Stages Cycling – üzem

Az amerikai (Colorado) Stages Cycling az imént említett kreatív megoldásokból rukkolt elő egy új öltettel, a hajtókarba épített wattmérővel, amely a gyorsulás alapján méri a pedál-fordulatszámot, így adva visszajelzést a teljesítményről.
Minden wattmérő szimpla hajtókarként kezdi a pályafutását, a Stages Cycling üzemében kapnak “belső tartalmat” egy többlépcsős összeszerelési és programozási folyamatot követően.

Stages Cycling - raktár a legnagyobb gyártók hajtókarjaival

Stages Cycling – raktár a legnagyobb gyártók hajtókarjaival

Nem kisebb gyártók termékei sorakoznak a colorádói üzem polcain, mint a Shimano, Campagnolo, Cannondale, FSA, stb., melyek a wattmérő beszerelését követően a Stages márkanévvel is gazdagabbak lesznek.
Az előállításhoz szükséges gépeket maguk tervezték és a különböző hajtókarok hosszához állíthatók.

Lézermarás - előkészítés

Lézermarás – előkészítés

Az első lépés mindig a lézermarás, mert így tudják a legprecízebben eltávolítani a hajtókaron lévő festéket, illetve azon bevonatokat, amelyek negatívan befolyásolhatják a mérő elhelyezését.

Karbon hajtókar

Karbon hajtókar

Külön figyelmet kell szentelni a marás folyamatában a karbon hajtókaroknak, mert a mérőnek kialakított hely közvetlen a karbonszálak felett található, így akárcsak az előkészítés, az alkalmazás is külön technikai megoldásokat igényel.

Ragasztás

Ragasztás

Érdekesség, hogy ragasztják a mérőket, viszont nem akárhogy. Hajtókar-mérettől függően a gyártó által “szalagozási folyamatnak” nevezett procedúrán keresztül egyedi technikával és speciális ragasztókkal dolgoznak. Sőt, egy applikáció segítségével mérik, hogy mennyi idő telik el a ragasztó felvitele és a mérő elhelyezése között (ugyanis nem mindegy az időtartam a kötés erőssége miatt).

Kemencék, hajtókarokkal a belsejükben

Kemencék, hajtókarokkal a belsejükben

A ragasztást követően kemencébe kerülnek, ahol az addig lemart felületek összedolgozódnak a ragasztóval és a mérővel.

Áramköri lap forrasztása

Áramköri lap forrasztása

A következő lépcsőfok is komoly precizitást igényel: az apró kábeleket hozzáforrasztják az áramköri laphoz. A gyártó megfogalmazásában, ha a szerkezet a wattmérő szíve, úgy az áramköri lap az agya, amely a másodperc törtrésze alatt továbbítja a nyomaték, gyorsulás és pedálfordulat jeleit, amely alapján a mérés történik. Az adatokat természetesen ANT+ vagy Bluetooth segítségével továbbítja a rendszer.

Egyedi tervezésű ragasztógép

Egyedi tervezésű ragasztógép

A forrasztást követően egy egyedileg tervezett ragasztógéppel és a golyóálló üvegben lévő anyaghoz hasonló ragasztóval rögzítik a mérő eddig nem rögzített részeit a hajtókarhoz. Ezzel megerősítik a mérő ellenálló-képességét, valamint lezárják a nedvesség elől, amely egy elektronikus szerkezet esetén kulcsfontosságú.

Kalibrálás

Kalibrálás

Minden egyes Stages teljesítménymérőt külön kalibrálnak. Első körben egy Bluetooth alkalmazás segítségével tesztelik, súly nélkül, majd ismét 90 kg súlyt szimulálva. A termékek adatait egytől-egyig digitálisan rögzítik, így a Stages mérnökei visszamenőleg is összehasonlíthatják az értékeket a gyártás folyamatától kezdve egészen az éles használatban keletkezett hibákig. Ennek a rögzítésnek köszönhetően könnyebb a szervizelés, valamint a fejlesztésekhez is sok információval és jótékonyan járul hozzá.

Wattmérővel szerelt, kész Ultegra hajtókarok

Wattmérővel szerelt, kész Ultegra hajtókarok

Az alábbi videóban kis ízelítőt láthatunk a wattmérő felhasználói oldaláról:

https://youtu.be/CUSf706VPlQ 

A Stages egyszerre kutatási és fejlesztési központ, ahol a jövő kerékpározásához járulnak hozzá nap, mint nap. A fentiekben kiemelt wattmérőn felül a cég foglalkozik még kerékpáros GPS komputerekkel, valamint “indoor bike”kategóriában is komoly gépeket raknak össze, ami inkább nevezhető kerékpáros szimulátornak, mint szobabiciklinek.

A hivatalos gyártói oldal, amely a fenti bemutatkozó forrása is egyben, itt érhető el.